用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智vs 華英
樓主: lamlamdad2009
go

上智vs 華英   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-7-12 12:30
講咗咁耐, 大家都只係齋吹, 無實質嘢比較過:
過去8年兩校DSE成績:
睇落,以主科4+計都係 上智 成績較為優勝少少。

Thank..

fishcakes 發表於 21-7-11 06:27
都係,男女校,而現時派位機制同一條隊無分男女,如要收一定比例男生,一定蝕底,如最終都有好成積,代表 ...

同意,一般女生讀語文較優勝。不過 上智 英文不算強,數學才是比較突出。唔計傳統名校,聖羅撤 英文成績好過上智..

另外,銀仔有兩面,女校也收唔到好成績嘅男生...

Liv017 發表於 21-7-10 16:08
2020年,上智畢業生出路:本地學位94%,當中45%入三大(即大約整體42%)

都好亮麗。

上智 唔係近地鐵站咁簡單,係 近、近、近 到極...

不過 上智 校舍細,其實係幾細。冇樂團、想發展下體藝技能可能就要靠多d自己...

gigayan 發表於 21-7-13 01:00

眼見好多位EK裡上智家長都無乜偏向狂讚學校,反而將最真實 ...

適應到 “自主學習” 呢套學習心態其實畢生受用,上到大學也大概係行呢一套。

課外活動也未至於悶,我見辯論隊同幾個 dance club 都攪得有聲有色,好多同學參加,玩得好投入同好開心。

學校係細,未至於舊,普普通通啦。好多次到學校都見到地方清潔整齊,校方管理做得幾好,與學生自律性高有關未定。

gigayan 發表於 21-7-13 01:00

眼見好多位EK裡上智家長都無乜偏向狂讚學校,反而將最真實 ...

家長質素...

也反映子女質素,多少也反映學校特質 (物以類聚)...

( 哈哈! 算唔算另類嘅狂讚呀....)

純粹講下笑輕鬆下啫~~
‹ 上一主題|下一主題