用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 祟真幾時有結果通知?
樓主: kc_united
go

祟真幾時有結果通知?   [複製鏈接]

回復 may.bb 的帖子

congra !

回覆:HelicopterDad 的帖子

恭喜恭喜. 我繼續等 等 等

引用:消息稱今年好多崇幼生都係waiting,所以校外

原帖由 tgrm 於 12-10-18 發表
消息稱今年好多崇幼生都係waiting,所以校外生會多啲位
好奇怪?自己友應該有優勢,情况是相反. 别人的飯比自己好

回覆:calvin1688 的帖子

???????????

引用:回復+SaBB+的帖子 我小朋友上學年都係全三

原帖由 mic0355 於 12-10-19 發表
回復 SaBB 的帖子

我小朋友上學年都係全三角形, 普通話英文拎全4分(除普通話會話一項3分), 但都只係收到WA ...
問題就是: 崇x用咩態度去培養小朋友? 自己友唔收, 對自己三年前做收生决定有懷疑, 和發現小朋友學習與崇x小有距離, 現在開始去瘀? 又或,你六月再求我, 才證明你“深信我校”, 或祟x不是水泡...小朋友與家長一齊收於我手中??? 現况令人有好多聯想

回覆:SaBB 的帖子

引用:A+bit+shock+with+that+news!+You+should+r

原帖由 atirw 於 12-10-19 發表
A bit shock with that news! You should reflect this to the school committee. Not headmistress.
風波裏的茶坏,大方向無影響,反映有用?  心裡有好多疑問、心裡有好多假設, 算把啦

引用:Quote:原帖由+Ernest爸爸+於+12-10-19+發表

原帖由 HelicopterDad 於 12-10-19 發表
咁又未必。佢應該比左preference崇幼生。佢地全部都一早in。我想信只要達標就一定收。不過我估達標應該計埋 ...
其實,我覺得崇x生大部分想留下,亦唔否認有學生會起“飛腳“.  家校聯系是雙方,一同成長之餘而貴乎雙方互信,大家先有雙勝. 家長三年前决定讀崇幼已经是誠意第一步,也不計義務工作付出...,無可否認,小一入學每一間有準則,包括崇x,但自己訓練學生不是更好嗎?最小投入程度绝对好,因為小朋友一部分童年已经在此建立,不是用一份試卷建立和衡量...這不是崇x優勢?我個人不是反對外來生,新原素往往有新而良改变,只是從行政角度有一些怪怪的感觉.個人意见,不喜匆插.

Michelle_Hung 發表於 12-10-19 12:00
其實去年已經好多崇幼reject and waiting 架喇, 唔係今年先係咁. 去年考的數學也是幼稚園都未教, 不過我地 ...
, thank !!

引用:Quote:原帖由+Michelle_Hung+於+12-10-19+

原帖由 HelicopterDad 於 12-10-19 發表
同意你所講,不過唔知原來咁少IK 既家長選擇上返崇小。崇小學生OK吖,做乜走哂?

...
幾矛盾唱喎! 有人想讀冇位讀, 有人有位唔去讀 ! 各位現崇x幼家長, 努力! 我呢個黑五類講完, 又要繼續等加努力
死未!

回覆:SaBB 的帖子

算啦! 平常心去面對. 對比我, 你絕對No 1 家長. 我相信你一定有位比你. 大家努力!

引用:選幼稚園認清國際真貌+文章日期:2012年10

原帖由 elizatyy 於 12-10-19 發表
選幼稚園認清國際真貌

文章日期:2012年10月17日
謝謝分享!到有機會時,必定拜讀!

‹ 上一主題|下一主題