用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 父死控教局子升鄧鏡波
go

父死控教局子升鄧鏡波 [複製鏈接]

原帖由 et_0429 於 11-9-23 11:26 發表
陳白沙及鄧鏡波兩間都係2C中學, 不過我都有些同情佢地, 若你個仔有能力讀英中卻入了中中, 點算呢, 我都說派入英中的唔一定英文好(因為數學好也可以考得好前), 入中中的唔一定英文唔好, 因為在小學階段, 是否考得前, 往往數學科才是關鍵, 這一點你經過呈分試才會明白, 好似我認識的小朋友她英文好喜歡英文, 卻數學及中文差(不喜歡中文) 結果名次後自然入了中中, 那入了中學後, 何來興趣上課呢, 不知教育局有無想到這裡, 所以入英中還是中中應作語文測試而非成績

我明你意思, 但可能你無留意, 報紙話李同學於陳白沙考完Pre-S1 HKAT後被編入精英班, 但是入唔到英文班, 無英中讀而且又無英文班讀, 所以李父好嬲, 才開始他們擾民之旅. 但這也評估到李同學的英文水平是可能暫時並不適合讀英中, 也非無理無據.

原帖由 kls12 於 11-9-23 15:09 發表
如果這是真的,標準化後C的排名是比A好
所不同的是標準化或不標準化

要否一定要標準化?

原帖由 baekdoosan 於 11-9-24 15:54 發表
其實李同學show出來"幾乎科科A"的只是五年級的成績表. 要是他六年級時成績退步的話, 跌落Band2也不是不可能的事.

他們展示的這張成績表,
Date of issue: 5 July 2011

資料來源:蘋果日報
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110910&sec_id=4104&art_id=15601589

當然, 除了EDB, 我們無人能夠核實李同學的Banding. 大家也只是各自猜測而巳.

原帖由 vincher 於 11-9-24 18:49 發表
但為什麼成績表只是5年級學期2?那麼6年級2次呈分試呢?(如果也是很棒,一早印埋出來)
2.細心看其英文成績:全年總分 沒錯是甲,但看到英文讀文卷 全年乙等(就算學期2呈分那次拿甲,即是說學期1考得緊緊 乙,而學期2考得緊緊 甲,以致全年拉不到 甲)(那就是說:李同學0既英文成績雖不錯,但……故推論:六年級0既成績可能不及5年級)
(看到bk家長報料:此孩子著緊自己如何才入英文班,孺子可教,用心學習,他日必成大器~~)

如有錯誤請指正, 以我個人理解, 該成績表發出日期是2011年7月5日, 班別是6A, 應該是李同學小六成績表, Term 1是第二次呈分試, Term 2是第三次呈分試.  這張並不是五年級的成績表.

無錯, 小朋友用心學習, 孺子可教,但如果學他父母一樣自私自利, 輸打贏要, 他日就算成大器也只是但求目的,不擇手段的所謂大器, 希望他能夠明白德行比成績更重要.

原帖由 khmama 於 11-9-24 21:31 發表

咁呢張係六年級學期尾成績表, 根本唔計入呈分試.

相信這張成績表只有英皇書院同學會小學的家長才睇得明, 既然李同學的事件巳經定局, 我也不消再說了, 鄧鏡波校風也不錯, 就此祝他們好運!

原帖由 vincher 於 11-9-25 10:09 發表
我看到的成績表,是今期壹xx第61頁刊登的。沒錯,是5年級 發出日期係 02/07/2010    2009/2010年度學期2
仲印埋 promoted to 6A

哦, 原來你和我是講緊兩張成績表, 你講的壹週刋展示的是五年級成績表, 我講的蘋果日報2011年9月10日展示的是六年級成績表, 一場誤會. 咪好囉, 李同學的三次呈分試都睇得到, 以我估計(我並不是英皇書院同學會小學的家長), 你睇到果張五年級成績表的「學期二」(Term 2)是第一次呈分試的raw marks, 我睇到果張六年級成績表的「學期一」(Term 1)是第二次呈分試的raw marks, 六年級成績表的「學期二」(Term 2)是第三次呈分試的raw marks, 至於這兩張成績表的全年成績就可以不理, 成績表沒有顯示甚麽學校的服務及重要獎項, 自行都是蝕底, 叩門Band1學校更有困難, 又可能要考筆試, 你知叩門競爭仲得人驚, 所以我估計他們是有試過叩門而失敗, 不過只是揀d嚟講俾記者聽啫.

原帖由 vincher 於 11-9-25 13:15 發表
0吾!如此看來,他的成績真好大機會係band 1 學生。我0吾熟中西區,點解以他的成績,會派至第9志願?就算他的隨機號碼後,通常1至8志願的中學學額應該>band 1 學生人數……除非他選了一些放出來0既學額少的名校! ...

我都可以填一張中西區Band1男仔可能派陳白沙的選單如下:
1. 英皇[43個學位],
2. 聖若瑟[12],
3. 皇仁[4],
4. 聖類斯[43],
5. 聖公會鄧肇堅[4],
6. 高主教[7],
7. 聖公會呂明才[9],
8. 金文泰[6],
9. 陳白沙[9],
...

我估計佢地一d都唔係無知, 佢地仲精叻過我, 填晒校網男仔可以填的Band1學校才去填Band2學校, 不過人算不如天算, 第一衰唔好運, 第二衰貪心, 自食其果.  以我分析, 如果無運第一志願抽唔到英皇, 這張選單就會散晒, 缺口會去到第六志願高主教, 如果今年剛剛前面有不少Band1女仔唔揀女校聖嘉勒[31個學位], 咁就大劑, 第五志願之後的每一輪, 連高主教, 呂明才, 金文泰便凍過水, 女校可能仲有極少位, 李仔又哽唔落, 派到第九志願陳白沙是理所當然喇.  如果第二志願揀聖類斯, 一早就上咗岸啦. 我都係靠估, 唔好罵我!

原帖由 kls12 於 11-9-26 11:44 發表

呈分試排名是EBD計?
或是學校計?

我明你意思, 係會誤導架, EDB呈分試用standard scores, 但我地唔知學校成績表顯示呈分試果項是用一般平均分計名次抑或同EDB一樣, 所以有很多小學都唔講實呈分試的名次(e.g.會講15-20), 從來Banding都是靠估, 無人咁武斷會話1-60是Band1, 61-90是Band2, 91後是Band3, 比我都會話1-50是Band1機會高, 51-70是邊緣人, 71-80是Band2機會高, 諸如此類, 咁樣這兩種名次的discrepancy都可以tolerated.  或者如果學校認真d會用standard scores計埋都未定, 好似無名文規定一定要咁樣做俾家長睇.

原帖由 vincher 於 11-9-26 17:02 發表
~我只能以x學校做法,作參考(我猜一般學校都會如此):除了輸入學生在該次考試所得分數,製作校本的成績表;會以模擬系統(真正名稱我忘了)輸入3次呈分試數據(計科比例+standard scores),然後得出該校0既全級6年級學生的排名

大家研究無分彼此, 你肯賜教無任歡迎.  不過就算以你所說的模擬糸统, 我覺得一樣有誤差, 因為EDB為學生每一次呈分試數據排出的名次, 會直接參考Pre-S1而編配一個分數, 即是三次呈分試有三個這樣得來的分數, 然後平均, 用作校網及全港排名, 再分Banding, 如果學校自己將三次呈分試的數據先平均了才排出一個名次, 再幫學生估Banding, 同樣有discrepancy, 相差可以很大.  所以我覺得估邊緣人, 老實講只是等於估公定字.

原帖由 hope1168 於 11-9-26 14:21 發表
Hi Redkoni, 你好, 想請教你升中填表方法, 排位的次序,

期待你的回覆.

我很久之前巳回覆了你.

原帖由 fallenleaf 於 11-9-26 16:51 發表

上年我地學校的呈分試在成績表係show raw marks,名次都係。...

你囝囝的小學對學生很好.

原帖由 ha8mo 於 11-9-27 10:21 發表

請問3次呈分試所用來計算分數的參考,都是同一個"Pre-S1"嗎?

是的, 今年與明年都是參考自己小學的一組Pre-S1 HKAT: 2008 and 2010.

原帖由 vincher 於 11-9-29 00:50 發表
所謂複雜0既計法,對學校而言,並不難,很早已有程式(這個程式點會係學校自創0ㄚ,
0米又係EDB提供),只要輸入數據便可,所以我認為學校大多採用此計算學生的排名!別擔心!
之不過差未計中一分班試0既調整基數!(但我覺得2者0既 discrepancy可接受)

我只想舉個例比較一下, 請勿介意!
假設某小學小六全級只有3位學生, 呈分試成績已經採用標準分計算如下:
1st呈分2nd呈分3rd呈分總成績
得分名次得分名次得分名次平均得分總名次
學生A48.35133.37242.36241.362
學生B47.25232.68343.1141.013
學生C46.85335.65142.22341.571

我相信學校的所謂特別程式處理計算學生的名次, 還不又是把三次呈分試的標準分平均後再排名, 如果能夠設計一個Fuzzy Expert System來做分析或者可以改觀? 算吧, 得出的總排名是(1)學生C, (2)學生A, (3)學生B 沒錯了.  如果老師參考這個排名估Banding, 推算學生A是Band1, 學生B是Band2, 請問你覺得老師應該推斷學生C是Band1抑或Band2?

如果假設經EDB處理後, 這小學的Pre-S1成績換算表如下:
Pre-S1換算表20082010
名次全港性標準分全港性標準分
126.5229.18
225.3326.65
320.0525.29

計算學生A: 第一次呈分試排第1名, 從2008年得26.52, 從2010年得分29.18, 所以第一次呈分試平均得分(26.52+29.18)/2=27.85
第二次呈分試排第2名, 從2008年得分25.33, 從2010年得分26.65, 所以第二次呈分試平均得分(25.33+26.65)/2=25.99
第三次呈分試排第2名, 從2008年得分25.33, 從2010年得分26.65, 所以第三次呈分試平均得分(25.33+26.65)/2=25.99
所以實際得到的全港性標準分 = (27.85+25.99+25.99)/3=26.61

如此類推...

學生A
1st呈分 (26.52+29.18)/2=27.85
2nd呈分 (25.33+26.65)/2=25.99
3rd呈分(25.33+26.65)/2=25.99
全港性標準分 = (27.85+25.99+25.99)/3=26.61

學生B
1st呈分 (25.33+26.65)/2=25.99
2nd呈分 (20.05+25.29)/2=22.67
3rd呈分 (26.52+29.18)/2=27.85
全港性標準分 = (25.99+22.67+27.85)/3=25.50

學生C
1st呈分 (20.05+25.29)/2=22.67
2nd呈分 (26.52+29.18)/2=27.85
3rd呈分 (20.05+25.29)/2=22.67
全港性標準分 = (22.67+27.85+22.67)/3=24.40

假設校網有小六學生共3000人, Band1 =1-1000, Band2 =1001-2000, Band3=2001-3000

學生以全港性標準分, 於所屬校網排出的次第如下:
第993名 26.61 <- 學生A
第994名 26.59
第995名 26.54
第996名 26.50
第997名 26.48
第998名 26.25
第999名 26.05
第1000名 25.82
-----Band2-------
第1001名 25.50 <- 學生B
第1002名 25.32
第1003名 25.15
第1004名 25.05
第1005名 24.93
第1006名 24.52
第1007名 24.58
第1008名 24.40 <- 學生C

原來, 學生C是 Band2!

雖然這個例子比實際情況簡單, 但也可以反映這樣靠估的誤差有多大, 相信邊緣人對這個誤差是不能夠接受的.

原帖由 hope1168 於 11-9-27 11:43 發表
Hi  Redkoni,  你好, 我沒有收到, 你是電郵給我嗎?

Please check PM.

原帖由 HY412 於 11-9-29 10:34 發表
請問, 我聽聞呈分試排名是累計的, 而不是每次單獨計算排名的, 是嗎? 即第三名要超越第一名, 需要得到額外更高分數才能拉平均.

不好意思, 我並不太明白, 怎樣需要得到額外更高分數才能拉平均?  如果呈分試排名是累計的, 你是否認為只須呈一次分便足夠?

原帖由 HY412 於 11-9-30 14:47 發表
中文/英文/數學 X 9 = 27
常識/科學/視藝 X 3 = 9

聖經/音樂 X 2 = 4

每次滿分 = 4000

學校會提供以下資料 :

1st 呈分試: 3200, 排名: 80
2ND呈分試: 3600+3200=6800, 排名: 70
3RD呈分試: 3400+3200+3600=10200, 排名: 60

請問:

~ 出左2ND 呈分試去自行時, 我的排名應該係70? 還是 75( 將 1ST 2ND平均).

~ 出左3RD 呈分試去大抽獎時, 我的排名應該係 60 ? 還是 70 (3次平均).

如果排名是獨立每次計算, 學校應該不用顯示總分數, 即以上的6800分和10200.

** 非常抱歉係呢個標題問呈分試計算方法.

我現在才明白你說的所謂累計積分的意思, 不過累計積分通常是學校用作計算校內全年總成績, 但並不適用於呈分試的遊戲規則, 況且你展示的分數還未標準化, 那些排名只能參考其學校的解說, 這並不是一般慣常做法, 外人難以提供意見!

有空可以睇吓EDB的短片, 雖然質素麻麻及幾無聊, 不過遊戲規則的概念大致清楚.
http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_1579/sspa2010-p2b-eng.wmv

原帖由 redkoni 於 11-9-30 20:39 發表

有空可以睇吓EDB的短片, 雖然質素麻麻及幾無聊, 不過遊戲規則的概念大致清楚.
http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_1579/sspa2010-p2b-eng.wmv

剛剛也找到EDB中文版本短片.
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1579/sspa2010-p2b.wmv

原帖由 HY412 於 11-10-1 13:12 發表
redkoni,

謝謝你的資料, 因為教署從來沒有清晰指引, 所以至今出現好多版本.

祝你們好運!

原帖由 HY412 於 11-10-1 18:00 發表
呈分試排名係面對全港既學生 ( 因為自行可誇區 ), eg:A學生呈分試名次40名, B學生呈分試名次70名, 他們同時自行第一志願迦密, 如果當中41~69名的學生都入讀直資, 教署便將該批入讀直資學生資料抽走, 當迦密睇A和B學生的次第時, 距離便會好接近.

這點你似乎誤解了, 我睇完煙花得閒再討論.
‹ 上一主題|下一主題