用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細細BB真係好可憐⋯⋯冇學校想收
go

細細BB真係好可憐⋯⋯冇學校想收 [複製鏈接]

原帖由 monsuki 於 11-11-1 22:22 發表
12/7細細BB真係好可憐⋯⋯冇學校收⋯⋯已經第七封reject信啦!⋯點算啊⋯唔通要小一重讀再大戰一場,做返大大B......:(

不要氣餒,始終有好學校收嘅。不能一概而論,細細仔一定唔得。我都識得十二月細仔有好好的offer。或者換個角度想,好彩佢係細細B,就算明年要再戰,都唔係好大啫,總好過已經係大仔而又被reject呀!

原帖由 guorong 於 11-11-2 22:39 發表
尤其系我心仪各间蔡继有,校长几乎讲到明话唔中意细B,我终于下定决心要比小朋友重读一年K3.

我是蔡繼有家長,從未聽過校長說不喜歡細B。她只是呼籲細B的家長要有心理準備,要接受細B在小學頭三年有差距。但今年9月入小一嗰批,肯定有12月細B,重要係男仔!

原帖由 guorong 於 11-11-5 14:14 發表
甘既然校长都认为大仔和细仔系有差距,而且唔只体育尼方面,甘你觉得校长会唔会收尼D有差距的细仔呢?
     况且我亦问过邻居的2个小朋友(都在蔡继有读书),佢地话班上最细只有9月生日的同学,10、11、12月的一个都无。

你鄰居的小朋友班上沒有9月後出生的同學,不等如其它班上沒有啊!今年的確有12月尾細仔入蔡繼有小一,他不是有關係人士。所以,我知道劉校長是會收細仔的!

况且,蔡繼有是12年一條龍學校。按道理,是沒有那麼大的壓力要力谷學生在小學階段的表現,大仔細仔到了要考 IGCSE 和 IB 時肯定沒有差距了!
‹ 上一主題|下一主題