用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 報考apa, 有消息未?
樓主: bbkiss
go

報考apa, 有消息未? [複製鏈接]

今日打去問過, 佢話而家仲做緊audition, 最後果批通知書7月發出喎, 但佢又唔肯講到時係發acceptance 定reject

So you better  check your email when you are not in HK.
原文章由 diamondring 於 08-6-13 09:42 發表
咁即係依家收到信就一定唔得?
但收唔到信都唔代表得??
又即係冇人收過取錄信??
幾時開學?? 如果得, 使唔使暑假辦手續? (驚去左旅行)
有冇以前得過的媽咪知

...

你'禁'好記性既!
二胡.....ok la. 不過vioilin in 完之後(5/17) 到而家都無回音, 可能都係兇多吉少
原文章由 Q蝦毛joba 於 08-6-13 11:33 發表
Hi, neighbour931,

你的小朋友是否再考violin呀?二胡學得怎麼樣?
預祝成功!

Q蝦毛joba,

你囡囡而家主修同副修乜野呀 ?

原文章由 Q蝦毛joba 於 08-6-13 13:46 發表
連續兩年呀女都分別有項目收又有些唔收,而記得唔收的話,int完一個月度就收到reject letter,通常系6月底前;至於有無waiting list 呢樣野就真系唔知,因為我只系收過reject letter and acceptance letter,同埋我唸apply ...

1. 要等收到offer既人答, 不過應該唔會咁早收到offer, 至多應該去到筆試.

2. course 101 為主修科, 學院會要求101既學生除主修樂器外, 要另外上一個其他課程, 如合唱團, 樂團等, 這個課程當亦會計算學分.
原文章由 breefan 於 08-6-16 12:08 發表
唔好意思, 我仲有兩個問題:

1. 究竟有人收到offer 未?
2. 乜小朋友的 part-time course 都有 主修& 副修咩??

唔識好正常, 一般都係識答好少部份(就算你已pass 5 級樂理), 但到時d樂理班又唔會教得好深, 尤其如果小朋友已完成五級樂理課程, 會覺得幾悶.
原文章由 candytl 於 08-6-16 17:26 發表

係呀, 寫明要7月先出offer.

我囡去考完筆試喇, 佢話"樂理分析"過part 超難, 佢幾乎全版冇題識做. 我也見到個個小朋友出到黎第一句講嘅說話又係"好深好深". ...

係咪報讀 MJ101 才需要考筆試 ?
聽講話有筆試就即係收左, 只係到時音樂通識班分到那級和那一班.
有無D情況 101 唔使考筆試呢?

係咪報讀 MJ101 才需要考筆試 ?
聽講話有筆試就即係收左, 只係到時音樂通識班分到那級和那一班.
有無D情況 101 唔使考筆試呢?

有沒有新消息 ? 而家去到乜野階段 ?

或者有無人已經收左rejection letter (乜野course, 同埋幾時收架 ?)

一般都係四月份左右
原文章由 michtony 於 08-7-21 13:13 發表
When was the exam for old students take place?

28/7 交學費deadline, 應該要收晒信

係呀 !  如果讀埋就會係 double major, 學費都要差唔多double, 一年要成五萬, 所以.................
原文章由 Sindy 於 08-7-25 02:07 發表

收到好消息呀.........???..

(sorry,sorry,sorry,漏左個問號)

我囡囡修讀mj101既二胡和violin
希望大家早日收到好消息,如願以嘗啦
原文章由 candytl 於 08-7-26 09:36 發表
我打去apa問, 聽電話過位女士講28/7 交費是指舊生, 話新生會係下星期內寄出信, 仲話不同樂器收到信嘅時間可能會差幾日.

neighbour,

你囡囡係報邊種樂器, 恭喜晒,
我未收到信, 好心急呀!! ...

我起初打定輸數架, 因為無叫我地2nd audition

你囡囡在APA 浸了4 個年頭,一定拉得很好, 我囡囡剛剛十歲, 學了小提琴快四年了, 所以日後一定要跟你囡囡討教討教.
原文章由 deniset 於 08-7-28 09:34 發表
Neighbour931, bbmummy,
恭喜!恭喜!neighbour931你囡囡一定是很musical及很有天賦,既然兩系都收,必須好好把握,最難得是囡囡喜歡和肯花時間練習,一點都不簡單。你囡囡幾歲?我囡囡都是MJ101主修Violin,在APA已經第4個年頭了,日 ...

Sindy,
Thanks so much for your information. Let see....
原文章由 Sindy 於 08-7-28 18:55 發表

今日老師話佢有個forum(咁上下),係open,比d妹妹仔gain d經驗,你女有興趣都可以報名架.....遲d網上有details,我話我個就未得......佢笑住'up'頭,即係未得啦,但你女應該得喎.......... (好似話九月係演藝) ...

deniset,
張學費單無話比我地聽邊個老師呀, 又無講level幾, 我之前打過去問lisa, 佢話唔講得喎
原文章由 deniset 於 08-7-28 21:20 發表
Cowboymama,
JSO如以Violin計,較出衆那幾位一般都是9-10歲進入,其他學生大多數是初中生。弘樂初級生一般會被安排在JSE及JRE接受訓練,直至被推薦考JSO。MJ101學生每年需按程度達標,如令郎已經有8級水平,應沒有什麽問題,相 ...
‹ 上一主題|下一主題