用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅書院校風如何?
樓主: 為食仔
go

聖保羅書院校風如何?   [複製鏈接]

回覆 gwenstephen 的帖子

港同出狀元, 走勢凌厲

回覆 aeiou_drm 的帖子

要每年 review 的。

但聽聞 SPC 的 review 好少唔續批, 而且要求合理。

在校內亦可每年申請不同獎學金。Recognition + positive reinforcement,

回覆 chun媽 的帖子

的確係用家話事....... 我仔仔都係咁, 叫佢扣九華, 佢唔肯囉

回覆 魚腩小王子 的帖子

我兒由小到大都是憑感覺辨事。以前揀小學已經是這樣, 他沒有揀學術水平最高的一間。
如果純講感覺, 我覺得 SPC 很平和, 不張揚, 很 warm, 很自在,相信孩子一樣感受到。另外道聽途說, SPC 不谷, 交流活動辦得很出色。

記得自行2 時, 孩子說那間地區名津校壓逼感好大, 有點監獄 feel, 我相信孩子不願揀一些氣氛緊張的學校。

回覆 魚腩小王子 的帖子

俾多一個 sharing 你:

小兒在基督教小學諗書, 佢唔肯揀九華其中一個原因係唔想重新背過唔同版本的主禱文....... 佢話好艱深..... 簡單D 講, 即係佢懶。

回覆 cmchang0927 的帖子

不是, 我仔仔只是 8 級 PASS, 不算突出。我覺得SPC 不是純睇級別試成績, 而是睇小朋友有冇用心演奏, 是否只為考試而玩樂器, 有沒有喜愛音樂的心。

回覆 gigiic 的帖子

有考, 簡單的
‹ 上一主題|下一主題