用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

原文章由 alkyng 於 07-7-26 12:40 發表
ALL:

係唔係小朋友放暑假, 所以你地都忙左呀, 咁少媽咪上來傾0既, 你地開始同小朋友買書包文具未呀? 我響第二個topic見到有張list, 我依家轉貼過來比大家睇下丫, 其實真係有好多野要買架.

《上學必須品》 ...

alkyng
你真細心 睇返張list,原來我都買咗好多,只係黑鞋同包書膠未買咋.
:) thx~

alkyng

我唔記同你講,我上星期去將軍澳廣場一樓
個一間文具店幫我仔整咗個名字卬仔,用完可以再加
色再用我選"華康少女字"有個細公仔係頭都係$25,
可以用嚟卬落label再貼上課本,咁就唔洗直接卬上課本
到,個到都有名字貼紙,但太多公仔同color所以都唔敢買,
驚小學唔比用太花.

[ 本文章最後由 yeeli 於 07-7-26 13:43 編輯 ]

原文章由 alkyng 於 07-7-30 14:35 發表
YEELI:

人名貼紙我都整落好多, 所以仲有排用, 而我個d仲可以防水及洗刷的.

咁岩呢兩日比我搵到呢間公司的名貼係透明架, 我覺得幾好, 你去睇下丫.

http://www.labelshophk.com/index.html

我入去睇咗,無公仔花,咁小學就一定比用.

原文章由 elaineho73 於 07-7-30 14:47 發表

我都係公仔貼紙貼大小姐d書度~~~ok喎~~~老師都冇話唔得
~

小學都可以公仔貼,你個間用得,咁我仔仔個間都應該用得喎
你幾時上報,上咗咩報

原文章由 快樂 於 07-7-30 19:00 發表
唔好意思!我大女今年讀K3,為諗小學而頭痛,想問點解咁多人鍾意讀將天?我個女同學仔個哥哥讀梗,話佢哋老師冇愛心,追唔上只會叫你哋補習,大家又點睇?同埋我哋幼稚園D校長同老師都話將天功課多,程 ...

hi
其實要睇下你自己想比d咩野小朋友,有d父母想小朋友讀得比
較無壓力同輕鬆,但有d父母就想小朋友要為自己學業去進取多些.
事實上將天同tko保良局都係比較専注學業上既成績,但
對未來六年後既選中學係有好處,所以係受tko家長歡迎架
但呢幾年都覺得呢兩間都好著重課外活動,所以都係平均架,
你要親身去小學睇先至係最好,因為個個小朋友都唔同,九月會
有好多小一簡介會,你可以留意一下.

原文章由 elaineho73 於 07-7-31 22:54 發表

一定用得~

我係bk既留這上左區報~~~keke

咁利害,你一夜成名呀

原文章由 kiukiubb 於 07-8-1 14:00 發表

hayamama
  多謝你呀 ! 要等到25/8先有家可歸呀 , 好慘 ! 我成日都係咁安慰自己 , 不過佢d面口真係好鬼惡頂 !
  係啦 , 你女幾時開始返小一適應班呀 ? 我女24/8開始返適應班 , 你買晒d開學用品未呀 ?

kiukiubb
所以真係同住難,你都好彩就快可以搬返自己屋企,忍耐下
有d人無能力真係要老爺奶奶一齊住就真係好辛苦.

原文章由 hayamama 於 07-8-1 22:17 發表
kiukiubb
未呀,我就係擔心緊我問嘅嘢囉...!我個女食飯都幾論盡,所以好擔心佢會弄污校服,我想給她買Sanrio公仔膠圍裙,但又怕老師唔比用,所以都唔知點好;跟住又想幫佢減輕吓個書包嘅 ...

hayamama
咁你有無打比你女女間原校問下,打多幾次去問下,有志者事竟成,
你送飯要用保暖瓶好d,我就過僅buffalo真係好保暖架,
一個鐘後既湯都重係好熱架,所以你要就返個時間,係送
到比小朋友食之前唔好太熱,驚到時重好熱會燙親.
一班有咁多學生,老師係唔會幫到幾多個,通常
九月十幾號就開始要自己食架,開頭就可能有d高年班同學
幫手,跟住就要自己架,我覺得用圍裙唔會比老師笑,係可能
比同學仔笑,因為我仔仔幼稚園都己經唔可以用圍裙
吃飯同畫畫都唔比用,初初一兩日套校服就有d積,
跟住過幾日就唔會有食物積架,你唔洗太擔心,小朋友
好快會適應.:) 其實送飯多數係11:00am-11:30am,
咁上下時間,但都要睇返間小學食飯時間,佢地有指引.
其實小朋友自理呢方面,我覺得要早d放手比佢地自己做
我仔仔k2己經要自己食飯,自己刷牙,自己咩書包,好多
野都要自己做,我只會係後面睇住,所以係一年班,我只會
幫佢手温書,其他都要自己做,我仔仔重要幫返我手做家務
我屋企無工人,所以一人分d家務做,我仔仔有時會幫我洗碗架
不過佢幫我洗完碗就要洗多次白白,:loveliness: :loveliness:

[ 本文章最後由 yeeli 於 07-8-2 13:28 編輯 ]

原文章由 alkyng 於 07-8-6 21:53 發表
MIHOLO:

唔好意思, 自從大女放暑期後變得好忙, 所以少左上bk, 上個星期五仲突然急性腸胃炎:cry:, 四個鐘已經痾左成十次, 最後攪到要call白車入將軍澳醫院 , 依兩日個肚仲係會抽住痛但就無痾, 唉....

飯 ...

alkyng
你咁大件事呀, 要call白車,你要小心身體 ,保重呀,我星期日都腸胃炎同皮膚敏感,出到成身"風難",搞到成個"豬頭"咁呀, 可能呢幾日食過海鮮,又去咗幾次生日會,食得太什,睇咗e生食咗藥宜家就無事囉, 可能真係天氣太炎熱,好容易食錯野, .好彩我無比
阿仔食海鮮, 唔係就...............

原文章由 MIHO.WAH 於 07-8-6 23:52 發表

妳都很忙, 希望她快快好 ,現在天氣真不好實太熱 !
其實我也不太今早爺爺帶仔仔看鐵打:(  我都知仔仔腳是有扁平足
及內曲(已每年看MR.KONG) 但不知原仔仔幾嚴重
在一星期前他已說腳PAIN 問他又不能 ...

miho.wah
其實宜家有好多小朋友對腳都有問題,我仔都有扁平足同後足外翻,
今年就好咗好多,我都係去Mr.k到睇,但都有好多同學仔媽咪講
睇MR.K都唔得今年嚴重咗,所以要真正去睇矯形中心先得喎,
我仔仔幼稚園就係宝血醫院矯形中心同佢地睇,
你要唔要個電話,我可以pm比你,但我都無睇過唔知貴唔貴同口啤好唔好,如果你真係揾唔到都可以打去問清楚.

係呀重有,保健鞋只係for 無事既腳架,如果真係有腳部嚴重或中度問題就唔適合架.

[ 本文章最後由 yeeli 於 07-8-7 17:06 編輯 ]

kiukiu miho alkyng

由於宝血矯形係派人到幼稚園幫返僅學既小朋友檢查架,
我就未去睇過所以唔知詳情,可能大家要有點冒險精神.
pm 比你地.

alkyng

我都問過宝血一對倒模鞋展要$500-1000但要去到深水埗咁遠,如果樂xx可以睇就方便好多,樂xx間舖入面可以做檢查架,係咪都係做倒模鞋展,
一對鞋展係咪可以放落幾對鞋著都得,咁夏天咪唔可以著涼鞋??

重有呀:loveliness: ,你教下我點選書包,雖然我己買spi,但都係用今年,
下學期可能要買個大d架,你教有咩要留意
問題c9上

[ 本文章最後由 yeeli 於 07-8-9 15:12 編輯 ]

原文章由 alkyng 於 07-8-9 17:19 發表
YEELI:

樂x軒入面附設左一間"足科矯形中心", 只係佔一間房的空間, 當時大女就係響呢間房做檢查, 佢要大女踩響d有墨可過底的紙上面, 咁就睇得好清楚大女0既平扁腳問題, 之後決定幫佢做鞋墊, 就即時響間房做倒 ...

alkyng
thx~你
咁我都要去睇下先,我覺得spi都幾重架,但背上背
就唔係好覺重,我仔仔就係成日寫寫下字自自然就向前曲,
成日要提佢,我話會駝背架,提佢就直返,
過咗一陣就......曲返

係呢書枱你地用咩燈,邊種牌子好?

alkyng
我想問你, 你買3M燈係邊個型號,我係樓下文具郎見到有兩
種CL1000同TL1000,一種買$535一種買到$639如果你個
邊平咁我就去你個邊買.
我今個暑假做咗個大工程,就係張仔仔個七大膠箱既玩具
捐咗四箱比收垃圾個婆婆,間屋當堂濶落咗,放咗張大書枱,
仔仔做功課就舒服好多.

原文章由 alkyng 於 07-8-16 22:01 發表
YEELI:

我係tl-1000呀, 不貴拆左都貴過你個邊呀 , 原來我係$692元呀:tongue:

嘩...咁你仔仔有無唔開心呀 , 你掉左佢咁多玩具.

而我暫時響飯檯做功課算喇, 因為屋企有阿妹響到, 都好難搵個固定 ...

alkyng

我樓下TL1000間間都係$639呀 原來你個邊重貴,咁我都係樓下買囉
我仔仔有唔開心架,我一路掉佢咪一路話留返呢個啦,史廸仔佢就真係唔比掉,一話掉就想喊, 但我同佢講上咗小學無咁多時間玩玩具佢都無咩野,所以我都覺得佢真係大個咗,以前就一定唔比掉佢D命根,
我發覺以前用檯仔佢就會做做下功課慢慢自然曲咗,以家有張書檯
就無曲到喎,好好多呀,
你揾到屋搬,係咪搬近D將天呢:loveliness:

原文章由 alkyng 於 07-8-16 23:00 發表
YEELI:

係呀...我都發覺用檯仔寫字真係唔好架, 不過我就買左張椅係有得較高低的(寫字樓款式), 所以我地暫時響飯檯做功課.

依家一路慢慢睇下d樓, 首選都係"新都城二期", 其次就係"將軍澳廣場", 因為我地要 ...

原來你要同奶奶住返,係咪佢年紀大想方便照顧呀
咁你都好好呀 有好多人都唔想同奶奶住架,驚同住難
不過我就無奶奶得個老爺
如果你就搬,咁用住飯檯做功課都唔怕,我仔仔張書檯睇落
都可以用嚟食飯
你女讀全日,第時上小學好快習慣,我想問你,咁你女女夠唔
夠瞓呀,我宜家都諗我仔會唔夠瞓,佢瞓成10-11個鐘
小一我地要7:00AM坐校車呀,真係驚佢唔夠瞓.
呢個星期同佢6:15AM起身試下,但佢夜晚7:30PM就要瞓
你話上咗小學點夠用.

原文章由 alkyng 於 07-8-17 12:53 發表
yeeli:

嘩...你仔仔唔駛出區外都要6:15am起身0既 , 而且夜晚7:30pm就瞓 , 又好似早左少少wor.

依家我地安排阿女好似大人咁, 總之佢瞓夠八個鐘就ok, 所以我地會安排佢十點鐘上床, 大概十 ...

alkyng
係呀,馮因為有早讀課要7:30am-7:45am返到呀,7:00am
樓下坐校車, 所以都幾早,我都有咁想比佢好似大人咁瞓
八個鐘就ok,可能初初未習慣,
你女十點幾瞓咪同我仔返下午班一樣,佢瞓咁少都夠精神,
係咪係幼稚園有午睡會好d,可能我仔無午睡習慣所以會
咁早眼瞓,我係到諗如果上咗小學唔夠瞓就比佢放學返嚟
恰一恰先再做功課
原來你奶奶有病,咁你大伯又會照顧開唔照顧
不過家家有本難唸的經,好難明白,咁你老公都好有孝心

alkyng
係呀唔記得問你,我仔刷牙刷傷咗牙肉呀,佢話好痛,你有無邊
種牌仔茶口腔好架??

原文章由 alkyng 於 07-8-17 17:59 發表
YEELI:

其實我個女k3時響學校有瞓午覺架, 不過我地響呢個暑假幫佢戒緊, 真係怕時間唔夠用, 而且我身邊都有幾位小朋友係唔需要再瞓晏覺, 但佢地夜晚仍然可以響十點左右先瞓, 所以依家排我地 ...

唔該晒你呀 我都要去藥房買支茶先,
你同個女戒緊午睡,我重想等佢放學返嚟恰恰,ops:" />
睇嚟都唔得
不過習慣咗上小學既時間可能會好d,
你老公咁有心機放咗工都陪個女晚晚游水,
我老公只係星期六日陪個仔去玩就話好累:tongue:
係呢你個女幾磅,我成日覺得我仔只係增高就唔肥喎,
比起佢個d同學仔就高,但又唔肥,得48磅,
高就120cm.

[ 本文章最後由 yeeli 於 07-8-17 21:55 編輯 ]

原文章由 alkyng 於 07-8-17 22:28 發表
YEELI:

係呀, 我老公好著緊小朋友健康, 心智及品德呢d野架, 所以佢就算好疲倦都會同阿女去游架, 如果阿妹都去, 我都要跟埋去架, 我剛剛先游完回來.

我大女依家有50磅, 身高就唔知幾多, 好奈無度過, 不過我 ...

alkyng
你老公真係好好爸爸,咁你兩個女真係幸福,
你同你老公都咁錫佢地,
我老公就同阿仔好似朋友咁,搞到個仔當佢爸爸係大細佬
佢兩個重成日自己講秘密,唔比我知喎

我仔都係75個條線,佢睇落高高瘦瘦又白白淨淨
就咁聽落以為可以去選美.
‹ 上一主題|下一主題