用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! ...
樓主: max1116
go

報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! [複製鏈接]

原帖由 Mollymama 於 09-4-17 10:11 發表
They have dismissed 2 Indonesian maids since the birth of my daughter and they concluded that these maids' hygenic sense is far from satisfactory and they don't want to have a maid debating with them  ...

hey, we are the unforunate ones again! I'm expecting the 3rd maid on this coming friday! my girl just turned 2 last month and we are having the 3rd maid la!!!

原帖由 jjtseung 於 09-4-17 17:15 發表

我都算好彩(TOUCH WOOD), 請到個好工人! 而加呢個印印, 有6年hk經驗, 唔計我呢個contract, 唔使我教到CC下... 無工人通病(黑面, 講電話...), 做事快手, 勤力, 乾淨, 肯聽我教, 又錫我個女! 係煮野普通... 不過我都 ...

我覺得以前早d黎果d印印好d, 而家果d都唔似係想黎做野咁. 睇下星期六日既維園, d印印真係好多都好"騎呢"

原帖由 max1116 於 09-4-17 22:14 發表
各位, 我返來了

今日睇咗醫生, 亞b終於乖乖地調咗頭喇, check過哂, 依家等順產, 如果15號仲未生得, 就入院開刀。依家亞b都有5磅7安士, 算ok啦 :)
依家最怕入院同埋interview係同一日。
都係等上天安排吧 ! ...

e, 我係15號生日架喎, 會唔會咁啱同你細b同日呢 haha

抖多d谷肥佢呀

原帖由 max1116 於 09-4-18 14:33 發表
收到啟思嘅信, 要4月20-25號辨註冊手續,
1. 交自動轉賬form (首月~$3000)
2. 書簿費 ($828.5)
3. 補充用品+書包 ($127)
4. 校服 (~$500)
5. 校車錢 ($1040)
6. 醫生簽署健康証明書, 7張學生相, 針紙
我打算到時只交 ...

嘩, 好遠架? $1040好貴喎

原帖由 max1116 於 09-4-19 22:45 發表

書簿同埋校服方面, 我就一d都唔擔心會買唔到, (最多到時walk-in買會無discount), 另一方面我又無打算搭佢地嘅校車, 依家只有書包要check吓去邊度買, 自動轉賬方面, 校方話, 一經申請, 如未開學前退學的話, 就要於5 ...

嘩, 5月15好"忟"水喎. 除非大吉利是收唔到信interview

原帖由 max1116 於 09-4-20 21:16 發表
請問各位, 你地小朋友有無用牙膏刷牙仔架? 用邊隻牌子呢 ? 聽講好似吞咗落肚都唔驚喎

我用chicco架, 之後再叫個女飲水囉

原帖由 jjtseung 於 09-4-20 21:45 發表

我索性去街來麻醉自己!

haha, 我用左個friend個地址, 點知之後因為d少事面阻阻. 你地唔講我都唔知差唔多收信tim, 今次真係好睇得開

原帖由 CoffeeCake 於 09-4-21 09:19 發表
今日勁黑仔!
同阿女搭車番學,阿女扭計,爸爸就拎個手機同佢玩
玩完爸爸叫我拎住,點知我落車執野時放左響椅度唔記得,落左車,睇住個男人走去我地位執我地個電話兼”裝”下我地有無發現!可惜我老公抱住個女,我又大肚,跟本追唔到架 ...

唔緊要喇, 去行下街睇電話, 時間快過d架

原帖由 CoffeeCake 於 09-4-22 09:16 發表
早晨呀各位!
今日講咩話題麻醉自己好呢??

尋日唔得閒講, 你有無試過sms比部失機? 雖然都係好渺茫

原帖由 CoffeeCake 於 09-4-22 10:29 發表
我同事都話,會唔會係佢想要啲酬勞。
但係,佢TRADE左部機可以有3-4千蚊,計起黎我點比REWARD佢,佢都唔會比番我囉!
我最疑惑係,我坐果班係特別班次既車,如果佢係REGULAR PASSENGER,一定會比我撞番(因為我見到佢拎),佢咁都博??

...

可能佢拎完果3-4k之後唔再做果班車既regular passenger呢?

試下 send先喇, 可能有surprise!

原帖由 Mollymama 於 09-4-22 10:21 發表
Good morning!

I'll apply HKSAR passport for my girl next week and then the Chinese VISA.

I check that it takes 14 working days for the completion of HKSAR passport.  

How about the Chinese VISA?   ...

the chinese card is easy, remember to make appointment thru their web site first, save you many waiting time. the web site has infomration of what you need to prepare if my memory serves me right. i just used the picture for school application that we took ourselves for the chinese thing, it's in white background and luckily, they accepted it!

原帖由 CoffeeCake 於 09-4-22 11:07 發表
咁小朋友既VISA都係好似我地既回鄉卡咁?
我記得我地細個果陣,做回港証/回鄉証要用校服相+比手册,而家我估無咁老套嚕!

係呀, 同我地果張差唔多, 不過係"兒童"回鄉卡

原帖由 CoffeeCake 於 09-4-22 11:26 發表
一於BOCAT + MAX1116 + JJ + COFFEECAKE 既女都編埋一班啦!
(咁早就發白日夢。。)

攪錯呀, 乜同班同學唔預埋我架, 我無大肚又唔洗坐月, 好幫得手架喎

原帖由 CoffeeCake 於 09-4-22 12:23 發表
elmolly,你無大肚又唔係坐緊月既就做我地媽咪之間既”班長”囉!

無問題, 我都會"做好呢份工"

原帖由 max1116 於 09-4-22 14:45 發表

模擬一吓姐, 一定會有咁嘅一日的
第二日派咗"成績表"之後, 我就會係#1 做個summary, 定時update架喇

唔知係jj定係你快手d呢?

係喎, 做乜佢今日暫時都唔見人?

原帖由 max1116 於 09-4-22 20:31 發表
yeah !!!!!
我收到 interview信喇 !!!!!!!!!
5 may 09 10:55am

congrats! 我個friend個地址起中環都無消息, 不過可能係有信佢掉左都唔話我聽

原帖由 jjtseung 於 09-4-22 22:42 發表

咁大仇口... 唔會ge!

過兩日可以call SPN去confirm下lor...

唉, long story, 今日call左佢都無聽我電話

打去spn會唔會話比我聽? 可能好多人打去佢都唔會啋我地

今日唔見你既?

原帖由 max1116 於 09-4-22 23:18 發表

吓 !!!!!!!!! 掉左 ???

有咁既可能架, 真係好愁

原帖由 CoffeeCake 於 09-4-23 09:12 發表
我重好傻咁諗會唔會APPLICATION NO。前啲果批會先收到信。。。我係#25X

唔會喇, 我係11x, 仲要我同你個女都係0703...

你地開始收到信攪到我都開始緊張, 個friend ignore我, 好想打去spn問呀

我都驚有好多人"白撞"佢地唔答, 等多兩日我試下打去問喇. 唔該晒咁多位, 你地咁好人事, 一定會"好人有好報", 全部起spn做同學既
‹ 上一主題|下一主題