用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵靑band2 中學
樓主: ivybeyond
go

葵靑band2 中學   [複製鏈接]

ChammyMAMA 發表於 17-9-7 21:11
佢好鍾意跳舞架,暑假吳有導入課程,上咗幾堂拉丁已經鍾意喇,但佢話好多人都識跳,仲跳得好靚喎
...

吳最出名呢樣

ChammyMAMA 發表於 17-9-7 21:14
吳個拉丁老師有教黃士心,所以入咗吳嘅黃士心學生都識跳

我個fd個女就係黃士心(emoji)

小韋寶 發表於 17-9-8 09:04
原來你都係吳校友,我都係。之前幾個月先同學校幾個老師聯絡傾咗一餐,學校真係好唔掂,甚至恐怖。唔明點解妨 ...

唔係呀,我係四中陳記,聯絡開嘅老師退休前係管理層,亦熟悉華各中學情況,佢話伍近年升級得好快,吳就真係麻麻,尤其換咗校長。

有朋友仔女響吳讀緊,今年DSE, 佢話越多來越差,叫我唔好揀。
b1c一定無可能, b2a都窄

ChammyMAMA 發表於 17-9-9 10:12
袁校長(前副校)又如何呢?佢上任會唔會好d呀?阿囡暫時都幾鍾意,因為好多活動參加
...

其實課外活動好多間都差不多,咁呀女鐘意間學校就ok. 咁你自行揀吳做其中一間,另一間㨂伍或其他,一二就自己決定,總之2閒互相唔會有影響,只係2間都中就會入自一。

所以要預咗呢2間係入咗都要甘心,冇得去大抽獎博

SkyTracy 發表於 17-9-11 15:45
Hi, 想問伍幾時會有Open day?阿仔宜家讀緊小五,要周圍睇下學校.

自行交表前, 響年尾唔記得幾月,  可以間中上佢地網頁望下, 差唔多時間你地小學都會通知open day 日子.

SkyTracy 發表於 17-9-11 16:09
好,唔該晒妳,好緊張.阿仔中文唔得,B1應該無佢分.
大家多點交流下.妳小朋友升中未?有冇特別去補視藝同音樂呀 ...

呀女今年中一, 佢自行一伍入唔到, 派到自行二, 乙二梁省德, 間學校OK呀.
我女英文唔得, 剛合格, 數常A, 中A或B,
只補英文, 視藝同音樂應該唔會有人補.

SkyTracy 發表於 17-9-11 16:31
其實,自行不得,係咪大抽獎可能會中,阿囡無參加大抽獎?
視藝同音樂都計分,我見有啲家長去補,所以問下:wahaha ...

我荃灣區, 所以自己先可以選伍, 今年荃灣伍無借位,
除非考體藝, 體育音樂攞奬其實幫助唔大, 搞掂成績最緊要, 自行2間中學拎住份全港次弟, 知道你小朋友排咩位置, 大部份學校睇成績收生.

妹妹頭 發表於 17-9-11 16:43
回覆 SkyTracy 的帖子

我個女都有晌出面補視藝, 由小三升小四果個暑假開始, 因為我個女視藝好差, 只有D,  ...

咁有需要補下都好, 即係唔係學畫畫, 講明係補視藝? 我又唔識人有補呀

SkyTracy 發表於 17-9-11 16:53
OIC. 入唔到伍,入到梁都好OK呀.
係呀,成績先係最重要,但係阿仔好鍾意踢波,同埋宜家都係校隊,所以,睇下邊間 ...

咁真係要觀校, 睇下邊間注重足球, 唔係入到去無波踢都幾慘

SkyTracy 發表於 17-9-11 17:35
佢咩運動都鍾意,但讀書就懶到死

唔輕鬆呀,佢hea慣,所以剛上中學好多功課已經好勞氣。

佢係從來唔溫書,考前一日先溫,就算呈分都係,上到中學咁死梗

SkyTracy 發表於 17-9-11 22:46
阿囡好厲害,唔溫書都有咁既成續,谷下佢,應該無問題

靠運囉

熊大 發表於 17-9-7 17:17

因為我有個朋友,下年佢女升中,佢想知如果入咗吳,叩伍得唔得 ...

回覆你派吳叩伍之問題:

照叩可也。
1.若住青衣就不能用交通做理由。
2.要諗個好啲理由,係伍若瑜有,而吳祥川冇的的;最好歨叩門生在這方面也是同樣有興趣和在小學是有表現的。
3.例如體育方面的表現,伍確係好啲,而且伍若瑜還有「競步隊」,是他學校未必有的。……
4. 如有兄姊就讀,可增加機會
5. 若有太多叩門學生是同等表現的話,校長可能唔揀,免傷和氣。

ivybeyond 發表於 17-9-13 17:37
全完已是英中
即是band 1?
校風好像頗好

但全完之本地degree 20.7%,而且冇講係8大, 根本唔達band 1個水準,起碼35%。所以話b1c都有D窄,陳記印象中有35%。

ivybeyond 發表於 17-9-13 21:59
請問有無葵靑升中家長whataspp group 介紹?

其實點解要Whatsapp group?係呢道交流咪得,我相信冇,邊個會開呢d Group, 395識7唔會公開自己電話

hkpapa852 發表於 17-9-14 16:09
唔好咁講, 人好奇怪, 近年D人寧願加入D不知名既WhatsApp群組同FB群組, 都唔上討論區.

考幼稚園同升一小個 ...

係囉, 真係有呢d群組咩, 我真係冇join過冇諗過, 上EK已經好多資訊, 又唔會局限住係今年升中家長,

hkpapa852 發表於 17-9-14 16:18
因為我近年都仲有D朋友仔女考幼稚園同小學, 見佢地成日係D群組問嘢我先知.....

其實我發現有D群組其實該係 ...

最煩係買廣告, 只前就突然被人亂踢入group, 個group名係, 咩補習班, 可能個個即時退出, 依家就另一個方法開呢類group.

ioi 發表於 17-9-14 22:08
咁又奇怪, 我仔有同學派入陳, 但走去叩入全完. 可能係宗教或交通問題啦. 青衣去全完搭一程巴士就到, 陳要轉 ...

陳一定好過全完,要叩都向上叩,可能真係宗教丶交通問題

sunflower2000 發表於 17-9-25 11:26
全完之本地degree 20.7%,而且冇講係8大

呢個rate其實真係b1b-b1c, 但我諗band 2生乙部又未必敢揀,應該係b1c同邊緣人自行其中一個選擇,而乙部就係b1嘅保險線。

又或者邊緣人會放乙一,乙二及之後就當返自己係band 2揀,博一博。

long0 發表於 17-9-29 13:15
又負面評價 係負面的人講的
讀唔好書咩都可以賴
我女一帆風順

其實係,讀書嘅係學生,學校同老師點好,你唔讀唔會自動入大學。

jojoplanet 發表於 17-10-3 11:56
手提電話的確好人頭痛....我仔小六因為自放學去補習我都只係比個無得上網既舊電話佢用. 但怕上到中學同學間 ...

一定要用smartphone 喇
‹ 上一主題|下一主題