用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港午夜起禁英國航班降落
樓主: emmaek
go

[英國] 香港午夜起禁英國航班降落   [複製鏈接]

wtcys 發表於 20-12-21 19:48
我朋友send message 比我,已經book了24/12做。 反而今日先講在家檢疫多7天, 我女已經去過幾個地方了,  ...

你女完成咗隔離,應該唔駛加7 日。

3b 發表於 20-12-21 20:31
今日下午睇新聞直播, 我的理解是從12月2日起英國回港的人士,都要另加7日在家隔離, 如果2號到港, 明天 ...

但我見明報話'相關措施明日起生效'。所以我估今晚23:59 完成14日隔離嘅人,唔可以剪手帶,要戴多7日。
不過,我估都會亂,因為只規定由英國返港要+7,好易漏咗。唔理點啦,總之乖乖地留喺屋企7 日啦。只喺唔知第19 日嘅檢測點安排。

我理解係:第19/20 日要做多次檢測係2/12 到港嘅開始生效。

而'即使已完成14天檢疫,亦必須強制留在家中七天,直至第19或20天的檢測有結果。換言之,從英國抵港的人士實際上須21天後才可自由活動'就明天,即22/12零晨開始,完成檢疫要等19/20 日嘅結果後才可以自由活動。

即是,如果19/20 日嘅檢測未有結果,足21 日都唔可以離開屋企。

ema 發表於 20-12-21 21:43
如果第19日一早做完檢查,在當天或翌日已確定陰性,是否便可随便外出?好亂。 ...

我諗呢個機會好微。應該擔心未有結果,即便7 日後都無自由。

khwong67 發表於 20-12-21 22:05
好似話7天加監直至第四次撿測係陰性,唔知真定假,我都好亂

現在坐緊監嘅唔駛諗,一定係加7日,不過係可以喺屋企坐,呢個好清楚,一定係真。但一d 仔細安排,例如是否可以坐公共交通工具轉監倉,坐緊監點去檢測,就要再等消息。

3b 發表於 20-12-21 21:31
基本上英國回來已經做左最少3次檢測, 加埋第19日就第4次,每日都有突發事件, 只可以講做好自己本份, 就 ...

係。我仔講笑話驚我地傳染佢。到時做第四次檢測係代我地去做。

今日報紙寫得好清楚。講埋離開酒店可以坐的士回家,可以離開屋企去做檢測。現在要擔心嘅,就係幾時可以返英國上堂。
‹ 上一主題|下一主題