用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62區2018-2019統一派位集中討論/叩門/報喜區(已加選校名 ...
樓主: supar08
go

62區2018-2019統一派位集中討論/叩門/報喜區(已加選校名單)   [複製鏈接]

分享下剛剛一年的經驗:有同學 乙四中聖十架,
乙二 有中荃基(不過只知有一個, 大部分乙二唔入, 因交表前幾天教育局先宣報小班轉大班, 可能有影響)
乙二 有抽到, 有抽不到柴天,
乙二 有中唔知梨天定梨主;
關於叩門:
伍小無揀過完全無得IN,
思源無揀過, 表格要填奬項之類, 無其他課外活動, 最終無得IN,
深天不是111有人叩到,
荃官小表格上不用填及交選校次序證明, 但學術叻,面試時有優勢(主要考學術),
海官要填有無揀過, 要睇portfolio揀人in, 不過portfolio不是鬥厚, 主要睇啱唔啱學校(建議聽學校簡介會)
荃基揀人in,
浸聯全in, 但面試時問的問題係完全估唔到, 捉唔到路.

同埋, 其實一區真正有幾多人入小一, 教育局都要收哂自行表格之後先有數據, 亦不會公佈.
上年就是臨尾計唔啱數, 先至最後才公佈有幾區小班變大班.

經歷過徬徨的時候, 希望少少資訊幫到你哋!

supar08 發表於 17-9-11 21:33
thank you K37
我都忘記幾時話小班加位
統一前定後?

上年第一次知道小班變大班係去柴天講座,校長話教育局有呢個建議;教育局正式公佈修訂人數係農曆新年後,交統一派位表前兩三日左右。

eeyorepigpig 發表於 17-9-12 10:06
另外想問吓, 荃灣而家有邊幾間小學會變大班/加到六班呢?

詳情要睇番教育局網站,佢有列清楚。只是每班加5個左右,唔會加多一班。

回覆樓主

浸聯前年即16-17,有000叩入,不過係直資收咗,無參加大抽獎。同埋個小朋友好叻,叩好多間都有offer。

xapex 發表於 18-2-3 17:21

咁少人報海官咪好容易入。佢有74個位。

我上年就係見加多咗位,所以放乙一,但抽唔中。

回覆樓主

海官今年小一有d班32人左右,學校有講座介紹佢地叩門形式。
上年係有個別小朋友問問題、有一班小朋友模擬上堂、小組(家長一起)有遊戲或書比小朋友,老師會觀察和跟小朋友傾計。
不過叩門不是全in,估計揀百多人左右,要睇portfolio,校長講不是睇portfolio 厚薄決定揀人,而是睇適唔適合。
我小朋友學術非強項,無獎項,小興趣,都叩到。
我小朋友屬於好動活潑,我見有同班同學叩到的是文靜類型。
‹ 上一主題|下一主題