用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 註册"真道"要放棄其他學位嗎?
go

註册"真道"要放棄其他學位嗎? [複製鏈接]

我今早打電話去收生小組到問, 一位劉小姐話, 如果我接受佢地既offer, 就會replace另一間直資, 無得hold兩間. 因為封信一去到edg, 佢地一check computer就會知.
我都吾明點解有d家長可以hold幾間?

回復 5# 樂樂樂 的帖子

我昨天下午都去左註冊, 但簽果張紙只話:
1) 辦理註冊手績入讀貴校即等於放棄透過小一入學統籌辦法獲取小一學位.
2) 留位費將不獲發還.
雖然收生小組, 同我講我吾可以hold另一間, 最好自已寫信去之前果間學校取消左個位.
但封入學意願書, 又無話要放棄另一間直資, 就算我地hold兩間佢地都吾知喇.
我又打左去教育局問, 佢地又話吾理直資同直資的收生policy, 如果係咁, 真道又點知優才有offer比我先.
anyway, 因為我地是基督徒, 所以一定會choice一間有基督教背景的學校, 所以會要真道.
fyi, 其實我兩公婆都鐘意優才既小班教學, 她warm咁.
希望最新資料幫到你地.

樂樂樂,
我估是真道收生小組希望d家長吾hold其它學校既位, 所以勸我地自已寫信去另一間直資取消個位. 你記吾記得, 當日interview時, 連老師都話, 如果接受offer, 就吾可以接受津教及另一間直資.
但實際上, 學校又吾可以迫我地放棄另一間直資, 所以在入學意願書都無寫明.
‹ 上一主題|下一主題