用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站
樓主: winwin815
go

「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站 [複製鏈接]

Re: 「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站

welcome back樓主!恭喜你生左個美人兒,6磅幾夠啦,嬌小玲瓏嘛。記住打電話去瀝源健康院預約,越早越好。

聽maman講,多d休息,唔好操勞,有乜家頭細務,等其他人做,自己好好養番身體。而家應該開始上奶,你會谷奶谷得好辛苦,儘量埋身餵呀囡,食唔唒仲谷的話就可泵出來,放入冰箱可存3個月,留番到時如你要去醫院覆診不能埋身餵,等屋企人同你餵。

出院後初期大家未適應,湊女會好辛苦,尤其是得自己1個人湊,會覺得咁大個人竟然連照顧1個小bb都做唔到,好frustrated。所以如果有乜唔開心,記住上黎傾下;當然如果你仲有精神時間的話,隨時上黎報告你的最新消息啦

winwin815

睇到你咁長篇幅真令人感動   記住休息多d。你聽日返健康院,就算幾唔鐘意最好都叫埋99去,多個人照應,話唒你而家身體都比較弱需要人幫手。瀝源健康院d姑娘都ok,會教你點餵,個度仲有地方餵添,不過最好帶定d面包比自己,coz第一次去時間長d。

你而家隔幾耐餵?初初其實可以餵密d,咁咪唔使補奶粉(慳$外仲慳好多時間 -- 唔使洗�烚奶瓶

winwin815

BB一出世係掛住瞓好少醒,過左幾日先開始冇初生幾天瞓咁多,所以通常係醫院佢到好乖,到幾日後出院時先開始扭計,除因初為人父母唔識湊外,亦因bb開始會扭計,所以通常設到屋企後會覺得bb難湊。

我囡初生2-3weeks時,係feed on demand,每次食成45mins-1hr,通常佢隔約1個多小時就叫,咁咪餵囉。唔知點解,個時我從來冇諗過佢唔飽要補奶粉 ;其實要對自己(包括自己係夠奶的事實: )有信心 ,唔好以為亞囡喊就等於餓,coz可能係尿濕、扭抱...。盡量少補奶粉,因會令佢習慣知道埋身食後仲有奶飲,而由於飲奶樽相對啜乳頭容易,亞囡會慢慢揀食奶樽。

其實開頭1 week儘量feed on demand,慢慢再調較一個定時的schedule,不過唔使心急,target初頭每隔2小時先再餵,慢慢tune到每餐隔3小時。

E.g.假設你7:00am開始餵,下一餐就約於9:00am再餵,所以呢如每次要食仍成1hr,即食到約8:00am,跟住又換片等,冇乜時間休息好快又食第2餐。

個時我囡就約3weeks開始每餐相隔2-2.5hrs,到佢2個月大時,每餐已可隔3-4hrs了。

winwin

sorry遲左覆你 睇到你b囡都好標緻喎

好多mama都係左右2邊量唔同,正常的,通常都係右邊奶量多d,唔知係咪大家通常係右邊活動,所以右邊係發達d。

初初餵人奶的階段係好辛苦,可以嘗試訓住餵,咁你餵緊都可以休息下嘛。

我囡初生都係成日鼻塞,望住佢透氣好辛苦,自己都好心痛,第1次好驚仲睇醫生,但卻沒有大幫助。最重要係你通通囡的鼻,等佢可以透氣冇咁辛苦。

唔好太強迫自己,take it easy!

takr33

agree with maman. bb係需要適應,人同人之間的關係是好微妙的,有時唔係一見面就喏key,聽過好多係有時bb會見到某類型的人會驚d,無特別原因,但適應一段時間就會ok。學maman所講,係學校會成日轉老師(coz升班、轉組等),其實咁樣可以令佢地唔咁怕人,幫佢第時升學interview都好d

另,家長是否申請左資助,對佢地無影響,況且佢地係唔會知道家長是否有資助。

winwin815

我囡一直都係全人奶,由初生到4mths,幾乎餐餐都有大,仲每日起碼有兩次係痾泡,通常佢一痾泡就喊得好勁,狀似肚仔唔舒服,為此睇過好多醫生、問過唔同人。得出唔同見解:(1)有d人話係人奶便、(2)可能風多or (3)前乳太多。

個人不太認同(1)講法,coz我有朋友都係餵人奶,但佢的b冇呢d情況;至於(2)同(3)都有可能,惟有抱多d亞囡避免佢喊得勁而入風,另外有時間的話會先泵走d前乳,然後才埋身餵。

yeah,  所以唔好比佢喊咁多!

對呀,頭一個月係最難湊,滿月後大家先慢慢適應到,到時就ok。係唔好要亞b喊得太多免入風,不過如佢喊得唔係太厲害都可以。

我囡初生時一直要噯瞓,就算睡著了,一放落床即醒並喊,自己當時都很擔心,驚佢返學唔適應,所以試過1week唔抱train下佢。呢個星期簡直係我的惡夢,因我囡可以一直喊足幾個鐘頭唔停,不單搞到自己都癲左,仲令到佢因入風而肚仔痛,所以最後唯有繼續食完抱、抱住瞓...

好奇妙,亞囡第一天返學(只返2小時),返到屋企將佢放落床,竟然可以自己睡著,對佢係一個好開始,雖然之後都唔係次次可以自己瞓,但返左學後真係可以慢慢tune佢正確的生活習慣。  

winwin

可以試下用吸鼻管或買d好幼的棉花棒幫佢整出來,咁佢透氣都冇咁辛苦。

winwin

你可以開始儲奶(我個時就返工前2weeks先開始儲),通常亞b每次都只食一邊,咁就可泵另一邊,邊食邊泵的話,可泵到多d奶,不過有難度,我個時就亞囡食完先泵。初時可能只泵到1安到,但唔使擔心,慢慢就會多。

最好你就試一餐泵出來餵佢,睇下佢每餐大約食幾多,咁將來你就可以量度每餐份量來儲奶(eg.若佢每餐食4安,咁你就以每4安為1樽,如重泵到奶的話就放落第2樽到)。

儲奶用品
用奶樽儲奶比較side位,初初儲量唔多就ok,到稍後如果你可以泵多d或capable繼續餵人奶的話,就最好用奶袋或avent奶杯(奶袋較平但市面冇乜貨,可到格離"母乳餵哺"個邊睇下有冇人出售)。

另外就要買個冰袋,用來放工運送奶和帶返學校。你可以選擇fridge-to-go(百幾蚊)或買個保溫袋+冰種(十蚊店/jusco有售)。如果你放工後直接湊囡放學,咁你可以每晚將泵出來的奶俾老師,買普通保溫袋都得;but因我唔可以湊囡囡放學,放工時我會用保溫袋裝當日泵的奶(約2-3包),而每星期2次我會用fridge-to-go帶約10包奶返學(我買個款fridge-to-go係可以裝3枝奶樽,如是奶袋的話,就可以裝到10包,慳好多位)。

如有漏左d未講,隨時問。 :

winwin

我囡唔係個大食b,個時約食3.5-4安,預多少少會好d,佢初時都有食奶粉,安數同人奶都係一樣。開頭幾次你要試下先,coz個個b唔同,我識有d係已食5安添,初時你試的時候係要side d架。反而如果你知道佢係食4安,而你可以泵到5安的話,多左個1安就放落另一個樽/奶袋到,用黎遲d參奶奶用。

冇話明係保溫袋,我買個隻其實係可以用黎放飯盒,只要你揀隻內層有發泡膠就得,冇記錯呢樣同冰種是係日本城/jusco都有得買。

冇話一定要開始用奶樽餵, 要睇你b需要,個時我囡係埋身同用樽都ok,所以我冇刻意事先train佢用奶樽,反而我覺得佢較prefer用樽,coz容易食d麻!

hyma

豪豪要保重身體,如果可以的話,可否休息多幾天先返學呀?

希望各位bb快d好番啦!

winwin
最好係食滿月酒前先餵囡+泵清2邊,另如係book房食飯,可預先叫酒樓預個屏風俾你埋身餵。

winwin

bb初生階段mama係好快谷奶,有時2-3小時已經谷到有d痛,所以我囡擺滿月酒時我都係揀埋身餵,費時搞到自己辛苦兼無唒mood,有2個方法:

1. 之前所講用屏風遮住,因當晚亞囡係主角,為免失蹤太耐,我會係咁易俾亞囡食15-20mins,等佢有d飽肚的感覺,coz我囡肚餓會喊到拆天,但只要俾佢食少少,填下個肚,就算未飽都ok。咁隔多個幾鐘頭後如未離開,咪再餵多次囉,到返屋企後先再正正經經俾佢食足1餐。

2. 著餵哺衣或用"pei"肩遮住來餵,你又唔使走開,通常初生bb都唔會郁來郁去,肯定定地食。

當然帶奶去座熱都方便,但就辛苦你(因為谷奶真係好唔舒服)。

winwin
呢個係我自己的經驗,唔知道其他人奶媽係咪都係咁。因bb初生食奶密d,而你又會餵得密d,咁大腦接收左呢個訊息,就會密d製造奶,到你番工後,一天可能只泵到2-3次,加上亞b開始食固體,對奶的需求減少,到時就唔會咁快谷奶。

其實都好矛盾,而家就怕谷奶,但遲d到番工後就發現奶量急降唔谷奶,又會好擔心唔夠亞b食 不過話時話我而家都好少出街,特別係夜街,如果真係要出的話,都一定會帶埋亞囡。

winwin815 寫道:
咩初生bb既mami會快d谷奶架咩, 我開始擔心, 繼續餵人奶既話, 第時既生活會變成點, 3個鐘就要泵/餵一次, 點去街

hi all

借問聲你地所指的開放日係咪「鄰舍輔導會新翠育嬰園」開放日,上年我唔覺有的 ,可否講多d details.  Thanks.

‹ 上一主題|下一主題