用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 根德園2008校友開心園地
樓主: hooyot
go

根德園2008校友開心園地 [複製鏈接]

Hi dear all,
原來呢度有校友thread!
雖然近來好少上網,不過一上bk總係不期然入下根德園既門口!

亞仔返左幾日小一適應,佢話越返新學校越掛住根德園,我覺得佢除左唔捨得kv,其實係因為唔適應新環境。

其實我都好唔適應,因為太早起身。同埋,唔知點解一諗起讀書的問題,我就開始頭痛

我都係咁話,家陣小一好辛苦呀,個死仔包仲學人駁嘴駁舌頂心杉。數學功課要圈某數目的圖案,就唔係正正經經咁畫,係度畫花圈,問親帶咩返學都話唔知,好煩呀!

好懷念以前幼稚園舒服既日子呀!

原帖由 陳師奶 於 08-9-6 10:32 發表
我諗我俾kv 縱慣晒啦, 以前咩都唔駛家長理, 依家返左一個星期小一, 淨係睇佢d 外星文手冊 (果d abbreviation)睇到我頭暈, 日日成疊通告要睇, 又要做功課, 趕係9:30前瞓, 執書包又驚執錯執漏, 科科既書同worksheet 果 ...

hi nicki,
原來你同我打招呼,我睇唔到添!
你女女好靚女呀,羨慕中~~

我地e+返YW,路途好遙遠。學校上課各方面安排都唔錯,我見小朋友返學返得都好開心,暫時又冇出現過咩行政混亂之類。算好好喇。

不過功課少d囉,個衰仔返黎游手好閒,我叫佢做其他野唔聽架啦,如果係學校功課就冇得走雞,一定要做呀嘛。

原帖由 nicki 於 08-9-1 20:48 發表
SFA已經有得DOWNLOAD 小一張FORM 啦
各家長好好PREPARE, PORTFOLIO 可以交, 不過WRITTEN 同 INTERVIEW 都應該會有

GRACECHUNG
你仔仔而家讀邊間呢?
我今日收到學校的CALENDER都開始有壓力, 一星期要`默 2次書, 九月 ...

nicki,
恭喜你呀,就快有小b啦。你要休息多d,我記得臨生時個肚好重,又訓得唔好,幾辛苦架,所以你要爭取休息。

我亞仔都戴眼鏡,咁細個成175度近視,到發育期都唔知點算!你亞女近視嗎?

e~~你地有eng lit呀?好羨慕呀,其實我到今時今日都仲係個人偏向傳統文化教育,我覺得精英都係咁樣既木人巷調教,冶煉出黎。你講得岩架,no pain, no gain.

小朋友適應力好強既,而家至九月中之嘛,遲d你亞女就唔會嗌辛苦。

你安排好醫院床位未呀?聽講好擠迫,快手準備啦。保重呀!

原帖由 nicki 於 08-9-12 21:03 發表

Gracechung
係呀我同你say hi 呀
你好嗎, 唔駛羨慕(其實我囡帶左眼鏡就 ), 而家仲趕得切架!!你住九龍? 搭校車? 駛唔駛早起身
我囡而家返小學已經話好難捱wow, 又早起身(六點四), 又要做功課, 上堂有時唔明 ...

Hi Cyrusmum,

你亞仔原來係1c,我地1a。

係呀,聽亞仔講都話見到好多同學仔。果次見老師,唔知講開乜,老師話小朋友唔太有適應問題,可能因為有好多同學仔陪。佢話好多學生都來自KV同Cat。

你亞仔口多多???邊種先?只係講多左野定識駁嘴?

我就真係勞氣,以前亞仔乜都唔識講,e+成日諸多辯駁,一上小一,好似失控咁,曳左好多,做功課又粗心大意,真係估唔到呢d日子咁快就來臨,我以為仲會有兩三年乖添!

你地搭校車?早唔早?

原帖由 Cyrus123 於 08-9-16 07:58 發表
Hi all,
原來大家又回到KV了!
我們繼續交流啦!

nicki:
恭喜您啊!妹妹一定似您同瑤瑤咁漂亮呢!恭喜、恭喜!

gracechung:
你囝囝讀YW邊班呀!Cyrus讀1C呀!佢好開心呀,有同學仔陪
佢仲居然夠膽口好多多tim. ...

係喎!我諗你都係入定多d存貨好d喇,e+咁恐怖,驚住大6人一窩蜂來hk買晒奶粉就
大人唔食細路都要食呀!

你唔開電視解決到問題都好呀,我個仔自已開電視添呀,激死我!

腳腫、腰痛……之類真係冇得攪,要生完至可以復元!
你有冇返工?放左產假未?

原帖由 nicki 於 08-9-17 22:07 發表
多謝各位關心
而家最麻煩係腳腫, 行都行得慢過人...仲俾阿女話我"欣宜"腳:;pppp:

gracechung

我囡有百幾度散光, 同少少遠視, 散光應該係我遺傳俾佢既..
阿囡學校的ENG LIT 堂暫時知係NAT. ENG TEACHER教一本比較 ...

nicki:

恭喜呀!爭取休息呀!食多d有營養的食物,小心唔好冷親。

touch wood! touch wood!
我以前坐月坐得唔好,病左,而家身體都幾差,唔查唇膏,簡直嚇人!所以,細路既野,暫時唔好太上心,最緊要補好d。

原帖由 nicki 於 08-10-7 12:43 發表
各位靚太

我已於上星期六生左小b女, 重2.75kg  

vic6,
check pm please.

原帖由 vic6 於 08-10-26 02:06 發表
Cyrus123, gracechung,
if you have time, pls pm me about how to get a place at YW??? i think i need to plan.... for my son!
1st step is KV (3 years), then YW....???

各位家長+KV仔女,
Merry X'mas!
‹ 上一主題|下一主題