用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問大家啲小朋友都會先回港嗎?請給予意見 ...
樓主: rainbowwall
go

[英國] 請問大家啲小朋友都會先回港嗎?請給予意見   [複製鏈接]

noel2010 發表於 20-3-14 06:37
我仔大學出了電郵給學生,有學生中招,而且住大學宿舍,學校不考慮停課,所以香港和中國學生出入都會帶口 ...

我仔year 1今日大學(在倫敦)先有明確的email通知23/3開始停止所有on campus lectures, 4月底至5月底的考試改 online exam and assessment 形式。
言下之意 23/3後今學年可以離開唔使再返英國。
即刻上網買機票搵到26/3 CX直航。有兩星期俾佢執行李、搵寄倉、退宿舍...其實差不多。

如果London 唔係咁嚴重都未必會叫佢返嚟,而且宿舍最後一期11/4-20/6 的£2000未付款,要照交白蝕宿舍費

Junko 發表於 20-3-14 09:08
同我仔情況相若,想知道道,退了宿舍,仍需要交最後一期宿費嗎?

應該要,因為無人要求你唔住係我哋提早退房

Chole 發表於 20-3-14 10:51
我嗰個都係喺倫敦,星期四收email 一樣咁講,23號轉online ,點知星期五已經即刻轉晒,唔使返學啦!

知道 ...

大學星期五的email仲話上到下星期五先轉online,可能個個faculty 唔同。
上年我用過door2door 唔錯跨區免費但比較貴。你有無在倫敦好的storage 介紹?唔該晒

Taimum 發表於 20-3-14 13:06
我 大仔大學已通知下星期三開始停課至復活節假完畢, 佢都唔會返香港,因為大學通知所有嘢考試繼續正常, ...

如果final year 就最好留低,叮囑佢小心啲寄足夠防疫用品俾佢。如果唔係考試轉左我都寧願呀仔留低專心考完試先返

Aoi 發表於 20-3-14 17:13
阿仔可能被當地周邊人影響咗意識低, 所以都唔認為一定要曠課
返香港. 其實而家所有地方都唔見得安全, 返香 ...

兩地政府處理手法有很大分別,英國政府輕視疫情無好好教育群眾。我仔昨晚仲同大班同學在倫敦食飯,俾我鬧咗一餐。
現在香港市民出外全部戴口罩,社會無人群大量聚集,有唔舒服可到GP求診,再嚴重啲去醫院有即時驗Covird test;同留在英國幾乎處於無防護狀態及不幸中招只是自行隔離差好遠呀。

回覆樓主:

惟有自己帶口罩多消毒少接觸物件,無辦法。昨晚BA 20/3有位我都揀咗CX 26/3號直航,覺得機上防疫CX 會有信心啲,純個人意見

‹ 上一主題|下一主題