用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問如果邊緣人選基崇好嗎?
樓主: 水星媽媽
go

請問如果邊緣人選基崇好嗎?   [複製鏈接]

回覆 snake666 的帖子

可能無咁快,今日基崇派表俾崇小家長再報名,因為崇小成績頭70%係可以直入基崇,佢應該要睇埋崇小哩轉翻兜有幾多人先知仲有幾多位

回覆 snake666 的帖子

好似27/3 deadline, 唔會 interview 學生,因為成績排頭 70% 正常程序係你肯讀就收唔需要面試,但今次翻兜話會見家長,要家長承諾必定入讀先收,廢事啲人見換校長就襯高興報名,收完佢最後又唔讀。崇小應該有大約80人係有資格直升,但每年都係得二十幾三十人入基崇,今年可能會多咗人揀佢

回覆 CheungAA 的帖子

你會唔會太高估咗崇小? 我作為崇小家長,好清楚崇小學生有幾多 band 1/band 2 甚致 band 3. 崇小嘅細路其實好叻,但學校唔太操練,學生rank order 唔夠出面爭係事實。考到好直資當然有,無著落或拎住個雞肋 offer 嘅都唔少。佢地今日開始呈三,就係考到27/3。估會有人報名先等呈三成績出再作打算。轉校長後有報了沙崇(基本上佢地自行應該無問題)都積極考慮基崇,唔係話無可能,家長有好多其他考慮,唔係盲目追求 banding,加上有部份學生一早打算過幾年就走,都搵間開開心心過幾年就算。好多崇小學生特別國際部係拎外國 passport, 隨時走人。不過我都會叫佢地唔好傻,就算轉校長,學生同學校都唔可能短期內改變好大。
其實我一路都講,今年影響唔會太大,最多有十個八個轉軚 (每班2-3個絕對正常丫),都無講過學位短缺,只是想講個時間性出來,讓等緊嘅家長唔好日日望住信箱好擔心咁

回覆 hkpapa852 的帖子

實話實說 事實崇小同樓下甚致 TSL 學生整體排名係有分別,無得呃,佢年年都放曬派位派咩學校,主流應該不錯,但講真唔算標青,國際部就真係好一般,同 斷層好大,前面可以好好,後面可能慘不忍睹,無乜中游,不過果啲唔會有人講。我當初揀崇小唔係因為佢成績好,只係喜歡個環境,如果選成績,其實我仔當年自行係入咗循道亦已註冊,我讀崇小俾人鬧到癲咗,但我同小朋友選校係睇邊個環境適合佢,正如現在中學我都放棄基崇一樣
‹ 上一主題|下一主題