用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KV 家長 - 可唔可以講下大家戰後的成績呀? ...
go

KV 家長 - 可唔可以講下大家戰後的成績呀? [複製鏈接]

Offers: GT, SMCE, St. Johannes, Good Hope, SFA
2nd interviews: CKY, DGJS, KTS

大飛 & Hang'sMum,

唔好灰心,我哋支持你!!有冇報宣小?.....話唔定6月lucky draw抽到心儀官小。又或者試下向心儀私小寫求位信,可能會有2nd chance。希望你哋嘅小朋友最後能入讀心儀小學!

Add oil & the best of luck to your kids!!!

其實KV家長唔係唔睇重官小,只不過好嘅官小唔多位,何況喺自行分配時,如果得20分,一定要靠運,15分就幾乎唔使諗,第二輪lucky draw更加係靠運。所以好多都會行去考私小/DSS呢條路,而KV真係幫小朋友打咗一個好好嘅基礎,就算現時冇offer,到叩門/求位時絕對有優勢。

原帖由 moonychan 於 09-11-26 22:13 發表
我仔仔係kv k2生. 想問下大家.

讀kv的, 是否已經不會太看重"津小"呢??

是否大部份家長都會"考"好既小學, 因為小朋友既得失係靠自己唔洗玩果個"game"??

大家既小朋友都好醒目. 我覺得kv係有佢既優勢. 辛苦完可以好 ...

HK$2,477 x 10 months

原帖由 123girl 於 10-1-6 20:46 發表
kv 學費幾$ ?

亞囡有以下offers:
DGJS, GH, CKY, SFA, APS, KTS, SJC, SMC & GT

亞囡身邊嘅死黨同學仔都有好好嘅offers,包括DBS, YW, SPCC, GH, RC, CKY, SFA, SSCPS, ST. Joseph, KTS, EC..,其中有2個同學仔手上仲同時有DBS + YW offers。

聽聞校內有唔少人都收到SFA, GH offers。

亞女嗰班(暫時知道,唔知仲有冇)有4個YW及2個DBS,聽d媽咪講隔籬班有3個DBS,但唔知有幾多個YW,其他班唔係咁熟,所以唔清楚。而舊年同亞女一個站上校車嘅有1個YW及1個(DBS+YW offers),另外有個同校朋友仔又係有DBS+YW offers。

原帖由 easybring 於 10-6-17 13:34 發表
用錯字, 改左.  DBS..我唔係full time mom, 又冇特別了解同學會升咩小學.  我相信一定有, 唔知幾多. yw認識既都有幾個, 不少吧!

其實入名校人數多與少,只是一個參考數目而已,始終真係好睇小朋友當日心情及interview performance,再加上luck!!

原帖由 cy664 於 10-6-17 13:21 發表
Hi easy bring

Few means less ?
How about DBS ?
‹ 上一主題|下一主題