用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 英藝霸權!又趕走一間幼稚園!
樓主: SiuYuet
go

英藝霸權!又趕走一間幼稚園! [複製鏈接]

回覆:老牌幼稚園停辦

其實學校有冇機會搵到第二個地方呢?佢肯出咁多錢

引用:純粹商業決定,租私人地方實係咁。做咩一定

原帖由 decelerate 於 14-04-09 發表
純粹商業決定,租私人地方實係咁。做咩一定要租俾你先? 而且,佢地係咪真係咁遲先知唔續租?校方應有兩手 ...
Agreed. 唔係一出事就搵人鬧!做人都要諗一諗可唔可以做好d

引用:香港從來都是這樣,不用等將來。我相信香港

原帖由 decelerate 於 14-04-09 發表
香港從來都是這樣,不用等將來。我相信香港仍是個自由經商的社會。只是近幾年多了指責霸權的思維。

另外, ...
同意!學校自負盈虧,自己冇早早做好兩手準備,租唔度就鬧人同佢爭,鬧人地既商業決定。點解唔早d傾續約,3月先來傾?!我係好同情d家長同學生。

mansuper  完全同意  發表於 14-4-11 11:39

回覆:英藝霸權!又趕走一間幼稚園!

點解德怡冇責任呢?早一年傾續約,續唔到仲有時間搵第二度啦?而家得番幾個月,老馮租比你?

仲有唔好攪到英藝d小朋友lor, 人地都好冇辜

eddieywlee  大集團傾續約既時間係由業主決定,而唔係租客決定...  發表於 14-4-11 19:09
mansuper  在商言商, 若是利潤不多或虧本, 它亦可一聲做不住而關閉  發表於 14-4-11 17:15
mansuper  完全係一場商業競爭, 不過就牽連了D幼兒, 身為租户的德怡其實好有問题, 現在租不成就通知曬自已所有附屬校的家長去撐佢, 在商言商, 若是利潤不多虧  發表於 14-4-11 17:12

I am a property agent...so I am not sure how much you know how to play this game.....U can set your deadline say 1-year before the tenancy end. Though is not compulsory for the Landlord, however, if you see the Landlord has no intention to renew the lease with you. You better look for 2nd options. Tenant is not that passive as you think. You have your own choice. But if you think the original campus is your only choice. Game is over.

不是匠

重申...我同情D學生同家長......但現實係要做好準備

重申...我同情D學生同家長......但現實係要做好準備

業主通常會傾向租番比原租客,就算租金略少都會....因為租比新租客,有好多物業執漏,又要比rent-free....又take over 又 handover.....業主通常唔會話比你聽另外既OFFER係幾多(唔關暗標事)根本呢個唔係投標....但係業主通常會提醒原租客比高D OFFER....

雖然置富產業信託管理人係長X有密切關係,但置富產業信託自2003年8月12日起在新交所上市及2010年4月20日起在香港聯交所上市。有好多非長X既投資者,唔係價高者得咁又點同D投資者交代.....

最憎D生果日報用埋D唔清唔楚既字眼來混亂公眾.....
咁大壇租一定有BLACK AND WHITE....如果置富產業吹水....校長應該攞D文件出來

引用:其實由傾續租開始,德怡已用學生做談判籌碼

原帖由 vivi2001vivi 於 14-04-14 發表
其實由傾續租開始,德怡已用學生做談判籌碼,想傾平租 (收哂下年新生,迫業主租俾佢,唔續租業主就落得不仁 ...
同意同意。不過唔係中標,應該係英藝入offer被接納。但放得盤就好多人可以入offer....做零售既都可以

最攪笑係當初開post鬧長X鬧英藝d人而家唔知去左邊,又話奸商又話英偽又話罷讀

我覺得可能係傾續租傾唔掂(1月入offer業主拒絕)跟住大安旨意,以為冇人爭,點知後悔為時已晚。唔知點同幾百個學生加千幾個家長交代就先發難。

入offer都有文件往來,學校最好就攞出來證明自己冇拖延擔誤而形成今日既局面

而家仲帶埋家長,學生,議員去遊行。攪清事件再講啦

‹ 上一主題|下一主題