用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問【唔湯唔水窮人】讀【協恩中學】有壓力嗎 ? ...
樓主: chumamma
go

請問【唔湯唔水窮人】讀【協恩中學】有壓力嗎 ? [複製鏈接]

坦白講, 以前的協恩是傳统名校中的平民學校, 轉直資當然引起很大的迴響, 既然巳經成為事實, 我個人暫且稱之為"新協恩".  很明顯"新協恩"的市場定位是中產精英學生, 在香港現時的教育生態環境, 仍然有很高的市場價值, 相信不會令捧場客失望.  對於現在就讀協恩的"窮人"來說, 學校提供學費減免, 或許只會有心理影響, 況且"新協恩"的主流學生也需要幾年時間才完全替換, 到時這批窮學生巳經畢業或者選擇離開, 所以實際影響相信不大.  另一方面, 對於曾經希望讀協恩中學的"窮人"來說, 正如有家長話齋, 目前最大的影響只是少了選擇. 回應番樓主的標題, 如果窮人明知"新協恩"的定位將來仍然要堅持去讀, 但又不斷說有壓力, 不如自己反問自己, 最初是不是已經衡量了好處多過壞處, 才決定入嚟讀? 又抱怨甚麽?  學校不就是一個小社會嗎? 現時的香港社會主流偏向中產, "窮人"如有需要可以申請綜援, 咁"窮人"有甚麽壓力? 要視乎"窮人"自己點諗, 有人一面洗緊綜援一面話不公平而發窮惡, 有人卻樂天知命而踏實地默默耕耘;   那邊廂的中產, 咪一樣有壓力! 像獅子銀行一聲唔該便裁員三千, 打爛個飯碗, 無收入又要種種開支, 供貴樓, 供保險, 俾貴直資學費, 又無資格攞綜援, 到時又有邊個可憐佢哋?

你話香港人無創意就假, 睇樓主剛剛把標題從【窮人】改為【唔湯唔水窮人】, 我便覺得自己黔驢技窮, 究竟唔湯唔水有幾窮?  

難道香港再沒有好學校? 有甚麽心結使【唔湯唔水窮人】也必定要追求"新協恩"?    就算我係窮人, 我不能阻止別人歧視我, 但我一定可以阻止自己歧視自己, 將壓力轉化為動力, 所謂人窮志不窮, 【唔湯唔水窮人】更應該善用唔湯唔水的僅有資源幫助自己找出路, 強求甚麼?   眼前條條大路通羅馬, 唔識變通的人往往總是視而不見, 可惜!

原帖由 fallenleaf 於 11-9-12 00:50 發表

可能校長就係睇完khmama的中學排位後先會考慮轉直資。

妙極!

原帖由 fallenleaf 於 11-9-20 12:32 發表

睇完後,令我想起「何不食玉糜!」

朋友兒子的同學平時好慳, 朋友兒子常約他去迪士尼佢都話唔去, 有次朋友兒子想到海洋公園平啲, 再約過同學, 同學只能苦笑話阿媽話唔得閒.  其實有不少家庭用每蚊錢都要計住算住, 唔怕得罪, 有少部份飽食無憂米的人, 相信未必能夠體會得到, 所以有咁嘅平台俾不同階層人士大家抒發一下, 也是不錯.
‹ 上一主題|下一主題