用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 論壇新手小學老師報到
樓主: 伍sir
go

論壇新手小學老師報到   [複製鏈接]

伍sir 發表於 18-6-14 13:21
各家長有關小學問題可討論一下
歡迎大家討論下學校、學生、教學、育人等。
...

伍sir,

想請教一下,孖女(11月細B)讀小一(分開班),細孖中英文追唔上(考試一唔讀卷就fail),每次一提”做功課”呢三個字就會喊,從來不肯溫習,默書次次唔合格,又唔鐘意寫字,唯獨是數學科唔抗拒。喺學校唔同其他人玩,一到小息就會走去操埸搵大孖,冇自己朋友。以你經驗細B係咪都有呢啲問題?要去到幾年班先有改善?會唔會自信心越來越低?有咩方法可以幫吓小朋友?

伍sir 發表於 18-6-17 10:30
細b係大機會慢d就真,但唔排除到有其他因素,晌家情況怎樣?晌學校有無及早識別出有學習困難?
...

細孖喺屋企自理方面冇問題,仲叻過大孖,學生活知識就好快,觀察力強,但就對學術冇興趣尤其是要寫字嘅科目例如中文,同學校老師傾過又話佢冇問題,只係怕忸啲,比較被動,講野勁細聲。喺屋企好鍾意喊,成日要人(emoji),鐘意扮BB扮細個,一離開屋企就勁黐住大孖,佢有少少自卑,我讚佢叻佢會話”我覺得自己唔叻”,我讚佢靚佢會話”我覺得自己唔靚”

伍sir 發表於 18-6-18 10:30
細孖明顯係自信心不足,要多鼓勵,可以先晌佢的強項上著手,讚佢d強項,佢對自己有自信,慢慢會對讀書方面 ...

佢對跳舞有興趣我的就比佢學,有次學校帶隊去比賽贏咗,我有讚佢,有隻碟可以睇返當日比賽,佢死都唔比我睇,真係唔知佢諗乜

伍sir 發表於 18-6-19 07:32
自信不足就係咁,要慢慢建立。注意有意無意打擊佢自信的言談。

明白,多謝伍sir 解答
‹ 上一主題|下一主題