用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 :) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (:
樓主: chingchingb.ma
go

:) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (: [複製鏈接]

亞囡話今日上Putonghua教咗一首Putonghua歌:

(Happy Birthday隻歌個tune)

小朋友好嗎,
老師們好嗎,.....

跟住一路唱一路行咗去,聽唔清楚歌詞喇,請問有冇人知其餘歌詞?

Parents' Day

Oct 18:
graceshumwy.....  9:30
boygirl................  9:30
sunphoto88 . ..... 11:15
maggie................11:30

Oct 25:
Kangaroo.............8:30
siufo....................9:20
v.lo......................9:25
chingchingb.ma.....9:30

v.lo,

有可能好似亞grace咁講,上星期同K1C同學仔玩得開心得滯都唔定,而且Josephine仲係第一次帶埋爹D出嚟gathering。雖然嗰日Josephine最早到,開初得我亞囡同佢玩,但一開始已經玩到好開心!

我噚晚唔知同亞囡講開乜嘢問題,佢無啦啦話鍾意好多小朋友同佢一齊玩,唔想喺屋企得佢一個玩,唔知又係唔係因為上星期玩得顛嘅關係喇。

原帖由 v.lo 於 08-10-10 00:35 發表
呢幾日阿女係咁鬧情緒 ,幾乎俾佢玩殘,假期果晚,借d意就喊,一時話唔捨得daddy走,一時又叫我唔好返工,要湊佢返學......卒之尋日我起身返工時,佢都一早起身,要同我一齊洗臉刷牙,跟住猛喊叫我湊佢返學,又話唔想搭 ...

Grace,

Bosco咁答都幾有創意wor,如果我係老師聽到一定笑,同時間再引導佢答番啱d問題,希望今次KV嘅老師都係咁啦。

原帖由 graceshumwy 於 08-10-10 00:58 發表
sunphoto88

我地喺8/11, 10:30 interview呀! 我都好緊張好擔心細佬唔掂, 妮幾日成日同佢講見老師要點要點...佢話好驚呀! 同埋我問佢係男仔定女仔? 佢喺度玩玩吓咁答我係衫仔 . 問佢屋企有咩人? 佢就話有mick ...

sunphoto, Kangaroo & Grace,

KV interview唔好咁擔心(雖然我當年都係),但小朋友真係估佢唔到ga,想當年亞囡interview時好細,淨係識跟人口水尾講嘢,e.g.人哋問"你鍾唔鍾意食pizza?",佢答copy番後尾嗰幾個字嚟講"鍾意食pizza?",實際上係唔知乜嘢意思ga,所以d"yes or no"嘅問題就過到骨。係好彩佢鍾意間學校及d老師,而老師又肯引導,佢先肯答多少少及唱歌(係我陪佢一齊唱頭幾句),但最後隻歌只係唱咗一半停咗。到差唔多interview完,個老師問緊我上/下午班嘅選擇時,佢無啦啦唱埋嗰半首,當時有d尷尬,為有笑住個口讚佢乖。

有一樣好緊要嘅(可能你哋都知喇),interview完最後要交番張form比個姨姨嘅,跟住攞糖。聽聞/傳聞其實呢位姨姨唔知係校長定係主任,都有決定權嘅。我記得當年排我囡前面交form個小朋友,個姨姨一路比緊粒糖個小朋友,一路好nice咁再問過之前interview時問嘅general information e.g.乜名,幾歲,隔籬呢個邊個嚟,個小朋友都答咗d問題,個小朋友走咗之後我見佢喺張form上面寫嘢。輪到我亞囡時乜都冇問,淨攞糖走,令我好疑惑。唔知最後有冇收呢位小朋友,不過我有聽過類似嘅case係最後收咗。記得記熟晒小朋友d成長/發展嘅任何嘢(我相信你哋都好有經驗)。

希望你哋嘅囝囝囡囡interview嗰日,個個都心情靚靚,遇到個囝囝囡囡鍾意嘅interviewers,順利過度。

Grace,

其實你可以揾日帶埋Bosco去湊Parco返學或放學,等佢入KV睇定個環境先,到interview時可能有幫助wor!

啱啱接完亞囡,原來今個week已經做咗Chinese & English dictations。

睇番今日派嘅syllabus,原來上星期已做revision,唔通今個星期已經做完assessment?!有冇人收到料呀?

Parents' Day

Oct 18:
graceshumwy.....  9:30
boygirl................  9:30
sunphoto88 . ..... 11:15
maggie................11:30

Oct 25:
v.lo......................9:25
Joslau...................9:45

似乎Oct 25嗰日大家d時間都好近,有冇興趣breakfast?

Grace,

係唔係好似匡匡讀緊,如果係siufo可能會比到d意見。

我會咁睇,你又不妨上去睇問清楚details及比Parco試下堂。佢哋sell個K2小朋友學咗一年可以讀小三一段英文,雖然係有咁嘅可能性,但我就有dd保留(e.g.如果我話亞囡去學咗phonics個半月已讀到P3嘅文章,你又會唔會覺得個centre好勁呢?)。可能個小朋友入讀前已有好solid嘅phonics foundation,又或者個小朋友已將段文(似係個centre嘅learning material)重覆又重覆咁讀過好多次,所以背咗。正如KV教英文歌仔一樣,你都expect唔到咁細可以背咁長嘅歌,所謂潛而默化。除非係隨手攞起一份未見過嘅P3文章嚟讀就另作別論。又或者個centre真係教得好好,所以最緊要上去了解下再試下啱唔啱先決定。

要了解清楚乜嘢為之第一階段,半年至九個月其實即係=24至36堂,三個階段又係包含d乜嘢課程,睇下適唔適合。如果佢講到睇個小朋友進度而定一堂,咁都唔錯!

價錢方面,如每堂一個鐘都算貴($225/hr),可能地方大d,環境唔同d,比起你$170/hr當然貴好多,咁就要睇下佢哋sell d嘢得唔得lor,又唔可以以平貴衡量嘅。亞囡學緊嗰間$180/hr,但地方就細d咁lor。

原帖由 graceshumwy 於 08-10-11 02:32 發表
chingchingma

我想問吓你有無聽過jolly kingdom妮間? 好唔好架? 佢間嘢sell出嚟有個幼稚園小朋友學咗一年可以讀小三一段英文, 我問過...話要半年至九個月先可以完成第一階段, 分三個階段, 睇個小朋友進度而定一堂可 ...

啱啱問咗個ex-KV嘅家長,佢話要簽名交回wor。

原帖由 graceshumwy 於 08-10-13 01:44 發表
各位:
我想問問大家知唔知dictation派咗返嚟使唔使交番比老師? 同埋係咪要簽名作實呢? 因有個家長就好似要....但我問阿仔, 佢又話唔使, 佢話miss chiu咩都講喎! ...

sunphoto,

Oct 18 (Sat) 學之園海逸豪園漁人碼頭分校open day,星期六放低咗ngo ngo學phonics之後,有興趣可帶亞囡去玩下wor。

Grace,

其他喺Parco呢個centre學phonics嘅家長有冇意見?

其實點做都冇所謂,最緊要係你覺得邊樣適合Parco,你又不妨上匡匡學緊嗰間睇睇又問下作個比較。

至於原centre重讀,我有d保留,唔知Parco會否厭倦一模一樣嘅課程?到時作用不大。

原帖由 graceshumwy 於 08-10-13 00:54 發表

唔該晒你d意見呀! 你講得好有道理, 講真攞得嚟sell緊係最好, 唔好都唔敢攞出嚟啦.

我昨日都問過phonics個老師, 佢話原來係未教晒tricky word 11-20同group word, 教到邊個音就識邊個word, 同埋total ...

我喺兩份個mark旁邊簽,而老師今日已退回及喺我每個簽名旁邊tick咗一tick。

原帖由 siufo 於 08-10-13 18:55 發表
我記得開學日老師係講過話黙書要簽名, 但佢話到時會再提醒家長, 我本來都打算簽, 但又唔見話簽邊度, 最後都冇簽到囉, 仲有知唔知改正要改幾多個架?

...

Grace,

你可考慮:

(1) 喺呢個centre學完42個sounds先再作打算,咁當然要你自己覺得現時centre嘅教學方式仍可接受先OK;

(2) 去其他地方試下堂比較下,如你覺得有好嘅course,又迎合到Parco嘅進度,你又接受個教學方式,就諗下轉唔轉lor

我之前嘅意思係,如果Parco學完42個sounds你覺未夠好,又要佢repeat多次喺同一centre讀番同一樣(又學42個sounds)course,倒不如攞番之前d course materials同Parco喺屋企玩好過。如果個centre係suggest學生重讀(repeat個course多一次),咁點解唔一早拖慢少少個進度嚟教呢?或者跟小朋友進度嚟教等佢哋吸收d?

原帖由 graceshumwy 於 08-10-13 18:38 發表

我只係問過一個家長咋, 佢都覺得教得快, 唔知點同佢溫, 佢個仔同PARCO一樣, 好似咩都唔知咁, 其他家長就好似無咩意見.
唔諗重讀, 咁仲繼唔繼續讀落去好呀   我都唔知點好? 下一 ...

Grace,

試堂首先係想睇下Parco喜唔喜歡個環境,能否接受d老師。報讀前個centre可能亦會同你亞仔做下assessment,你到時咪知Parco識幾多lor。試堂或做assessment時,你有得入去睇固然好,冇得睇咪喺門口聽下lor,再唔得咪周圍睇下環境,同d家長傾下計,問下d staff個course structure係點,睇下啱唔啱feel先!

你話Parco話未教/唔識,但又識做功課,會唔會玩你呀?

原帖由 graceshumwy 於 08-10-14 00:08 發表
我明白你意思喇! 其實而家嗰間我睇就覺得真係麻麻地囉, 但佢又讀緊, 有好我都想轉, 因為佢好似真係學唔到野咁, 問佢都唔識, 成日只係話未教, 學完返嚟做功課, 佢都只係識做, 唔識讀, 攪到我跟本唔知佢識定唔識??
之 ...

我估係Oct 31。

原帖由 graceshumwy 於 08-10-14 00:24 發表
想問吓知唔知幾時開生日會呀? 因parco成日問點解仲未有生日會喎!

siufo,

Oct 25 Parents' Day有我哋幾個:

Joslau...................9:45

食早餐可以去super sandwich攞定位先到先等又得,你喺學校等埋我然後一齊去攞位又得,橫掂我同你只差10分鐘時間。

v.lo & Joslau,

Parents' Day嗰日再電聯,睇下大家位置喺邊?

Kangaroo,

你join唔join我哋?

P.S. 你哋會否帶埋仔女?我會唔帶。

原帖由 siufo 於 08-10-14 23:08 發表
食早餐我都ok呀, 大約幾點丫?

亞囡噚日一朝早話要落街執枯葉,執咗成袋枯葉攞返學比咗老師。可能係為咗迎合"秋天"呢個主題。

原帖由 siufo 於 08-10-14 23:08 發表
亞仔派左紙做show and tell喇, 主題係"秋天"呀!

Grace,

之前嗰間同Parco擦唔出火花,希望今次可以啦!

原帖由 siufo 於 08-10-16 12:44 發表
grace,
咁都係一個好開始, 你係咪報旺角果間呀?亞仔都返星期六, 不過佢係1-3, 放學未會見到你地囉!
‹ 上一主題|下一主題