用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正幼稚園家長-----請進
樓主: KK
go

培正幼稚園家長-----請進 [複製鏈接]

Re: 培正幼稚園家長-----請進

babyhin,
我的仔仔今年會入讀培正, 舊年報考培正時, 都有你呢個疑問,
我都係抱住儘管試0下啦, 但唔係好有期望, 但仔仔得0左!

我0地完全無背景, 無關係, 亦唔係舊生, 所以你可放心喇!

babyhin,
我仔仔冇讀過預備班或者PLAYGROUP, 佢係歲幾時仲係好bb,所以冇同佢報, 到兩歲時突然之間好似好大個仔,但已冇得報, 咪隨遇而安.
但在仔仔仍是bb時, 我每日都會推佢出公園, 平台花園, 介紹四周物件名稱, 係屋企咪俾佢睇適合的兒童節目(有線兒童台, 下午明珠台同國際台) 玩益智遊戲, 當係家庭預備班.
佢可能冇讀過預備班或者PLAYGROUP, 佢見到陌生人會好慢熱,  我0地都好擔心佢面試時由頭到尾都一言不發, 所以我都周圍取經, 縱合後選出適合仔仔性格的方法:
父母衣著最好唔好咁前衛, 帶定0的糖果係身, 同仔仔講帶佢去學校玩, 好好玩0架!
我,仔仔,仔仔爹地早兩小時出門口, 先去麥當奴食開心樂園餐,佢好開心佢最鍾意食薯條,又有禮物. 跟住早一小時到學校, 帶佢四維睇下, 熟悉環境先, 我走去排隊, 佢爹地帶佢玩, 係學校裏面遊戲設施, 佢好開心, 到夠鐘叫佢返入學校裏面玩, 考試時都好快投入, 出來後佢都仲好開心問"媽咪我地第日又<玩學校>囉"    
秘訣: 令仔仔開心,開心,好開心!

打0左咁耐, (我打字好鬼慢) 最後都係祝你好運!  

babyhin,
我仔仔都係五月出世, 佢一過0左兩歲之後, 突然間好似大個仔0左好多, 你唔使緊張, 引導你仔仔多講話就得啦.

至於你問考0左幾多間幼稚園, 我仔仔考左四間分別係:
1.啟思小學朁幼稚園 (活動教學)
2.根德園 (英文為主)
3.培正 (一條龍)
4.民生 (一條龍)
我唸住不同形式, 睇仔仔係哪類學校會考到(阿仔好慢熱見到陌生人唔出聲, 曾聽我妹說過小朋友同一表現, 係唔同學校, 有唔同睇法), 邊間收就讀邊間, 最早考根德園, 但啟思最早收到信通知考到0個刻, 個心即刻定哂, 起碼以後幾間如考唔到都冇問題,
跟住考培正, 最後係民生.
結果: 仔仔俾左個好大難題我0地----四間學校唔知簡邊間?
最後結論同彥彥媽媽差不多, 所以簡左培正.

kk & 彥彥媽媽,
我仔仔讀上午班, 希望可繼續係度同你地交流, 分享仔仔返學後情形.

各位媽咪, 我係上個星期尾收到信, 但我想問下要預備幾多套校服呢? 唔該哂!

彥彥媽咪
恭喜你成功轉到上午班, 我都dun你開心, 話唔定我仔仔同你仔仔同班. 我仔仔無返幼兒班, 但佢成日問我:"媽咪, 我係咪就唻返學啦!"
你話:"希望到時見到大家可以認識一下以後可以多d交流啦..!!"  嘻嘻! 我都係0敢話!

hello! 各培正家長:

正如彥彥媽咪所講, 我只做CD-ROM, 因我打字好慢, 但我每天都要上來睇下, 已經成為習慣, 早排唔知點解上極都上唔到來, 令我若有所失, 好彩現在又無事, 可以睇到其他媽咪的經驗.

仔仔返學以來都好鍾意學校的生活, 亦好喜歡老師, 又成日講有邊個邊個同學, 睇佢好開心, 連星期六都話想返學

我都有報名做義工, 到時有機會遇到你們喇!

各位家長,

我仔仔編0左係"愛"班, 希望新學期仔仔可以好似上年度一樣咁開心.

helloruby :

真係唔好意思, 我和仔仔去旅行回來, 所以現在才覆你, 我仔仔升K2  ,上年度佢返學好開心, 所以好希望佢新班主任都一樣咁好.

祝各位小朋友開開心心上學去!

‹ 上一主題|下一主題