用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學 - 今天要面試了..
go

聖保羅書院小學 - 今天要面試了.. [複製鏈接]

其實我真係想知道st paul boys第一輪收生準則係咩呢 ? 我個仔話成個interview短短20-30分鐘, 只是玩下砌積本, 講下圖畫, 好似只是問咗我個仔一條問題, 完全無學術問題.  老師點樣可以客觀地去judge那一個比較優勝呢?

aiya..同我個仔有少少出入.  我個仔話個老師比咗一張紙佢睇, 有7個圖畫 (好似連環圖咁), 叫佢講個故事出來.

有時我真係唔知可以點做.  有錢人咁多, 有關係既人又咁多.  我本人自問沒有任何關係, 亦不是有錢人, 亦沒有因為聖會學校而入教, 只是一心想小兒入讀一所好學校, 可以將來大了可以有舒適快樂既人生.  我當日亦無為小兒特別打扮.  只是一般衣著.  我覺得這些名校, 點解唔可以以做(不記名, 只有考生編號)中英數卷, 兒童心理測驗, 簡單的單對單對話作為一個公平公正公開既收生標準.  因為幼稚園沒有統一既課程, 最好以推理, logic,  創意為標準去設計試題內容.

我聽說某名校有小朋被問一萬加一千係咩, 我聽到真係o哂咀.  我真係唔知如果一個小朋友識答與唔識答可以代表什麼呢?  我有問小兒, 佢都唔識答. 基本上, 小朋友連一萬係咩都未了解.  我相信如果學校係有心考小朋友推理能力, 應該以試卷形式進行, 例如第一題, 10+1=? 第二題, 100+10=?. 第三題, 1000+100, 第四題, 10000+1000=?.  咁樣去考一個小朋友會較合理, 因為如果以口述形式去問數學題, 小朋友會沒有機會列式求証. 數學唔係死背, 唔係考記性, 如果一個小朋友以列直式形式去計出答案, 係咪重好呢?  

如果學校因為小朋友既衣著而去決定第一印象, 我亦無話可說.  試想想, 那此小學老師, 未必個個都是年資深厚, 自問本人已有十多年管理經驗, 見過很多很多求職人士, 有剛剛畢業的畢業生, 有多過十至二十年既求職者.  本人都唔可能係短短一個鐘頭內去完全了解求職者既經驗, 性格, 能力.  小朋友就好像剛剛畢業的畢業生, 對我來說, 他們只是一張白紙.  所以我通常都會用一些推理, IQ題 去考驗畢業生求職者, 又會以他們日常生活會遇到時事件去與他們討論, 在討論形式內可以知道他們既思維模式, 耐性, 人格, 立場.  衣著只要正常便ok.   所以我覺得小學應該以公開, 公正既考試模式去作為收生標準.   

以上只是本人小小意見, 不是針對學校, 本人亦知這就是所謂的遊戲規則, 唔鍾意可以唔apply for admission.  本人只是想發小小牢騷.

閣下是否已經收到second in 的信呢?

原帖由 chanshing8020 於 11-9-19 03:26 發表
有無人想知去年SECOND IN 內容?可PM我

does anyone know will they also send out reject letter too?
‹ 上一主題|下一主題