用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海壩街官立小學 十萬個為什麼
go

十萬個為什麼 [複製鏈接]

版主

「為什麼上台領獎既會突然由男變女?? 又係人為錯誤” ?? 事前仲要吩咐 d細路, 一陣上台有 d 咩野, 唔好嘈, 唔好出聲, 又話係攪錯左, 真人 show“ 完左後又攪番啱喎, 真係百思不得其解
可唔可以講多小小,因為咁樣真係好差

講真你所講既嘢好多我仔都有遇到,有試過俾老師針對,5年級係本家課日誌寫好大段嘢話我個仔點冇禮貌,但佢講既同事實根本有出入,個陣時見到真係好嬲,仲唔係寫一次就算,係隔日就寫,我心諗你唔駛上堂既咩,每次用成半時間寫咁多嘢,因為唔止我仔一個,最嬲係有某啲中學面試時會要求帶埋本手冊,我地學校分開2本,但當時唔肯定會唔會要求帶埋,如果要就真係俾佢累死

午膳商我仔仲慘,有一次食到發燒,醫生話應該係啲飯有菌,我都有同學校講,但有咩用最後咪又係話其他同學冇事,個別事件...而選飯商時唔知點解又係選佢,我抽唔中去試食,所以唔知呢間試食時係咪真係咁好.....最終最後個半年我仔寧願帶飯盒都唔肯再食

上年去星加坡我地都覺得唔係抽籤,有咩理由40個中有36個係語文班,但因覺得就算唔去都冇咩損失,又唔係唔駛錢,仲鬼死咁貴

咁多年我都覺得增潤課程好唔公平,但鬼叫自己個仔成績不及人,只係有啲唔忿係唔知佢選人既準則,如講到係那個科目最高名次頭20我都覺得合理,但當你知道有唔係既而有得讀就覺得唔公平

分語文班係唔多唔小有標籤咗某一班人,但我反面覺得好,因為我仔之前幾年都係同班叻人同一班,有啲咩參加/比賽都一定係呢班人,而成績就算點讀都同佢地有距離,越嚟就越唔想讀,相反分咗班後,我仔多咗機會,而名次亦前咗(雖然只係班名次,但都開心架),佢既信心亦大咗....我地成日聽到佢地講「學校唔公平,咩都優待哂班精英班...」「佢地做錯嘢又唔駛罸,我地就小小嘢就罸,佢地大哂咩...」.....
但講真間間學校都係一樣,就算去到中學,精英班一定係老師擺得最多資源,最重視既一班

與其叫「十大傑出學生」,不如叫「十大老師至愛學生」,我都識有個10名內,操行好,亦有獎項但入唔到,相反另一個唔係十名內,但出外比賽攞到獎,佢阿媽成日幫學校做嘢,咁你話點解丫

所以我成日都同個仔講呢個世界係真係冇公平,最緊要自己做好便可以.試問有邊間學校唔鐘意啲成績好,表現好,不停為學校攞獎既學生丫....
但我想講依家佢地係仲有好多問題,但已俾舊校長時進步咗好多,起碼有問題時可以直接搵校長講,以前連校長個樣都唔係成日見到.
呢幾年我地班家長已明白一樣,如只靠學校一定死梗,真係差唔多9成都有出去補習,我仔試過一年差唔多全年都係代課老師,成年都好似冇上堂,之後我地都講笑,全年有返足學既老師已經係好老師la...

呢間係官校,好多時好多嘢想做但真係做唔到,所以我都同人講如果只係為咗入官中而想入呢間就真係諗清楚,因為真係唔係100%保證頭幾多名入到官中,但遇到唔好既老師就投訴都冇用,因為係官校.當然亦有好好既老師,睇你彩數

版主

原帖由 kiukiuleung 於 11-7-14 14:25 發表
oh i see,另外有時發覺某d活動,到完show後,post d 相出嚟我才知道有這些活動,出show d 同學嚟嚟去去都嗰幾位,冇做開嗰d就一直冇!我想個個家長都想小朋友乜都試吓,唔試點知唔得呢!!就算語文班與否都一樣,費事再train ...

呢樣嘢早3年我都已經發覺,可能我仔係中游,而我就識得好多前20既同學,所以好多時都聽到佢地可以去邊,但我仔就連通告個影都見唔到....最攪笑係我仔參加咗(唔記得2年定3年)少年警訊,每次既戶外活動都話抽唔中,最離奇係次次抽中都係個幾個,但除咗話係巧合我亦想唔到其他理由

版主

我記得前一排同其他家長傾開計,大家都發覺一樣嘢....就係就算你讀邊間學校都一定會對間學校有唔多唔小既不滿
點解...因為間間學校都只會對3類人最關注--第一類當然係那班成績優異又再加埋有特異功能(可為學校爭取獎項)的學生,呢班學生係老師眼中基本上已係屬於品學兼優的一類,就算佢地做錯咩事或有同學投訴都一定唔會有任何事發生,錯既一定係投訴那一個
第2類就係成績及品行也不太好,但校外比賽成績超優異,呢一類最令老師又愛又恨.
而最後一類就係成績差或品行差,基本上學校為免佢地會做出任何影響學校聲譽既事,多數會有專人多加留意,盡量會安排多啲活動,補課之類俾佢地,務求呢班人安安全全渡過6年小學生活.

我仔一直都算係中游既學生,所以呢個理論我好早已知道,我亦試過係家長會時講我寧願個仔成績差啲,因為仲可以得到學校多些支援,當然最後我都係靠自己同我個仔自己既努力去到一間我同仔仔心目中既好學校.
由4年級開始我同仔仔已好明白呢句說話 :
「求人不如求己」

講真今日既官小已被前幾年既官小,無論成績或品行都提高了唔小,因舊校長最後的2年完全運用了12字格言「多做多錯 小做小錯 唔做唔錯」,因此新校長上任時真的做了很多嘢先可以重上軌道,所以我之前都有講過,再俾多啲時間一定會做得更好.
‹ 上一主題|下一主題