用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 08-09 P1D 播道3號家長岸邊交談站
樓主: chinfung
go

08-09 P1D 播道3號家長岸邊交談站 [複製鏈接]

我問咗柏妡,佢話係問答題,好似無串字.

另外,我都想問吓Crossword game Ch.1-3 你哋有無ar?我揾唔到喎!

唔該晒!
原帖由 wwgjc 於 08-9-30 18:24 發表

Hi Sum Sum,

My son says the English test is different from what he has revised la! The words he has spelled is not inside the test wor! Oh No!

How about your kid? I say "ok " to him, it is the fir ...
希望囡囡係個健康快活B,將來係個開心快活人 :-D :-D :-D

心心,
直希好率直,好時又好鬼馬,唔怪之得柏妡話直希好搞笑啦!
諗諗吓都係架,如果小朋友奬我哋都會好開心,所以鼓勵,欣賞係一個好好的行為.
其實小朋友做乖行為我諗佢哋都係想父母開心啫.
原帖由 心心 於 08-10-3 15:18 發表
bbdou/wwgic/bignose,
yes, 他獎勵貼紙比我, 獎品是他自製的圖書, 香吻或者他陪我玩遊戲1次

昨晚本身有2 stickers, 點知9:30發現有1功課未做叫佢做, 我10:00沖完涼見佢未做好響度玩, 忍唔住大聲: 喂, 你做唔做功課 ...
希望囡囡係個健康快活B,將來係個開心快活人 :-D :-D :-D

loklok仔
哦,原來係咁,多謝分享.
原帖由 loklok仔 於 08-10-22 11:16 發表
早晨,各位
又係我呢個八卦媽媽,按過往經驗,學校會平均統計全年有多少個星期一、星期二......如此類推,如果發現某一日數比較少,好似今年係星期一,就會用較多上課日的時間改為星期一,希望每一科都有足夠的時間去上堂。
*PS   ...

Hi Sum Sum, thanks for organising it.

日期: 29/1/2009 (Thur) 年初四
費用: $40 per成人, $25per小童
人數: 最多40人
時間: 2.5小時 (9:30-12:00/2:00-4:30)
交通: 安排旅遊巴接載來回將軍澳

參加:
心心3人
Bignose3人
kakamum3人
wwgic3人
cheukue3人
koho?人
tatacat?
Perrynmom 4 人

原帖由 心心 於 08-10-23 15:29 發表
好開心得到你們的支持, 我將會入紙申請

Topic: 嘉道理農場導賞團+團拜

時間: 2.5小時 (9:30-12:00/2:00-4:30)
交通: 安排旅遊巴接載 ...

唔小心,開錯咗個新topic問. 係返呢度問先.

請問一吓p1d 家長, 有關下星期四的英文unit test 的範圍,有嗎?

謝謝.

另外,我聽柏妡講話16號其他小朋友會有表演(包括kaka, naoki, sumyuet, tiffany & ryan chan), 唔知係12月定11月?
但係柏妡唔開心咁話佢d好朋友都可以表演,但佢無份,我同佢講或者take turn, 佢唔開心話"老師話選d聲音好聽的...佢話咁即係我聲音唔好聽拉",我同佢講唔係,一次唔可以比太多小朋友一起表演,建議佢下次有機會的話再主動舉手.

原帖由 PERRYNMOM 於 08-10-23 19:30 發表
Hi Sum Sum, thanks for organising it.

交通: 安排旅遊巴接載來回將軍澳

參加:
心心3人
Big ...

Thanks Sum Sum!

原帖由 心心 於 08-10-24 09:11 發表
perrynmom,
5位小朋友是音樂老師選, 名額有限, 一定是有人歡喜有人仇, 希望柏析下次有份啦
eng test 是 unit 2

chinfung,
我反而成日聽naoki講, 他們男仔有一基地 ...

心心

我無join到,都係覺得唔夠時間lor!

原帖由 心心 於 08-10-28 13:45 發表
看過其他班的topic, 原來都很多人give up smartcarbridge bor...

want to ask u all, according to notice yesterday, is it mean Sat's program no need to go? Thanks.
原帖由 KAKAMUM 於 08-11-3 22:43 發表
Hi cheukue,

多謝提醒.  已登記了.

Chin Fung

柏妡都係話聆聽最難.

原帖由 chinfung 於 08-12-15 16:34 發表

Hi sum sum :

中文共有三份卷 (3個分數)。 我問開心果D分數時, 他都吞吞吐吐的回答, 只說聆聽 Exam paper 最少分 --- 叫我回家才看及叫我不要怪他。 (其實中文科真的比較難, 合格我都免强收貨 la)

chinfung ...

26/12 (Fri)
bbdou
perrynmom

27/12 (Sat)
bbdou
perrynmom (free after 1:30pm)

另外,想問吓
1) 你地係咪都帶了小朋友去了學校指定的3個地方之一啦?
2) 學校比個盆"盆栽"死了, 係咪一定要買返盆? bbdou 係個仔個盆都係種得好靚ar.
3) 咁D考試卷改正, 要幾時交返學校, 問柏妡,佢咩都話唔知.

原帖由 bbdou 於 08-12-16 14:21 發表
不如我地先記低各人邊日ok。

我報名先:

26/12 (Fri)
bbdou

27/12 (Sat)
bbdou

活動我地冇乜所謂,不過熙熙又唔識踏自行車,又唔識踩滾軸溜冰,有冇人識教到佢呀?

...

心心
多謝你ar!
好彩,之但係之前個盆柏妡已經好悉心料理bor 確實有難度!

chin fung daddy
係ar,月頭忙完自己考試,點知就病左,真瘀tim,係個細女學校睇表演時差唔多暈低 (衰貪食,公司party食左壽詩,不過全部同事都無事bor,自己一向身體差),要急call 的士返屋企,成校老師都知道...瘀皮ar...依家無事囉.  

bbdou
根據我之前聖誔去ocean park的經驗 (我之前有3年都買咗年票), 聖誔係超多人的,排隊排到暈, good luck ar.
下次有機會再係你家搞party,柏妡好掛住"騰騰"同"豆豆", 不過又要trouble你囉, heheeeee.

原帖由 心心 於 08-12-17 14:11 發表
Perrynmom,
好消息, 原來今天學校派最後一輪的盆栽
即是柏析應該有一盆新的帶回家, 今次要悉心料理了

心心
咁,唔該晒noaki拉.

我都係ar,柏妡昨晚燒到103度,佢病到話唔參加學校旅行,我諗佢都好辛苦.
我本來都好想認識多d同班同學及家長....唯有下次拉.

希望d小朋友快d好返lah.

原帖由 bignose 於 08-12-18 12:15 發表
我地聽日可能去唔到旅行

事緣原本以為ansel已好番
但呢個week佢勁tired
琴日下午開始又燒過
今日冇返學

冇得去旅行, 阿仔都好唔開心.
但e+淨係希望佢快快好番. ...

chin fung daddy
太好lah,好ar,我28號都無問題,人多好玩d.

柏妡燒左1日,醫生都係話唔好去學校旅行,怕佢會病過,我又怕傳給其他小朋友, 好彩無去,第日醫生叫姑娘打嚟問柏妡情況.
但柏妡燒完之後,"野"到阿妹同工人,阿妹又係燒到103,燒左2日,工人燒到104.都好彩我放假可以照顧佢地.
之前阿妹問過我"媽媽,你識唔識煮餸?" 我當時支吾以對,今次終於真係要我出馬o拉. 佢地病晒,唔識評論好唔好食.

而家都差唔多好哂啦. 多謝各位關心.

原帖由 chinfung 於 08-12-19 21:18 發表

Hi Bignose & Perrymom :

Ansel and 柏妡好返哂, 大家都放心la。
今天大家都很疲倦重辛苦過返工, 全曰做阿四, 真要命。

今天問開好似比較多人歡迎搞 28/12 (Sun), 聖誕活動日, 你地有冇問題, 因你地最早報名及離 ...

Chin Fung Daddy

我PM左比你,請查收.
另外柏妡個妹(柏希)都會參加. 玩咩都無所謂.
多謝安排!
原帖由 chinfung 於 08-12-22 19:40 發表

Hi all parents :

終於等齊所有人, 數下有冇數少人先 --- ( BOY -- Chin fung, Cavis , Angel, Hei Hei,  GIRL -- Kaka, 柏妡。 )
重有冇人參加 EC family day at 28/12 ( Sun ) ?

地點 : TKO 區  
時間 : 遲些 c ...

Chuekue

pls check email, thanks.

Perrynmom
原帖由 cheukue 於 08-12-23 16:01 發表
Dear Perrynmom,

好耐無見你們 ,請好好保重身體.

另順便問問你們 join 唔 join 31/12/08 EC 除夕夜

我已經 sent 咗 E-mail 給你,請看看.

cheukue

星期五發的, 係1/3A4 size的紙, 如果naoki 星期五無返學應該無.

原帖由 心心 於 09-1-4 20:49 發表
請問功課GS
Finish a check list (Bring it on next lesson)
是什麼?

Bignose
揾唔返張通告,可能"dum"咗. 你可以試吓問心心或者bbdou,佢地的仔都好似係上足球堂.

Bignose
張通告好似仲KEEP住係屋企,我今晚返去睇吓再覆你 (如果我老人癡呆証無發作的話)

其他家長
請問EC係咪會有成績表架?

原帖由 bignose 於 09-1-16 17:59 發表
LWL足球友
請問明天要唔要上足球?
24/1又洗唔洗?
唔該各位!

bignose

都係揾唔到張通告,可能"dum"咗,你可以試吓問心心或者bbdou,佢哋個仔都好似係上足球堂.

原帖由 chinfung 於 09-1-21 18:55 發表
Hi Lucy Mom :

My son (chin fung) write down the word in the pemn 3 is

1. Get up
2. Make the bed.

For your Ref / Infor. only

chinfung

cheukue 謝謝你的外衣
預祝各位家長及小朋友新一年 身體健康,生活及心靈都富足.

原帖由 cheukue 於 09-1-23 15:32 發表
心心, ChingFung, 各位家長:

預祝各位新年健康快樂且長壽!

另送你們一件外套;
前面是平安;
後面是幸福;
吉祥是領子;
如意是袖子;
快樂是扣子;
口袋裡滿是温暖;
穿上它吧!
讓它相伴你的每一天.
新春快樂!

Cheukue ...

Chinfung Dad

我收到你的email, 覆左你,請check. 多謝各位安排

原帖由 bbdou 於 09-2-5 16:06 發表
又check左啦,都係收唔到呀!點解會咁?

唔通軍醫即係我?唔好咁啦,因為我唔肯定呀嘛,我驚自作多情表錯情呀嘛。好啦,既然我係軍醫,就提下大家以下事項:
1. 我會帶備蚊怕lotion & 藥水膠布以備不時之需;
2. 請穿著淺色長 ...
‹ 上一主題|下一主題