用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Catherine vs Kentville
go

St. Catherine vs Kentville [複製鏈接]

我識得KV有幾個男仔有DBS 2nd interview,另外都唔少女仔有DGJS 2nd interview喎!!

原帖由 Starfish1027 於 10-12-2 11:01 發表
我個仔讀KV,感覺上KV的課程較其他幼稚園深小小。SC未讀過,所以不太清楚,但其他家長的意見就話兩間D程度都差不多。但今年我問咗好多K3學生家長,不論個學生醒唔醒,校內成績好唔好,暫時都未搵到個DBS有得2nd IN,都唔知點解?:cry ...

少少補充,就算讀英小,中文科嘅程度都唔淺!

原帖由 Mat_Dad 於 10-12-2 16:48 發表
我是KV家長, 容我給點意見. 當年我也是要在KV和SC中選擇,其實兩間也是好學校, 但是兩間定位有所不同, KV重視中文數學而SC重視英文,這要看家長想先學好中文還是英文.沒有學校是完美的, 中英同樣都好的很難做到.我自己 ...

MCS = Maryknoll Convent School

原帖由 homuimui 於 10-12-3 00:51 發表
Dear Happypenguin,
Would you please advise what's meant by MCS?
Many thanks.

Rgds.,
HOmuimui

Long time no see la, Kangaroo!!  How are you?

Do u mean SPCC = St Paul's Co-Ed or SPC = St Paul's Convent?
原帖由 Kangaroo 於 10-12-3 07:59 發表

SPCC has kindergarten, does it accept application from outside as well?

charlotteling,

好耐冇見喇!!亞女成日都話好掛住KV,想返KV探老師,卒之噚日湊咗佢返KV行一轉。

我好同意charlotteling講嘅嘢,KV真係為亞女打咗好好嘅基礎,雖然亞女宜家讀緊英文小學,適應上絕對冇問題,第一星期上課已經融合個上課模式及小學生活,學術上亦接軌得好好。

原帖由 charlotteling 於 10-12-3 17:05 發表
我囝囝今年已升上了小一,  係KV呢三年的幼稚園生活, 真是不是可以用一言兩語可以道盡, 真的KV給囝囝無論是知識, 行為, 學習態度, 都是比我們想像的多. 離開了KV幾個月, 阿囝都想回去探老師, 他的幼稚園生活, 一定是 ...
‹ 上一主題|下一主題