用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 聯招放榜
樓主: wendyw
go

聯招放榜   [複製鏈接]

有朋友仔20分入科大理學, 23分科大BBA, 24分中大中文,24分中大經濟,24分中大環球研究,23分中大英文,25分港大文學士...報住咁多先

補充:大部份主修有關的科目有5或以上,可能加了weighting

Yanamami 發表於 17-8-8 08:44
Econ & Global Studies 無weighting.

我意思是上面我列出各朋友仔的入U分數, 是揀Econ的dse Econ 有5/5*, GS 的English 有5*...等等,當中也有INTERVIEW,所以單以收生分數看幾多分一定入到邊一科唔一定準確,尤其是以最低分數來推算。因為大學收生CASE BY CASE, 有人23分入到BBA,唔代表所有23分都入到。

pooh仔 發表於 17-8-8 14:11
請問港大文學士, 裡面科 Hong Kong Studies選讀, 請問知唔知讀乜嘢㗎?

唔清楚,HKU文學院在10/8有Orientation,可以問佢地

hk001682 發表於 17-8-10 23:53
中文校內成績一向唔好,舊年best 5 23分 斷腳中文2咗,今年重考中文加多科數和M1,但聽人講中文底唔好,再 ...

GPA 3.8, good ar !

入科大讀工程講真唔會差過在港大讀此科, 不過啲後生仔女想法,鍾意同班 friends一齊入同一間 U。
之前我囡一樣話唔揀XXU要揀XU, 因為好多熟同學都揀XU....
最終派了XXU依家話鍾意,好在聽我話...

hk001682 發表於 17-8-10 22:58
HKU Engine 應該得呢科  JS6963 / Bachelor of Engineering, 不過,我個仔英文和中文得3 和 PHY 得 4,  ...
我覺得你的推測有可能。大學收生除了看BEST 5總分.也會看高分了邊科。HKU一向著重ENGLISH成績,加上此科有面試,有些低分過你但表現好的可能加了分。
雖然呢科無話Combine cert 會扣分,會否被扣印象分是無從知曉,始終收生權在大學手中。

p.s. 我知有人兩年前以19分入到JS6963,不清楚是否以其他技能獲選

hk001682 發表於 17-8-11 14:10
明白,算喇! 唔會問喇,現在等亞仔安心入科大。

是, 鼓勵他要向前看。入了科大就比心機讀書,希望你仔仔愈讀愈開心

hk001682    發表於 17-8-12 15:38
YmOra    發表於 17-8-12 08:43

BSCYL 發表於 17-8-12 21:15
今年有最佳6科36分入港大醫
我知有人6科38分都入唔到港大醫, 入了SPEECH THERAPHY
‹ 上一主題|下一主題