用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 根德園06 K2家長請進 [Part 2]
樓主: 小B維維
go

根德園06 K2家長請進 [Part 2] [複製鏈接]

Re: 根德園06 K2家長請進 [Part 2]

Hi All,
咁你地有冇d咩心水,交流下。

開頭諗住只要間學校學得出好學生,就幾大都博一博,雖然自己家境普通,不過到時教亞仔做人面對現實,腳踏實地,返學係求學問,唔係鬥身家。但e+見過某校的學生,印象麻麻,講真,有自然狀態下,自己眼見的就最真。

我追求的就只係兩樣,學業成績及校風,唔通真係咁難搵個目標?本來SFA係我心目中的首選,可惜聽聞好難考,今年收好少KV。

唉~~
Elsamouse 寫道:
gracechung & argusmum
關於揀小學,講真,我唔敢去高攀呢d貴族學校,但又唔想塞佢入一般傳統津校,我個人睇法,好多津校只顧催谷精英班的小朋友,其他班的就置之不理,我好唔認同呢種有教有類的做法

ArgusMum,Elsamouse and 各位媽咪:
咁你地對宣小同九龍塘小學有冇咩評價?請賜教

ArgusMum,ELSAMOUSE,nicki,
SFA似乎好恐怖wor,聽你地咁講都攪到我有d
如果宣小功課唔係谷得太盡,但又唔係淺,都幾理想,可惜正如ArgusMum話齋,嫌佢唔係英小囉!so我好想了解下九龍塘小學,佢係英小,但印象上覺得佢專收d入唔到一級學校ge學生咁………

Cyrus123
我有個朋友個仔讀地區band1,係仁立,目標中學係林護。你唔好以為冇咁辛苦,我見佢要不停谷仔做補充至keep得住,因為全級頭30名先有機入林護。我自問真係冇佢咁堅!
呢個朋友個仔都受得住,另一個朋友個仔,同呢個小朋友一班,雖然考頭幾名,但個樣簡直係癡呆樣~~

細路在kv跟得上的話,都証明佢有一定的學習能力。如果橫又谷,掂又谷,不如博入名校,跟唔上至打算。

Hi Dear All,
祝大家   新年進步
              仔女聽教聽話
              入到心儀小學
               老公搵多多$,仲要比晒我地

TinaMummy, carriechan,
你地好叻,可以種到開花,"鄧"你地高興
我地唔識種,最後只係買花

我剛先同亞仔默書,恐怖囉,唔係漏dd筆劃,就係應該穿頭的唔穿,唔穿的就穿~~
仲等我先前高估左佢,想佢讀SFA,睇怕都係我自己一廂情願囉~~
惟一ok就係計數。[quote]
ArgusMum 寫道:
cyrus ma
我都係由年初一忙到年初三
亞仔呢個假期玩到"創"晒..
每晚成點鐘先訓,第二朝就訓到成一點先起身...
派完school report開始,就日日打機.....
今日hb要返工,我就開始捉佢默下生字...計下數,怕佢放完呢個假返學會夢遊太空      [quote]

Sunnie Ma Ma,chansc912:
祝你地的乖乖早日康復,身體健康,快高長大

cyrus123, Argusmum, comet:
我早兩日開始同亞仔串字,默中文,認字卡同埋計下個位加減數。
我個仔個人好蠱惑,放鬆d都唔掂,鬼咁多藉口。近日叫佢溫習,仲識同我講唔夠精神tim 但一放佢玩就鬼打冇咁精神 e+佢咁細就話仲管到佢,真係擔心佢第日唔知點,好鬼激氣~~
我想問下各位,你地d細路會唔會諸多藉口?唔知係我個仔特別早熟,還是所有呢個階段的小朋友都會咁,只不過係我太out
我個仔咪又係唔輸得,乜都要自己贏,輸就
有時同其他小朋友玩玩下,發生爭執,幾唔好意思

喂,喂 Cyrus123:
咁你99想你亞仔讀邊間呀?其實從另一個角度睇,你99識教都好呀,好過我99唔識教,淨係識縱,到轉頭仲在亞仔面前話我同HB惡,會嚇親個仔,攪到個仔識扮可憐,實質連老豆的說話都唔聽,你話c5c?So,我盡量唔比佢見我99,你話我衰都係咁話喇!

我都同意,KVd功課成日都係counting up/down,原先我仲覺得好鬼無聊,原來係幫d細路識得建立加減的概念。
大約半年前,有次搭MTR,入左$20kum機買小童票,機跌d找錢出來,我一手lor左就走,亞仔問張票幾$,我HB隨口話,比左$20,找回$16,你計到就知幾$。
點知一陣之後,亞仔竟然計到$4。我問佢點計,佢就示範比我睇,就正正用counting down的方法。

近日我無意中發現亞仔識計十位加數,eg. 12+23,佢識拆開10+20,然後2+3,然後再加埋一齊。概念上的理解完全正確,我諗係因為近來學校教十位數(教1-40),教埋佢地呢種concept,所以亞仔發現左呢種計算方法。
Tiggie
argus係用counting down既方法去計架.
我見佢好似16-3咁,佢會15,14,13咁,知後就會答我13
我唸kv成日要佢地做數學功課都counting up/down,都係想佢地concept好d[quote]
Tiggie 寫道:
ArgusMum,

Argus 真叻仔, 亞仔只懂得用手指計算減數, 所以10以上減數唔識計.
[/quote]

我諗d細路只係了解個原理,但操作/運算未係好純熟。
So,要進位應該未得。
不過我覺得KV培養到學生建立概念,的確好了不起
Cyrus123 寫道:
gracechung,bonnieandtung:
勁wor,叻!隨口問,不用列直式嗎    若要進位的,要列直式比阿仔,但心算就 ,等我今晚考下佢先,hehe...[quote]
gracechung 寫道:
.....
近日我無意中發現亞仔識計十位加數,eg. 12+23,佢識拆開10+20,然後2+3,然後再加埋一齊。概念上的理解完全正確,我諗係因為近來學校教十位數(教1-40),教埋佢地呢種concept,所以亞仔發現左呢種計算方法.

由於我平日都有湊仔返學,所以大概在 DEC ,已接獲老師投訴傾計,不過同邊個同學傾就冇講。原來Anson都有份。後來比我keep左一輪,傾計方面都已有小小改善,但心野呢方面就真係好難

Cyrus123,
我都唔知點分呀 未必係分數分,我諗係先生內心對小朋友評價分grade掛!不過既然先生咁講,做亞媽冇話唔緊張架嗎!不過亞仔的確心散左,呢點我自己都感覺到。

Btw,Hang's mum,
我頭先問Jeff,係咪成日同Anson傾計,佢話唔係同佢傾,係同Jeffrey, Steve, Justin,林宇成佢地傾wor。c 囉,好痴唔痴,痴埋個Jeffrey度,就係咁就nine野喇

如果情況許可,不如比Anson讀上午班,比個期佢適應,因為小學都要早起。

亞仔有講,我問佢開唔開心,點知佢話唔開心,因為舊年K1係第一名wor,e+的同學跑得冇咁叻………

bonnieandtung and all mum,
我問過Ms Poon有關KV會否協助教導學生應付小一面試技巧的問題,佢話雖然不設訓練班,不過除左K3會有一日預試日之外,其實平時會加強問小朋友一些常識問題,eg.陌生人按門鐘你會點做?

跟住Ms Poon就話喇,亞Jeff永遠唔投入,唔舉手答問題,中意冷眼旁觀,你話係咪激c 我!
各位媽咪,如果大家間中打探到小朋友上堂時老師問過d乜野問題,不如post上來,積少成多,用黎訓練下小朋友都好呀!

bonnieandtung 寫道:
gracechung, Hang's mum,,

你們的大少有沒有告訴你知, 昨日運動會k2s體操比賽得了第三, 所以ms.poon送了支筆比佢o地     

KAKAMUN

check pm please.[quote]

請問係咩會呀 我唔係好明 咁e+交會費得唔得架
Serena:
吓!咁我咪冇得去law,你地入左咩會呀?
我地都幾週冇見啦   或許明天Cyrus會回去,等我confirm下先! [quote]
serenachan 寫道:
小B維維,

好耐無見!大家都很忙啊!

個講座係咪只比之前巳經交咗會費嘅mami先可以參加?

[quote]
Titi:
一講小一,一有function,又多左mami現身啦! [quote]
小B維維 寫道:
係呀, 之前同Fanny傾開, 會有一個talk (關於升小一) 俾KV的家長, 日期方面要再同Fanny傾傾, 有資料再通知大家啦!

如大家有興趣, 請pm以下資料俾我啦!
1. bk name
2. 聯絡人
3. 聯絡人電話
4. 聯絡人電郵
5. 關於升小一的問題
[/quote][/quote]

死喇,完全冇幫亞仔溫過書tim,近來完全冇理過佢,唔知佢掂唔掂!
老實講,呢輪我個心都屈得好辛苦。我亞妹個b只係出世左兩三個月,我個妹夫竟然出邊有女人,仲要同人地係出邊過夜。可憐我個妹大肚時已經知道,又唔敢同屋企講,因為我個衰老豆又係臨老衰呢辮,攪到我亞媽已經屈出週身病痛,亞妹怕激死亞媽,自己收埋收埋。e+終於爆發出黎,我亞媽當時嚇到暈,e+一日抱住亞b歎氣,亞b 時佢又 。我叫亞妹請假,佢又唔肯,因為現時份工對佢黎講好重要。
呢幾日我地都返左外家幫亞妹搬家,同時又要湊住bb。我個仔又坐唔定,一時又攪bb,一時又阻住晒,所以比我地丙到七彩!
原來KV今日評估,死喇,我冇理亞仔,我真係好內疚!
mcheung 寫道:
yaumother

The assessment will be held on this week (today)!!

bonnieandtung,ArgusMum:
多謝你地關心。好彩未考中英!今晚仲有得溫。
真係冇陰功,我亞妹一直都唔出聲,所以果日無端端爆出來,我都好愕然咁 左出黎。
件事都好耐下架啦,由大肚果時發現左到e+,唔足一年都有大半年啦,如果有誠意改過自新,晨早都改左啦,仲點會變本加勵,學人出去過夜?
原來我亞妹大肚果時受左咁多委屈,唔怪得之產檢果時成日話個b太瘦弱啦,又話作小產。等我仲鬧鬼我亞妹唔小心的養胎,好彩後期個胎發育得好好,追得好犀利,但出世時都只係得6磅唔多夠,但我亞妹已經好盡力架啦!
d衰男人真係衰到冇人有

各位媽咪,

好多謝你地的關心及支持,我地e+已經安置左妹妹同bb返我亞媽度住,我都會經常返去,有自己屋企人同住,點都好d。為左個b,我亞妹應該會堅強面對,呢d係做亞媽的本能反應。

正如其中一位媽咪講,我都有讚亞妹叻,比多d自信心佢。
事實佢真係叻,為左bb有老豆,一路都沉住氣比機會佢改過,佢拖得就拖,唔改都算,果日仲衰到你估點?真係聞所未聞,見所未見。個cheap女人竟然踩上黎鬧我亞妹唔知羞!正室比cheap女人鬧唔知羞,呢個係咩世界?如果我在場,一定郁手打佢,上差館都係咁話

自此之後,我亞妹可能感到絕望,就抱亞b返外家求助囉!e+安頓在外家,點都好過佢在出邊亂諗野!原本佢話要搵屋搬出去,我驚佢太大壓力,死都唔比佢走。

我諗e+比早幾日已經好起來,再一次多謝大家的鼓勵!
Thank you.

係呀,我都贊成抽默,我中英文都抽默架。抽默至可以check清楚究竟個小朋友係咪真係識寫。
elsamouse
唔好比佢地死記呀
我次次同argus默書,都會抽樣同佢默,唔比佢自己順序寫出黎架
如果唔係..佢地只會死記左個字既位置係邊.....到日後單字問佢地.佢地可能會唔記得架
[quote]
Elsamouse 寫道:
顧問
請問知唔知老師有冇係學校要求小朋友背星簿的中文字次序?

我聽到遠孜係度背:人工口大回田....背左好多好多行   

就係因為咁,我同佢溫中文,佢自己寫個人字,跟住教我填"工"字,我糾正佢應該係工人,跟住佢揭星簿俾我睇,話佢自己冇錯
[/quote]

Cyrus123,
真係多謝你報料,如果唔係我都完全唔知個仔在學校發生過咩事,雖然授課內容未必班班一樣,不過我估同一學校講的常識主題都有機會相同掛!

我個仔返到黎乜都唔講,問佢都唔講,都唔知佢係唔想講,定係唔識講,定係返左屋企乜都唔記得晒,攪到我開始覺得佢好似好蠢咁

你話佢蠢咩,佢又好中意數理架wor,失驚無神問我在地球上的三種物質,陸地、水和空氣係點得黎?舊年,佢走去問science workshop個先生,comet係唔係其中一種rock?後來個先生話查証下,下星期答你。後來先生show左本書出黎,圖文並茂,答案出乎我(理科白癡)意料之外,原來果d comet係一連串的冰塊!呢樣野我到e+都唔係好明

但係佢對日常生活的野就攪唔清,比錢佢入豬仔,6元同6毫都攪唔清,教左佢幾百次,乜野係中西餐,然之後問佢去茶樓飲茶係中/西?佢又"ee我我"答唔出 過左聖誕冇耐,問返佢聖誕係咩季?佢話係夏天 再問佢幾時玩燈籠?佢話夜晚 再問咩節日玩燈籠?佢就話"節日?"然後,靜默唔識答!唉!我都谷到一肚

上次家長日,Miss Poon都有話KV會係平日加插多d時事常識比學生,並多d問下佢地問題,算係幫助加強孩子小一面試的能力,但睇黎我個仔都係受惠唔到..........
佢咁鬼蠢,真係蠢到我自己都叫救命,我好擔心佢都唔知點考小學

PS. 請大家如果收到風,先生上課講過咩話題,麻煩上黎通報下個仔咁鬼蠢,惟有自己在家再跟進 啦!

亞桐真係好叻女,幾乎可以將學校的生活點滴活生生咁描述比你知,我個仔乜都冇講,你話係咪激死?
果次我帶仔返學,遇見桐,佢仲行過黎叫我ee添呀,真係好有禮貌好醒呀 ,你話幾抵錫呢    
bonnieandtung 寫道:
Hang'sMum, gracechung & 各k2s媽咪 :

係呀! 桐於幾日前已叫我找有關熊貓的圖片, 她說ms.poon話要玩個遊戲就是要每人都要帶熊貓圖片, 如帶了大象,長頸鹿及其他動物的圖片就當輸! 所以桐好緊張話一定要星期一攜帶熊貓圖片

另剛剛(是幾日前, 我忘了桐對我講幾時啦!)轉了位, 桐現在是藍組 [quote]
Hang'sMum 寫道:
各K2S 媽咪

是否要找熊貓的資料 ? 是否何時也可給MS POON ?
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題