用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: jollyhome
go

有冇P.1K的同學仔? [複製鏈接]

LuLuLaLa999 發表於 12-8-26 23:26
我仔仔是P1L..那天聽到有家長說, 有一個班好像很多都是大仔大囡, 不知是不是你們P1K? 都不知怎麼分班, 是用 ...

得閒8下先~ 不過上次assessement唔係要來分班咩?? BTW 你地分report係唔係都係好"行貨"?? 我仔果份全部清一色剔晒第二個coloum, 無comment除了推薦中文拔尖 (唔會報因為窮) , 係唔係個個都係咁??

LuLuLaLa999 發表於 12-8-27 13:57
回復 Michelle_Hung 的帖子

Michelle_Hung 你仔仔是哪一班啊?

我仔係J1F, 其他班今年classroom在那?? 1F以前在3/F今年搬了去1/F, 之前是幼稚園的classroomd來的!

LuLuLaLa999 發表於 12-8-27 14:05
哦, 你是國際啊!
有一個在2樓, 二個在4樓

下, 咁散o既?! 咁o的同學仔未好難同其仔班混熟囉! BTW 果日唔知有無聽錯P1全部係Mrs Staebe教英文??
係就好囉!!

LuLuLaLa999 發表於 12-8-27 14:00
我仔仔的report,
第一部份英文一個4(第2個coloum), 其它是5(第1個coloum),
第二部份普通話, 一個是第3個c ...

係啦, 正常應該唔會全部同一個column架嘛! 點都會有些技能好一點,有些差一點, 如果佢係3344咁我反而覺得正常! 全部都係"4"我一收到即時 ""老師是但填咋下話?!

palapala 發表於 12-8-27 17:51
但係小一上學期參加中文拔尖班會學得快d架喎~~

我都知但太窮了! 唔拔喇, 呀仔是崇幼英普部上, 中文普通話應該暫時頂得住, 因為K3時普通話班主任好好咁用額外時間教晒佢地漢語拼音, 雖然係水過鴨背, 希望佢跟得上啦~

BTW我想問Fri下午的活動係唔係自己選跟住另外俾錢架呢?

我仲未買到RWI果幾本書, 可能開學都無, 今次弊了...

palapala 發表於 12-8-28 12:05
吓??你咁好既...我仔果時好似無咁教架喎, 不過一到小一就學得好快, TEST 同 EXAM 會考硑音..

放心星期5 ...

係老師額外教架, 老師話佢地要預備升小一, 就算唔上崇小其他好多都要學普通話, 但學校課程無, 問我地家長可唔可以教晒學校課程佢自己再教拼音, 我地班家長梗係求之不得啦! 老師真係好好架

$50一個學期定一堂呀?? 咁平? 我心目中都無$60-$70一堂囉以以前幼稚園玩果o的做參考, 如果$50一個學期真係好抵啊!!

我有些書自己買, 有些書跟偉發買, 但RWI偉發話佢無貨, 同埋全港得幾間學校用佢唔肯訂貨!! 激死我, 我只欠果幾本, 上amazon買貴HK一倍, 好煩.... 有幾本應該之前有貨, 但我遲了買~

palapala 發表於 12-8-28 12:40
嘩~~咁就麻煩喇, 國際班d書一定要同佢買架喎, 因為佢果D要向UK訂埋黎嫁, 1年班果時我都差D買唔齊, 但係學 ...

其他出版社就算Longman Backpack 同Spin Book要英國訂我都買到, 係GS果幾本星洲書, 我問入口果本書果間公司個老闆(朋友來的), 佢都話個倉無貨, 佢都要訂, 咁唔緊要啦, 果幾本人人都無可以等開學.
但就係咁衰Oxford唔識人(又唔係唔識, 識識地但人地係Director無奶油買幾本書叫佢幫我訂), 諗住搵返偉發, 點知佢都係得一本, 有2本無, 一本開學大圍一齊訂, 仲要好寸咁話"果幾本書無人用得你地學校用, 我地家陣唔會幫你訂架!"
真係煩死人喇!!!算啦, 等我再諗下辦法!

BTW Fri有咩項目架?? 好期待啊!! 以前送完仔返學懶落山見到o的哥哥姐姐成日玩得好開心咁! 希望呀仔都係一樣咁開心啦!! 好想快些開學啊~

LuLuLaLa999 發表於 12-9-7 20:25
回復 CandiceMaMi 的帖子

是啊, 昨天還是前天來了一個新同學, 男生, 第一天還在學校哭... ...

吓你地有插班生咩??? 我有朋友日日上來學校想要個位學校話好爆啊陰功.. (崇幼的後備生來的)
佢好慘派唔到好學校叩到門間學校又無校車! 好想返TT讀啊!!

kitkitlo 發表於 12-9-9 07:56
但我聽返2個舊崇幼家長講,本身係waiting list 學校都有call個佢地你朋友係想報主流定國際?
...

唉... 佢家陣梗係通剎啦, 但都無位啊, 佢之前崇幼報崇小果時無報名, 後來先後悔又報返名, 已經俾學校當係校外生處理, 我叫佢疊埋心水train一年個小朋友P2去插其他學校啦!

LuLuLaLa999 發表於 12-9-17 21:15
( 數學、常識科試前必修課程)
是何時上課啊? 是每個人都有嗎?

哩張"通告"勁"鬼鼠"! 我都差點上當, 好彩見到個網址咁熟面口再睇真o的先知係commercial單張 (我做了十年elearning). 哩間公司在行內質素麻麻地, 出張咁o既通告魚目混珠好低莊!!

lovelytwins 發表於 12-9-18 10:18
亞仔話老話一定要參加。睇來都走唔甩

最好問清楚老師, 就算幼稚園時EVI都唔會強逼性要參加, 如果真係所有同學要參加咁會用學校名義出通告, 你地睇清楚張通告, 根本就係一張報名表, 寫上" 1 X 班學生, 已獲邀請參加此課程". 全張"通告"連校名都無架, 但就扮到好似學校出的通告等家長睇唔清楚就俾錢!!! 我睇完即時覺得好反感, 如果真係好點解唔堂堂正正要出埋o的咁o既招數"欺騙"家長.

我唔排除真係學校一定要同學參加, 如果係咁我唔明點解唔係出學校通告囉. 我就一定唔俾$架喇, 睇下老師會唔會打俾我.

原來真係好多家長被誤導! 明天會同學校反映下! 太過份了!!
‹ 上一主題|下一主題