用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣聖芳濟好嗎?
go

荃灣聖芳濟好嗎? [複製鏈接]

原帖由 denisekk 於 11-7-6 12:05 發表
我個仔派荃灣聖芳濟, 佢唔鍾意, 想入李城壁, 已敲門, 但我覺得機會唔大.

荃灣聖芳濟好嗎? 我最擔附近雜, 其次是細.舊及資源. 你地有無仔仔讀硬, 讀得點? ...

除咗硬件,荃灣聖芳濟點都好過李城壁,佢吔早年d師兄現在有不少專業人士,有資深官員,有做傳媒,若不是礙於其硬件欠佳及附近社區人口變化,收生青黃不接,也未及淪落到所謂Band2,當年成績唔差得過兄弟校大角咀聖芳濟.

以前佢哋Brothers(天主教修士)有做校長,有教書,你知以前荃灣幾工廠區,家長打份牛工,文盲又多,修士真係當d窮鬼學生係仔一樣,一個大家庭咁,宜家d修士大多數歸天國,校監修士年紀都很大,現任校長也是舊生,我諗佢都會盡力保持番當年的校風和SFX boys精神.

原帖由 denisekk 於 11-7-7 08:24 發表
原來現任SFX的校長也是SFX的學生, 佢領導得好唔好? 荃官玩了新校長, 佢領導得唔錯, 最少肯搏.肯做.

你都幾趣,公務員" 最少肯搏.肯做.",就會"領導得唔錯",咁阿Bowtie唔博唔做咩,佢選果陣話"做好呢份工",家陣佢領導嘅問責班子變咗隻無潛望鏡嘅潛水艇.  仲有,幾十年前的荃灣區,荃官成績都係head住SFXSTW架喇,就算現在,荃灣區都好多人想讀荃官,你咪試吓Form2插班囉.

老實講,叻人唔一定會讀名校,但名校只會收叻人,SFX成績比起名校爭條街,但SFX精神媲美名校,而且更為充實,讀書為乜,留番個囝自己去領悟,讀名校唔會俾太多空間佢去領悟...我倒欣賞佢地隻校歌的一句:"Integrity outweighs mere fame."

祝你好運!
‹ 上一主題|下一主題