用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 08年9月入小一的同學仔
樓主: ianmami
go

08年9月入小一的同學仔 [複製鏈接]

原帖由 AA88 於 08-9-4 13:32 發表
Dear all,

Just want to say Hi! My son is also 1B. He'll join the fencing activity.  

AA88, your son is also in 1B, WOW.... Here are 3 boys in 1B... all of you can share!

ama, 我仔一萬個唔想fencing wow... 仲有朗誦我check 左啦 5歲以上已經可以lu....

hi all, 你地考唔考個個倫敦試?

原帖由 進進媽 於 08-9-4 20:03 發表
ianmami:
ian報了朗誦?好!!!!上年都有,相信都幾好玩架,
進進口齣不伶俐,所以我無幫他報.
今日進進終於和ian相認了,
今個星期真free,日日反學學校規,學排隊,老師用
遊戲方式教小朋友校規,進進話好好玩,ian有否和你 ...

進進媽, IAN 無講有幾開心, 不過我已經收到進進比佢的東西啦...... TKS

原帖由 anitawong123456 於 08-9-4 22:04 發表
想問背讀三篇經文, 有d 我都未識讀, 有無網址教 ?

anitawong, st. jo's website 內有普通話的天主經你可以去聽下

原帖由 進進媽 於 08-9-5 11:07 發表
ianmami and anitawong123456:

其實上年都無特別同進進背天主經,因為學校成日要講,
中,英都有,返了一二個月學自然會識.
今年學校有話要背咩?

進進媽, IAN 個班無寫要返去背, 不過其他2班有. 仲有家長日個日講過要大家識, 普, 英同廣東話KA.

原帖由 anitawong123456 於 08-9-5 22:59 發表
dicken 話今天老師選了五位同學仔出來唸 !

anitawong123456, 咁DICKEN 有無講佢地唸物同係唔係全部入選?

原帖由 joemyt 於 08-9-6 22:10 發表
亞仔 1C 班星期一要上 V.A. 堂,但老師又無講要帶乜?之前睇過 Notice 話 V.A. 要帶桌墊、圓頭剪刀及顏色,後兩樣就一定要同學校買,咁桌墊係點嫁?要幾大張呢?

另外,就係P.E.衫,究竟係唔係三班都係每週一堂呢?因為亞仔話老師叫 ...

joemyt, V.A. 用個D 用品學校會代買, 因我地開學個日交左HKD1XX 係買呢D用品, 而桌墊我地要自己買啦. 我家有台墊SO 我唔買住用左家中D 野先.  仲有星期五如去學ECA 就要著PE衫啦.

原帖由 進進媽 於 08-9-6 23:01 發表
joemyt:
進進上年開學都話MS.WU惡,到第二學期就發現她完來扮惡,放心,因呢度係男校,男仔比較跳皮,所以老師要比下威,其實MS.WU對小朋友很細心的,因見家長時她能夠講出小朋友很多行為徵和要改善的地方給你知. ...

進進媽, 我都感覺到ST. JO D 老師外表好惡內心好錫D 小朋友KA. 仲有想同你講我地個班有其中一個TWINS 係度讀另外個個去左1C 唔知係唔係你識的呢

joemyt, 幾日唔見左你.... 你去左邊呀

原帖由 進進媽 於 08-9-6 23:20 發表
IANMAMI:
係呀!!!那TWINS就是比人分了不同班,原來原因是一樣樣驚比老師認錯,叫錯名.

原帖由 joemyt 於 08-9-7 00:46 發表
因為亞仔的手冊都寫得清楚,兼且網上亦有"補飛",所以咪無問題上黎問囉。而且又無1C同學仔,咪齋睇囉!

另外想問下,學校分班有無特別?因為我總係覺得C班少D人,比較"削"D !!! ...

joemyt, 我估學校無物PATTEN 掛可能順住A, B, C 咁派人入唔夠人咁C班小D 人JET. 仲有好似有人走咁都會小左人KA.

原帖由 Adrian媽媽 於 08-9-8 09:26 發表
進進媽,

多謝你詳盡的資料.

請問桌墊可以捲得埋嗎 ?

點解電腦無書嘅 ?

1B同學仔,

我今日全部有關課堂的書及作業, 我都比阿囝攜帶返學, 重c..

他又話不是全部人要帶餐墊, 好似話自己帶飯 ...

AMA, 如訂飯不用帶餐墊因為午餐供應商PROVIDE 左KA. 我仔本國語書無帶回家.................. 唉

pomama, 唔該晒, 咁我去買個d 寄郵包的紙作木台墊啦

hi all, 佢地預習可以令小朋友更入惱, 不過家長一定辛苦d

原帖由 AA88 於 08-9-9 09:20 發表
Hello 各位妈咪,

昨天回家以后就好像打仗, 幸好我在公司已查了功课,我叫大女儿帮忙给他找Handingwriting 出来做。

吃过晚饭, 马上就要备课, GS, Maths  &  Chin. 九点半就要赶他睡觉。小提琴也没有practise.

希望今 ...

AA88,  我都無左本中文書.  你仔學小提琴... 在那兒學ka?

原帖由 進進媽 於 08-9-9 13:30 發表
AA88:
為何一年班那麼快便咁忙的?
又要做功課又要備課?我們二年班昨天只是得一樣功課,
阿仔還睡了一很大的午覺.
至於那個資優講座我也沒有打算參加,因為多數給高年班同學,印象中一年班好像無咩選擇,而且遲些功課和 ...

進進媽, 我報左名tim. 物比高年級ka. 我去認識下先啦... 我尋日係天kiu 睇返入學校睇到ian 我好鬼開心... 不過有樣野煩啦. 唔知校車可唔可以按排星期四同五去其他地方呢, 因ian 星期四五有野學唔返屋企住. 真煩.

原帖由 cheukcheng 於 08-9-9 15:29 發表
Ianmami,

平時Ian是否搭校車返學放學?如果係的話可以打電話到Sun Bus問一問Ms. Wong.,我囝囝係坐9號校車,同佢同一站還有一個三年級小朋友,阿仔話呢個小朋友返學係坐另外一部校車,放學就會坐9號校車去grandma屋企,但係如果 ...

Cheukcheng, 多謝你意見, 我攪好左星期五個D LU SO 只係星期四不上校車, 仲有IAN 都係9號校車 WOW. 你仔係邊上車KA?  我仔係車上識左個朋友唔知係唔係你個仔呢? 

原帖由 joemyt 於 08-9-9 20:49 發表
各位ST.J MOTHER

請問E & R 是帶什麼書 ? ,在網上又不見老師POST 出來,
請問會否不用帶書呢 ?仔仔也沒說老師要帶什麼書

joemyt, e = 成長列車, r = 我是主的羊。。。 

原帖由 joemyt 於 08-9-10 01:55 發表
Thank you !

joemyt, 咁夜仲上網

原帖由 joemyt 於 08-9-10 12:16 發表
如果係正常時間,就係我上網;但係如果半夜三更 on-line,就係我老公,因為佢係夜鬼,而且又八掛亞仔D野 !

joemyt, 你老公咁好上黎睇下, 我老公唔知有BK KA.. 我突然想起唔知KV 多唔多人入ST. JO 呢, 唔知1C 班係唔係比D 定D 的小朋友入呢.... 我仔有個KINDER 同學仔都入左1C...

原帖由 joemyt 於 08-9-11 01:14 發表

究竟你亞仔係邊班呀?

我個衰仔咪係KV出黎囉,而家又係1C,你係唔係講我亞仔呀?

joemyt, 我個仔1A 班KA.  我知你仔仔係kv 仔, 仲有你之前問過有無特別野分班嗎, so 我想問下你知唔知有幾多個KV 仔入左ST.JO 呀. 仲有你係daddy 呀??

原帖由 AA88 於 08-9-11 09:21 發表
進進媽:

Thanks for your reply!

其实我儿子在外面也有很多活动, 所以, 我想学校的,除了Friday 的Fencing, 其他应该不参加。

好像今天Thu, 他有Drawing class, fr4:30-6:00. 回家已经四点,还要赶着去画画。 ...

AA88, 你仔仔真係好多活動WOW. 想請教下你仔仔幾點瞓KA? 我想同個仔PLAN下D 課外活動 

原帖由 anitawong123456 於 08-9-11 11:02 發表

我現在一放工返到屋企, 都立即上bk收吓料先, 然後對功課, 做功課, 溫功課, 囝囝都好似好疲倦, 其實我都一樣!
對於安排課外活動和放學後的時間表, 大家有d 什麼貼示 ? ...

anitawong123456, 我仲等緊學校課外活動的資料. 因個仔想跟學校游水, 仲等緊佢地d schedule. 我都未有頭緒, 大家分享下.
‹ 上一主題|下一主題