用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 09/10 禮賢K1入黎啦!
go

09/10 禮賢K1入黎啦! [複製鏈接]

原帖由 ahschan 於 09-3-5 13:39 發表
~09'9月決定讀禮賢K1既小朋友大招募~
自我介紹:
小朋友名          出生月份       am/pm
昊昊(ho ho).......2月出世..........am
yin....................1月出世..........am
Clement............6月出世......... ...

Forrest..............8月出世..........am
各位MAMI你地好.  我都覺得茶點係一個問題, 是關阿仔好大食, 餅仔滿足唔到佢.  佢早上食好多野, 6-8安奶, 2大碗通粉. 中午就食一碗飯.   mouth:" />mouth:" />   

帶通粉是否好過份 & 唔方便?

係好大食呀
通常我於前一晚準備好D餸, 早上只係7-8分鐘煮熟通粉 & +熱D餸. SAVE好多時間.

可能嚇到其他MAMI, FORREST的食量非一次過, 以下:

7:45  6-8安奶粉
8:10  BIG HALF BOWL 通粉
10:00 2 BOWL 通粉/粥仔 (老師打電話黎問我這個食量有無問題.) 有時食 栗米, 餅乾都有. 由學校提供.
13:00 1碗飯

返K1後茶點要自己準備, 都唔知食WHAT? 栗米或餅仔都OK, 但係唔飽.

係囉, 未有結果之前我都好擔心, 驚無好的學校收. 留下一年做大仔右唔得, 剛剛9月為CUTTING PERIOD.

真係好擔心, 現時正是高風期, 所以隨身帶備消毒紙巾, 希望可以減少感染機會.

Wendy_y, 你BB有無打流感針?

一家出動.  到時同仔仔講9月轉新校, 佢一定會不停問點解... 好多個點解.

我地10:30到12:30走. 參觀了幼稚園及小學.  幼稚園集中展出家長與學生合作完成的作品, 於學校內造的手作仔,播放學生平時在學校的上課程形影片.  老師都有講解一兩句展品的玩法. 但是缺乏熱情, 可能陌生和參觀者多吧.

小學部由6樓向下参觀, 課室展覽由學生帶領參加者玩遊戲,老師作副手. 小學課室不見有家長, 一點都不熱鬧.  大部份家長都在禮堂看自己的小朋友表演.  下午表演有武術, 體操, 舞蹈及非洲鼓. 有外籍MISS於小學部出現.

BB鍾情於燈光室及小學部的電腦室.

幼稚園部感覺OK, 可以滿足小朋友的好奇心. BB said he like this school after visited.

Hi, ahschan 我都係1號車,住長沙灣.  暫時我報咗香兒的親子音樂班, 明年才諗補習班. 希望他快D識應新校生活.

香兒的親子班因為參加人數好多, 而暑假有新班開, 我就走去報名先, 還未通知幾時返. 希望暑假可以有堂上.  柏斯OK嗎?

阿仔讀緊N班, 同校車的K2班同學仔於放學後再上1小時英文班(要另交學費$1XXX). 一星期一堂.  這樣的安排有D問題, 點解吾可以於堂上敎?

Forrest入左上幼愛班.

上幼愛都好多人喎.  打個招呼先. 大家好呀. 明天C6帶阿仔一齊去註冊.

原本註冊當日係幼稚園 + 小一兩級同時註冊. 真係勁多人. 好在阿仔有耐性同C6一齊等. C6有D微言.

我未買長袖運動衫.  但係
圍裙+短袖衫 X 2
諗住比阿仔於屋企著住玩幾日, 讓他習慣下.

昊昊真幸福有個細心的媽媽.

如果無運動堂穿運動服 + 圍裙 可吾可以?  平時只穿圍裙都唔似校服.  覺得學校好FREE.
‹ 上一主題|下一主題