用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡
樓主: mmak
go

09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡 [複製鏈接]

醒目開學勳章

SC upload 左新相呀

醒目開學勳章

fyeung,  mmak and all,

我地失意於私小, 心情跌至谷底, 最後做埋 "隱蔽家長".

自問, 我女學術唔差, 只是個性被動, 慢熱, 怕醜. "隱蔽" 期間, 不停同我女講, 識或唔識, 都要開口作答, 不然, 老師會認為你唔識/唔適合. 叩門用品亦每天點算.

至6月, 幸運地派到本區第一志願: 天神. 一天光晒.

本應好開心, 但因為失言 -- 一位媽媽於派彩當天致電問候, 可惜佢派得唔理想. 但我於掛線前居然向她說: "恭喜晒!!" 事後便立即責怪自己因為興奮而亂講說話, 之後就將興奮的心情收起, 好像得了 "產後抑鬱症" 一樣, 派得頭獎, 但唔知用什麼心情面對.

現在, 隨着暑期作業的進度及開學日子的貼近, 心理慢慢地適應起來. :)

關於乳齒, 我女生了3隻大人牙, 有4顆已脫, 另有4顆在搖.

醒目開學勳章

meowross, fyeung, Karen8888
多謝您地既開解 :)

meowross
開學後一齊 lunch 丫, 您近金鐘定上環?

醒目開學勳章

中環 …. 係喎! 懵懵地. 話明近 IFC.
原帖由 meowross 於 09-8-11 10:11 發表
我係中環吖, 如果唔過ifc 我就會搭地鐵去pp / cwb lunch, 平d又多位d...

係la, 9 月開左學la, 無咁忙....

parentslove
恭喜呀!!

原帖由 parentslove 於 09-8-10 13:40 發表
Thanks god and very lucky today, my daughter 'T' got the acceptance from Good Hope today.

醒目開學勳章

我女都有經學校"代報"普通話朗誦.

mmak / vhunghk / BBWarmm / fyeung / meowross
please check pm.

醒目開學勳章

我地華僑國語, 會話溝通還可以, 但朗誦要求字正音準. training centre 既老師都執緊 Charlotte 啲發音.

Charlotte 只係報左普通話"看花"及"風在哪裏", 因我覺得加圖會好記d, 所以我只做左這2個及幫 centre 老師做 "小鴨小鴨扁扁嘴".
‹ 上一主題|下一主題