用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

dear all
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=885432&extra=page%3D1  想重温part 1就按入

alkyng

好呀開過新part 2,我都收到馮晴既書單我地上學期要六百幾書費,
其他冷氣費且雜費就三百幾,
我地數學英文用郎文,中文用啓思,
另有好多既補充作業.

[ 本文章最後由 yeeli 於 07-7-8 23:07 編輯 ]

alkyng
你地數學咁多本, 我地數學上學期三本,中文就二本,英文就三本
音樂一本,其他全部都係郎文全冊補充作業.
我地常識唔洗買書喎, 但二年班以上既常識就要買成
六本喎,

alkyng
我唔記得問你,你會唔會加入家長會呢.你買書個間書局
係咪指定架,我地就光明書局.

MIHO.WAH  alkyng

好呀改名無所謂,等大家都可以明白D入嚟傾
"將軍澳95區小學大都會" 你地再想下有無其他名

MIHO
張相係你女女呀,好可愛得意喎.

alkyng
呢個名好得,一行過都要入嚟八下先

miho.wah
你女做咩要入幾次e院,:cry: :cry: :cry:

alkyng

我問咗中華書局,佢地有教科書買,9折

tko比較熱門既津貼小學係
保良黃永樹,將軍澳天主教,保良馮晴,宣基,信義會,
梁潔華,田家炳,而天主教聖安德肋同將軍澳循道衛理都好多媽咪選但比較新未知升中情況,

直資就優才,保良luk hing too,真道,evangel college

九月會有好多開放日你留意下,親身睇去就最好.

tracyfo

你返嚟嗱,我重驚你地盪失路,

原文章由 Lily2003 於 07-7-5 16:55 發表

我上星期參觀了 plk luk Hing To 同課室 , 今天又參觀了 馮晴 同課室, 馮晴個理念與  plk luk Hing To 剛好相反。

一間重語言音樂教學, 一間重 多元化活動, 真係好難揀 !!!!!

lily2003

我仔仔今年九月入馮晴讀一年班,我個人當然好鐘意馮,
我都睇咗馮好耐先決定架,
不過其他TKO小學好多都好好,你睇多幾間再決定.

MIHO

你不如打去問下間小學,因為有時只係聽就唔全面,
如果真係有咁既事,你可以睇下佢地小學點處理呢件事,
從而同間小學反映下家長既意見.

alkyng---全職媽媽---兩個女---大女(將軍澳天主教小學)yeeli   ---全識媽媽---一個囝-----(保良局馮晴紀念小學)

miho.wah  alkyng

我今日同仔仔返馮晴小一迎新日,馮收成169人呀,
我見大部份都係香港父母,好少國內父母,我問阿仔
跟老師學d咩野,佢話miss講故事比佢地聽,故事係講
媽媽的梳化,佢就講返個故事比我聽,但唔知佢有無講少咗
跟住miss就比佢地畫畫,問佢地平時有
咩活動,叫小朋友畫出嚟,畫完畫,就去借圖書睇,
我仔仔就畫咗去海灘游水既情景,佢又話有風紀
哥哥姐姐幫佢地上落樓梯,好開心喎.

原文章由 MIHO.WAH 於 07-7-6 23:14 發表

YEELI

馮今年有這麼多人怪不得他說沒有位子 , 聽妳說又真是幾好喎 好羨慕 .......好我會努力追入來 HA HA
妳們家長呢? 如有進一步消息再告訴我 等我恨下....

miho,
我睇見佢地高年班既學生幫學校手,真係好抵鍚,因為佢地好聽老師話,又好有禮貌同笑容, 真係希望我仔仔大個可以幫返其他同學仔, 我地家長咪倫住交書費同雜費,交晒車費咁囉,佢地小學重有二手校服買比d家長架,幾蚊一件咋,但我老公唔想買二手,想買新,
我重入咗家教會,佢地重有d護背書包好平買比我地家長,但我一早己買咗spi書包,所以無買到.

原文章由 MIHO.WAH 於 07-7-8 00:28 發表
hi yeeli

請問SPI的書包在那兒買的, 我找不到
我在MR.KONG 已看中一個仔仔都很喜歡, 但我上網看到很多家長
都說買此SPI書包, 故我想多看後才決定

多謝杰媽咪的意見, 妳將我不敢說的話都說 ...

MIHO KIUKIU
我係上年同我阿姨係西田見到平所以買架,因為佢仔仔用
過話好用,就咁攞住就覺得好重,但咩上咗背脊就唔覺得重
其他牌子就唔清楚好唔好唔用

原文章由 hayamama 於 07-7-9 14:00 發表
alkyng
I am working mom law ~ ::" />:" />
話時話,我現在好須要大家幫幫手 小女上星期四突然開始發燒同咳,第日仲燒到40.9度,我那那臨同佢去TKO醫院睇急証;醫生話係重感冒,但我見佢一病就發得好快,而且從未 ...

你今日睇馬e生照咗片,起碼要二至三日先有報告,
通常可能係流感或惡菌先會咁高燒,咁既情況馬e生通常會開抗生素
比你女食,抗生素要食二日先有用架,佢有嗅氣就定d,你同你女女拍下痰,會好d,睇咗報告先,唔好咁擔心,你放心馬e生好得架.

呢個入唔入院既決定真係好睇E生既講法,唔好聽我地意見,最重要係E生意見呀,以我所知馬E生係好稳陣架,其實佢叫你女入院的話可能想穏陣D,佢都會問你有無保險之類,你覆診睇報告再問清楚佢.

[ 本文章最後由 yeeli 於 07-7-9 15:49 編輯 ]

原文章由 alkyng 於 07-7-9 09:29 發表
YEELI:

我聽日講seven呢隻牌子的書包都唔錯架, 不過就貴左d, 好似要成七百幾蚊個, 兩條肩帶有air架, 而且書包本身好輕. 而我就應該比個女自己揀款式, 我想佢投入小學生活, 所以比佢自己揀佢自己鍾意0既書包文 ...

我都會去睇下其他書包,
我仔仔係上個月己開始要模擬小學生活,
都要自己寫手冊,今個月就停咗啦,咁都好架
等佢地可以快D 習慣小學生活,
今個月開始跟幼稚園週圍去玩
,今日去科學管,後日去交通城
又無功課,佢就開心

原文章由 hayamama 於 07-7-9 21:35 發表
yeeli,
係咁嘅時候原本真係笑唔出,不過你好似睇電視嗰啲算命佬咁,真係說中晒呀馬醫生啲板斧!!!佢真係有比抗生素呀女食,亦有安排物理治療師幫呀女拍痰及照'費'。佢同呀婆 ...

haya

其實我仔都試過,k2個時大冒感,又係照咗肺,好彩無肺炎,但係就氣管炎好多痰,係咁咳,我仔就入咗幾日法國,要嗅氣拍痰,
你唔好咁擔心,最重要係有無退燒,如果退咗就好d,但退燒後,都有四,五日咳架,照計就食咗抗生素第二日會好好多,但都會咳,而d咳聲係鬆痰咳聲嚟架,唔係乾咳架,佢一路食抗生素,一路都會咳到痰出嚟,咁就好緊,你有無同你女女打流感針??
我個朋友都話呢倫係好多人發燒呀,法國多人都好似街巿咁,

大家都要小心身體,

原文章由 hayamama 於 07-7-9 23:22 發表
alkyng,
係呀,呀女又係咁,不過對佢嚟講今次啲感冒菌都算幾毒,Touch wood 講句:佢咁大個女都無試過幾多次發燒,以前通常一食完退燒藥水半粒鐘就自動退燒,今次咁犀利,我真係有啲手足無措 佢 ...

haya

其實只要係發燒都可大可小,因為我有朋友係e院做,
所以聽得太多,有d發燒既小朋友遲咗一二日睇,就真係可以
好嚴重同受多好多苦,其實馬e生就收你120醫生費,
但係法國收你藥費就好貴,照張片,拍痰加化驗真係要好貴架,
不過最重要係小朋友快d好,唔好咁辛苦.
係喎,你女女食唔食到野??

原文章由 alkyng 於 07-7-9 23:58 發表
hayamama:

早前細女發燒加生飛滋, 初時唔知生飛滋會發燒, 所以見細女無端端發燒, 帶左佢去法國睇馬醫生, 點知馬醫生話生飛滋係會發燒的, 點知埋單六百元, 只係得一支飛滋膏加退燒藥 .

alkyng
你個支藥膏同退藥要咁貴,二樣野要600蚊 ,就真係勁貴,
無其他藥,咁你女女咪係一次好返,洗唔洗去覆診呀
‹ 上一主題|下一主題