用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唐乃勤是否真的很差?
go

唐乃勤是否真的很差? [複製鏈接]

我選了唐乃勤為自行第一志願, 老師說我選錯, 在大抽獎時, 將佢放返後d, 老師話佢可以入葵青保祿女校, 好唔開心, 好似害咗個女
   1    0    0    0

回覆 2# alice44 的文章

我係葵青區, 個女band 1尾, 早前聽唐乃勤d講座, 覺得佢前景好似好好, 因莊啟程有90%上大學, 所以選佢做跨區第一志願, 但後來老師講唔係咁好, 程度太淺, 所以要我轉返女校, 但已經太遲, 老師話唐乃勤應該已經收咗, 所以好唔安樂, 明明個女可以入傳統英中, 但我走去選咗間band 2俾佢

回覆 1# alice44 的文章

我冇選葵青band 1 為第一志願, 因怕個女入不到, 買個保險, 2 來唐記吸引我之地方確因為莊啟程有9x%上大學, 反而葵青區的 band 1 學校到冇咁好成績, 前景好好. 但你們講得啱, 相信莊啟程以後都未必有咁好成績!

老師講全港計佢都係band1, 所以覺對個女唔住咋,

回覆 1# greendotdot 的文章

你都有選唐乃勤?

原帖由 Kiufyma 於 11-5-13 16:52 發表
看了很多家長老師對唐初的意見,原本並不打算回應,因怕人家以為我賣花讚花香,但不回應又好像抹殺了唐初老師及校長的努力. 事實唐初與莊預結龍前學生確是以b3為主,但自從決定結龍後,學校與老師都作出很大改變.由於初中 ...

真我很多謝Kiufyma的分享, 因我所知的唐初, 只在開放日校長的介紹, 我很喜歡它的原因, 主要是與莊預結龍, 其次是小班教學, 學校很有心去辨好呢間學校, 而且雖然莊預將來的成績未必有現在這樣好(因預科的精英已上大學), 但相信老師有一定的經驗及辦法另學生取得好成績! 所以決定為自行首選, 而我不選其他band 1 中學, 亦怕阿女辛苦, 唔想佢討厭讀書, 而且唐初交通方便, 校風亦好像很好(在網上討論區見家長介紹), 所以不想其他中學.

但在填電腦選校時, 老師的說話, 令我很不安樂, 話 band 1 生點解要選band 2學校, 而且我女是讀保良局小學, 所以老師才有信心話已經收咗我個女, 老師的話令我產生很大罪惡感, 好似害咗個女, 所以先想問其他家長唐初是否真的很差, 我現在有番d 信心啦, 多謝!

回覆 1# Kiufyma 的文章

當父母的, 最希望女兒在成長過程中, 開開心心, 健康成長,有快樂的童年! 如果因為讀書而影響健康, 或令她不開心, 有壓力, 這實在不值得!

有時真係好矛盾, 好想她有開心童年, 但又怕因太放鬆而影響她日後的發展!

回覆 6# Kittymummy 的文章

原來你的case 同我一樣, 分別只在於我已實行, 你還有權選擇, 那你要自己想清楚, 不要像我這樣苦惱.

其實早前唐中open day時, 我問過幾個學生有關功課量同老師的問題, 學生多來自不同區, 但都是有名的小學, 而且他們都說功課量不多, 但老師很好, 不明白的地方他們會放學後教他們, 好有 heart (我希望所有老師都是這樣).

‹ 上一主題|下一主題