用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS vs 英華, 你哋會點揀?
go

DBS vs 英華, 你哋會點揀? [複製鏈接]

我講緊小學咋。為滿足家長虛榮心,絕對應該揀dbs,想小朋友扎扎實實讀好書,應該揀yw。

唔岩聽既家長唔洗勞嘈,亦唔需要鬧我,只要搵個在學的小朋友拼對下,就知道學校做左幾多,教過乜。

我好坦白咁講啦,yw現階段可能最輸蝕係傳聞過去一段時間內中學成績倒退左。

所以,yw除左苦心經營小學部之外,更根本的做法係應該苦心經營中學部。如果yw中學的outcome夠亮麗,各位睇法又如何?

我諗,大家認為直資跟直資比較會好d,始終當yw還是津校時,自由度冇咁大。

原帖由 bobbbby 於 08-12-9 16:19 發表
我只係糾正一啲錯誤資料,因為我見到有人留言話英華小學相對於拔萃男書院附屬小學係一間新學校,經查証後發現,英華小學成立時間係早過拔萃男書院附屬小學~~~

我無褒或貶兩間學校~~~

我唔係好明"英華今年轉直資",同我講o ...

我諗果位mami想指出學校教育理念既問題。學校出咩學生同學校本身的理念都有關系。

原帖由 bobbbby 於 08-12-9 15:39 發表
其實我唔係好明你講o既例子係乜野意思,宜家係比較緊小學,但係你提到去搵工o既畢業生,無乜可能係DBSPD畢業喎~~~

你只係講DBS畢業生,但唔係DBSPD畢業生喎~~~

...

其實比咩較遮?如果真係覺得咁一面倒既優勝劣敗,根本呢條問題就唔應該出現添啦,任何一個父母都會揀最好既比仔女啦。岩嗎?

咩公開試成績?小學有公開試嗎?

即使係地區有名學校,亦唔好輕易睇少,雖然我冇research過,common sense我知某些地區學校,eg林護(當然佢係中學),公開試成績都唔錯架,實力不容否定架。

我想講,如果家長真係咁一面倒覺得db一定好過yw,或者yw一無是處,根本冇得揮,咁呢條問題根本唔可能出現啦(有人存心聊是鬥非就另計啦)。

如果認為兩方各有不同長處,咁就要因應自已環境揀適合自已,選一個可以比兒子更能發揮潛質、建立自信、有利成長既地方。

原帖由 Jean 於 08-12-9 18:30 發表

你可以搜集英華小學既資料再談論兩校. 就知點解咁多家長話無得比.

英華fans覺得林校長加入和轉直資簡直令英華脫胎換骨.

不過好多長輩級BK會員和經驗家長都只當佢係深水埗區有名的學校. 要看多幾年佢地公開試成績 ...

sorry…我對任何一間學校都冇偏見。你留言內所講既說話係你講,並不代表我立場!我冇將成績與學校生活掛鉤。

唔係淨係你至識人讀dbs,我都識。我唔單止識人讀dbs,我亦識人教st cat,老師多年經驗,教出唔少cat仔讀db,亦同佢地媽咪有資訊流通,綜合以上資料,我諗我都有權有自已見解掛?!

anyway,我亦冇講過別人學校半句壞話。right?

最後我得重申一點:心水清的朋友,應該留意到我係較早前的留言已聲明"我講緊小學咋"。我認為大家容易的思維傾向把中小學混為一談,所以我先提問有"咩公開試"。

呢個毛病開始時我都有犯。當然,入讀一條龍,這種評價自然不過。不過小學階段跟中學階段,學生的需求的確唔同喎。

原帖由 Jean 於 08-12-10 12:04 發表

當然是講中學的公開試, 正如有網友說要取好成績, 怎也不會輕鬆(但並唔代表學生會不快樂). 你或者將成績與學校生活掛上鉤. 總以為出好成績的學校, 學生之間會有很大的競爭, 平庸的學生就自信盡滅,不會開心.... 另外 ...

我一早都咁講架啦。
硬係有d人中意話邊間同邊間唔同級數!
中意講咪講飽佢,夾硬話人對其校成見深!
別人唔同意見唔緊要,我最憎比人屈。

老實講啦,其間e+任何一間一條龍都未有自已一手湊大的應屆會考生啦。講咩公開試成績,對小學選校有咩邏輯關係?最大的好處咪可以直升囉。但係如果揀得唔岩自已小朋友的學習模式,小學基礎都"喎何"左,仲講乜鬼中學呀?!

原帖由 fratelli 於 08-12-10 14:32 發表
非常同意
選擇一間最適合自己小朋友的學校
比選擇一間最好的學校重要!
況且每間學校都有其優點和缺點,點比較都係冇結果

呢位家長講既係事實。咁現實上如果有家庭因為自已的條件、收入及能力所限而唔選擇入讀dbs,都唔係罪過,亦冇咩出奇!

原帖由 wlmom 於 08-12-10 15:07 發表
the teaching approach of dbs is very free.  many of my friends' sons are studying happily there now and love their school a lot.  there are lots of extra-curricular activities and classes where you ca ...

今時今日好多家長都係呢種諗法。
就我個人來講,可能我想法保守,
我認為讀得開心係唔夠,我始終期望完成六年小學之後,
最低限度要建立到"規矩",
行為上的,學習上的都要自律。

並且,我認為今日的社會個人主義已經太氾濫,
我希望小朋友係學校裡要學識為人設想,
想團隊利益先於個人利益。

我對學校在教學上都有要求,
教學係學校最重要的責任,溫習家長一定要做,
但總不能期望家長同學生"自動波"識晒,
我最討厭書就冇乜點教,但試題就出到深一深,
或者教成個課題,只得一張工作紙做功課,
咁樣既教學基礎既攪得唔好,冇延展性,又缺乏支援。

以上只是我個人喜好,如果不認同者,本人亦不打算要與人爭辯。反正我幾廿歲人,唔會因人幾句就改變自已睇法,亦唔打算要改變別人想法。

原帖由 littlecat 於 08-12-16 14:41 發表
每間學校都有其優點和缺點, 我認為最重要是自己的小朋友讀得開心.

‹ 上一主題|下一主題