用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 N1面試會考乜?
go

N1面試會考乜? [複製鏈接]

原帖由 bobo1314 於 10-2-3 12:53 發表

唔使客氣!我上年都係要靠好多KM 有心家長比料呀!
我個女係8月尾,剛剛過左兩嵗生日第二日就番KM!好多學校係8月中番學,所以我個女想讀個d學校就一定係waiting (e.g. 學之園)

初初都好擔心KM唔收番上K1, 所以報左好多間做 ...

咁啱既Michele媽, 我地舊年都係學之園同KM二揀一, 最後KM校車既車程短好多就揀左KM, 不過我有d頂唔住d家長workload, 所以有d後悔...

原帖由 bobo1314 於 10-2-4 12:00 發表

霖霖媽:唔好后悔啦!你唔覺KM教到小朋友好多嘢咩?

我無二選一,正如上面講過,LH都唔比offer我!不過,in N1時校長講過,如果N1 waiting 家長有心再報K1, 打過電話,唔使再交表,可以安排K1面試,會收番讀K1 (話有誠意喔!),我有被安排面 ...

e, 真係啱喎, 我之前住深井架, 凱帆同海逸兩間LH都收, 不過後來搬左出黎, 淨係留左位起海逸, 不過我鍾意凱帆多d. 青衣我去完open day好唔鍾意, 所以就算係最近都無報.

係呢, 你咁講咁唔知我再打去LH問下會唔會有機會呢? KM唔係唔好, 不過我prefer一d可以shape到小朋友性格多少少既學校. 我好唔鍾意果份梨既project, 講真, project approach唔係唔好, 不過起兩歲呢個階段, 真係無咁既必要, 結果係side時間去做之餘我仲少左好多親子時間. 仲有1月果份評估都係好反感, 家長義工又無乜野, 因為都係去玩姐.

haha, 你又知我最心儀呢間既(我諗全香港80%有女既都心儀呢間), 你有無報呀? 算啦, 我已經收左n咁多封reject letter, 我個女都唔講野, 去到SXX都係咁架喇, 預左會再多一封reject信

係呢, 你會唔會出年轉pm?

原帖由 mianyang_99 於 10-2-4 13:16 發表

你住葵涌近邊樹?我以前都係住葵涌(石蔭個頭住).
其實我好遲先開始搵n班,因為仔好遲先講野,(約20個月),所以我最初target係俾佢足兩歲就插班,等佢學下講野.所以同佢報左海濱慧中,3月開學...
點知佢突然開始講野,好快由詞語到句子到而家兩 ...

多口搭句嘴, 考N1易好多, 到考K1既時間, 就一定要肯講野, 我個都係大女, 仲有d0703既朋友仔, 因為唔講野, 考K1大家一齊食白果

原帖由 mianyang_99 於 10-2-4 15:09 發表

oh, 你囡囡係屋企講唔講野?返左學應該講多d呀喎!
我個0801仔雖然遲起步, 但而講野真係好多, 而且唔係普通層次,好似個日佢見到枱上有兩對筷子, 係同款但唔同顏色(筷子頂), 我故意問佢係咪一樣, 佢竟然答我:唔一樣,  ...

你仔仔都好叻喎, 睇住佢地大真係好神奇.

佢見親屋企人以外既人都唔睬架, 起屋企都唔知幾多野講.

原帖由 mianyang_99 於 10-2-4 15:11 發表

係呢, 你唔鐘意青衣campus 邊方面呢?細定係其他?

唔鍾意佢好細又暗又無outdoor, 陽光對小朋友係好重要. 而且覺得佢d老師好"行", 我唔知係咪平日上堂係咪another face, 咁啱我去open day比我咁既感覺. 凱帆d老師感覺最好, 好留意小朋友.

原帖由 bobo1314 於 10-2-6 18:47 發表

你可能唔記得啦!係bk幼兒園某個thread,我同你chat左幾輪,你個時login張相係你skin head+sunglasses老公抱住霖霖, 所以特別印象深刻,你個時已經講左心儀邊間啦!但我無報,因為太遠啦!講開,今日見家長,問阿女邊個係霖霖,你個女 ...

哦, 原來係咁, 我真係唔記得啦, 你咁好記性既, 我要記住唔好亂講野先

係呀, 我最想係搵到一間學校可以shape到小朋友既性格, 呢樣野我覺得緊要過識多幾個字, 不過見到張成績表d"A"又好開心, 所以仲未諗掂打唔打比學之園好.

我都唔係好記得Michelle個樣, 上次淨係見到一面, 等我再問下阿女先, 老師話呢個八妹應該全班都識晒喎

我k1都唔會轉pm住, 今日同老師傾過, 可能k2時試下, 不過多數唔會有位.

原帖由 bobo1314 於 10-2-7 13:14 發表

我就住係和宜合道囉!以前就住係海濱!海濱迦南都好,但係如果你想將來考小一(直資/私小)有優勢,揀間深d好!

e, 係咪長實果到? 我前年差d搬左去住架

原帖由 bobo1314 於 10-2-7 13:22 發表

霖霖全部"A", 你甘開心?我個女都唔係全部A,都有好多要改善!不過,上次你未問AA班有無細仔,我問左馮老師, 話九月到依傢都無人走,無新同學加入,最細係8月!

我唔知有無plan 錯!好多小一都係主要用中文問,(陳守仁就英文!),好似DBG都 ...

梗係唔會全部都A啦, 不過比起佢起屋企既表現就有d喜出望外咁囉.

我有朋友都報左今年pn, 可能遲d幫佢問下老師有乜要注意啦, 照你咁講, 好在佢個都係8月b. 其實睇返尋日d野都有d驚喜, 都唔知幾時學校有埋架巴士同佢地講交通安全? 我個女完全無提過. 希望上到k1都係咁就好喇, 好驚佢攪唔掂d功課

原帖由 mianyang_99 於 10-2-8 09:40 發表

唔, 所以我而家都專搵程度深既學校比仔仔.
聽完你同elmolly咁講, 我愈來愈想仔仔考到學之園tim~~

LH程度應該無KM咁深. 我都想搵間唔淺又shape到character既, 不過似乎無乜可能. 好睇你想你仔仔點, 同埋佢同邊間學校有緣啦. 記住只有合唔合適既學校, 無一間學校係prefect既.

原帖由 mianyang_99 於 10-2-8 09:48 發表

係咪對住間中學??

我兩年前睇過, 唔記得係咪對住間中學, 總次係XX軒

原帖由 bobo1314 於 10-2-8 10:52 發表
就係個度囉!買樓花!穩笨!唔好講層樓啦, 我都找地方搬啦!

霖霖媽!你好似都成日搬屋,希望你今年搬中西區啦!

唔係呀, 我果陣睇過9XX尺果d, 都幾好架, 不過後尾深井個業主又話租返比我地先無搬.

不過我地真係成日搬, 除左新界,所有地區都熟. 中西區無可能住得起喇, 有錢我就會搬去灣仔, 貪佢有3大女校! SXX都係起銅鑼灣

咁你諗住搬去邊樹呀? 搬近d學校?

原帖由 bobo1314 於 10-2-9 10:15 發表
我都好想住灝景灣(我家姐住個度),但太貴!住唔起!

我老公好想做‘港島人“,但發夢都無甘早!

我前日看報紙,有人搬到41網為大抽獎,万六租九龍堂!都算平,我個度900尺都要租13000。。。。但可能得個五百尺,我家連工人共五個,無三間房 ...

果陣我都搵過灝景灣(租), 即頭無盤. 我而家住34網, 淨係諗住近返學, 反正我租, 未有耐到小學. 同你住果到差唔多錢, 都有700尺3房, 係舊d囉. 你又係同婆婆一齊住?

小學, 考直資唔關地址事, 係抽獎姐. 你教小學定中學架?

原帖由 mianyang_99 於 10-2-9 14:34 發表

嘻嘻, 我住呢住去都係葵青區, 呢區衣食住行都幾平.

其實深井都幾好架, 有小朋友環境一流, 係要轉程車囉. 返九龍塘都係9個字校車.

原帖由 mianyang_99 於 10-2-10 09:28 發表

灝景灣, d人成日講笑咁叫係"浩劫灣". 因為買得貴,蝕到入肉.
我4人住, c6+我+仔仔+工人. 姐姐自已一間房, 都唔錯啦.
我都有同事住深井, 成日聽佢講食完晚飯同仔仔去後面個山行下, 好似好正咁~~
你同bobo有無邊間心 ...

我無去過後面山, 反而鍾意起海邊行, 同阿女睇下船, 飛機, d路人釣魚, 都幾寫意架.

小學我未諗掂呀, 不過唔會起荃灣讀喇, 最壞打算係比佢讀返我以前間學校咋, 不過第一round入左就無得玩大抽獎

原帖由 bobo1314 於 10-2-10 11:37 發表
elmolly, 你小學好正呀? 透露下小小等我估下?(我教中學,所以學校行程都略知一二),我同我老公個間小學好唔得!34網都好好!有好多間好學校,我同事今年個仔就抽到馬頭沖!

仁立好好, 林護仲好!但始終係舊區,想衝出荃葵先,唔得先係本區! ...

pm左比你, 起九龍塘區既.

我細個都係住荃灣, 不過阿媽當年同我攞左親戚地址去抽學校!

‹ 上一主題|下一主題