用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 可唔可以幫我分析下
樓主: happysmileha
go

可唔可以幫我分析下   [複製鏈接]

應該甘睇,好似三次考試甘,拉晒所有分計總成績排位。每次名次,嚴格嚟講係無用。eg, 一個學生頭2 次科科100,第3次交白卷。齋計名次,全級考(1+1+150) /3=50或51.但如果每科分數係(100+100+0) /3=66.6, 你覺得有無可能考全級51? 不過,如其他jm 講,Band 1 嘅,頭中尾都無所謂。

樓主,我諗老師呈二後嘅banding 係計咗呈一同呈二後嘅結果。我仔仔學校都係,唔會講呈二嘅banding, 只會講1+2,  嘅banding.

講真,36 入band 1, 你仔仔係band 1 中嘅機會真係唔高,反而要認真問老師,究竟是否屬於穩陣嘅band 1,免得計錯數,統一太進取。

回覆 happysmileha 的帖子

學校都係估自己band 1 學生嘅數目,有d 危即係屬於有可能係band 2,學校無banding 嘅確實數目,所以有少少差異。你嘅case 就睇搏唔搏。如果band 1 位少過band 1 學生,我會乙一 band 1 尾, 乙二band 2 頭,安全至上。

回覆 happysmileha 的帖子

但作為家長,好難接受乙一已經放棄。。。。。

回覆 錡E 的帖子

傻啦,band 1 尾嘅一樣谷,只有band 1 好頭好頭嘅唔谷,因為學生自己屋企已經好谷。

我感覺學校會偏向估多咗band 1 學生,正如家長總覺得自己小朋友唔差一樣。  感覺而已,非理性架。
‹ 上一主題|下一主題