用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 浸信宣道會呂明才小學2011入讀小一家長
go

浸信宣道會呂明才小學2011入讀小一家長 [複製鏈接]

小兒也是今年入讀此校,多多指教.

仔仔係自行分配學位時已收左. 選校前已參觀過學校, 同聽過學校講座, 認同辨學理念, 本人覺得學校比較務實, 作風低調, 而升中成績理想.

收到學校通知, 7月2日會辦理小一事務(買書,校服,校車,訂午餐等), 希望到時可以見到多D同學仔.

我有去過新學校, 是由九龍灣地鐵站行去學校, 大約 8-10分鐘. 我見到有架綠色小巴 (好似 83號) 是經學校門口.

我記得校長講過, 如果爸爸媽媽和小朋友一齊去面試, 可以表示誠意, 而父母在家可以提供一個良好學習環境及氣氛給小孩子 (意思是父母可以每天抽出時間和小朋友一起學習和遊戲), 取錄機會很大.   

正如我之前提過這間學校比較務實, 作風低調, 所以, 唔係有太多人認識呢間學校. 我曾經參觀過幾間小學, 有d學校會搵d好叻既同學出來表演, 有d 校長會介紹到自己間學校簡直係天下無敵, 非入不可, 真是令我有點怕.

而我參加這間小學的講座時, 校長只強調辦學理念及教學方法, 並說如果家長想法跟學校不同, 請不要選擇這校.

其實什麼是最好的小學? 我相信最適合自己子女的學校, 就是最好的小學.

真係好期待個日, 可以見到新校舍和新同學.
依家只係未買書包和黑皮鞋.

我個仔都係好細粒, 咩咁大個書包都會好辛苦.

新生訓練日只有半天.
9月1日阿仔會開始坐校巴返學放學, 因為是尾站, 要一個多小時車程, 真是替他擔心.

我個仔好似對學校無咩感覺, 只係話老師講左好多野.

今日收到老師電話, 阿仔入一信班, 還有以下事項留意 :
1) 9月1,2日 (12:45放學)
2) 9月1,2,5日 (不需帶課本)
3) 正式上課
4) 9月9日 (家長晚會)
5) 帶外套
6) 帶出世紙 copy

各位呂明才家長你地好, 今天是新的開始, 希望大家一齊努力, 迎接小一新學年.

你囡囡無抄漏家課冊, 事實係手冊都無講帶咩課本, 所以今日個書包真係超重.

中秋節快樂 !

大家有無幫小朋友報學校既興趣班 ?
我幫仔仔報左小小魔術同埋圍棋斑.

而 10月4日的學校旅行, 阿仔唔想去, 所有無參加, 當日只會留係學校.

這幾天返學好像只是重溫幼稚園學的東西.

由於每個小朋友的程度不同, 有些不能坐定, 有些連執筆寫字都有問題, 阿仔也試過一天內幫六個小朋友寫手冊. 我想老師要花點時間及心機教導.

我諗應該要, 但你可以先打電話去學校問下.

記得星期一有英文默書A-Z 大楷.

上次默書主要是名詞, 今次默書主要是動詞, 除課本上指定要識的生字外, 同小朋友多點溫習一些簡單的動詞, 可以加分.

默書要提前 2-3 天溫習, 每天預默一次便可, 唔需要太擔心.

昨天發現, 手冊內已貼上10-11月中文默書範圍.

應該有 4 本英文書仔, 星期一要帶回學校.

zhiyin2004 你的仔仔是不是讀小一 ? 那一班 ?

我都覺得好攰, 每天要返工, 放工馬上要趕回家, 同阿仔對功課, 一齊做閱讀階梯, 溫習默書, 測驗等, 但其實阿仔咪仲辛苦. 近來數學科, 常識科要做研習, 都唔知要幾時交 ? 真係難為了家長.
‹ 上一主題|下一主題