用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問考琴分數
go

請問考琴分數 [複製鏈接]

考試果個星期唔計, 第六個星期二就會收到result.

原帖由 achow 於 09-10-13 17:54 發表
Hi my son took the Clarinet G4 exam in Sept 12. And I am still waiting for the result, so nervous....Hope I can receive the result soon. It was the first time exam, don't know how was he doing.......

如無意外, 下星期二會收到result

應該係9/21果個星期
原帖由 chu88chu88 於 09-11-9 17:20 發表
請問有無人知道今個星期出幾時考的成績 ?

考完8級, 有沒有8級水平, 呢個敏感課題係好多討論區都討論過.
我個人認為唔應該去質疑個考生, 佢攞左皇家8 級merit就事實係merit, 攞左distinct就係distinct. 呢個係一個制度, 乜野叫做8 級水平呢 ?並沒有一個客觀標準. 好似我地考會考, 有既定的syllabus, 係咪唔識syllabus以外既野就唔應該比A 佢呢, 好多學生透過'雞精'班的考試指導, 取得6A以上成績, 繼而拔尖入大學, 我地係咪去質疑佢有無能力讀大學 ? 如果要質疑既, 應該係個考試制度和SYLLABUS.
但有一點我非常同意既係呢D考試真係掩蓋左好多家長和學生的耳目, 更甚的是成為音樂路上的障礙
原帖由 洛婷 於 09-11-10 08:40 發表

無可否認 , 你女用 4 年內完成 8 級 ,
佢既努力 , 係可以肯定 !!!

不過睇你段文章裡面 ,
比我既感覺好似係為考而考 ,
小朋友 7 歲半第一次考 2 級 , 一年後 8 歲半考 5 級 ,
10 歲考 7 級 , 去年 11 歲半考埋 8  ...

大家都係平心地以事論事, 怎會介懷呢.
我都知道好多人都會以同樣的眼光去睇呢班'8級小朋友', 但我有另一番較正面的見解:
既然呢班小朋友從考試當中反映左佢地係有能力去彈好8級歌, 礙於琴齡所限, 以往接觸之曲目自然小之又小, 而家既然有一定既能力, 應該鼓勵佢地憑自己應有能力, 多接觸不同類型曲目, 擴闊自己的音樂視野
原帖由 Sindy 於 09-11-10 15:00 發表

字裏行間睇得出佢係關心個學生,考完八級,可能對音樂都仲係識得好小,其實好小人會覺得考完八級,就算其他野知得小都無問題,通常考得完果級既野,都希望佢地真係唔會除左考試歌就乜都唔知.......呢個考試制度真係有d問 ...

考試個星期唔計, 第六個星期二就會收到成績
原帖由 洛婷 於 09-11-13 08:38 發表

我女果時約 6 個星期

你女考咗試 ???
‹ 上一主題|下一主題