用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2013年度小一家長加油站!
樓主: carriebaby111
go

2013年度小一家長加油站!   [複製鏈接]

agree , 大家發放正面訊息, 有時interview太多而又 太緊張去面對, 會好易將自己鑽了去牛角尖, 不竟人生路漫長, 上小學是其中一部份, 好多野是我們不能control, 在這小一面試過程中, 可以讓我們與小朋友一起去經歷, 我覺得好有意思和開心, 就算現在沒有offer, 只是時機未到, 明年六月又有好多位放出來, 又可以扣門, 大不了可以下年再來考小一, 又或者小二轉校, 我深信總有一間我地喜歡, 最緊要各位, 輕鬆面對, 平常心.

我個仔係超細仔, 他現時狀態, 比較難以在3,4仟中人脫穎而出啦, 所以我心態上都會調節了, 打算香港區直/私小都考, 知道報名入讀人數比例不夠九龍區熱門學校多, 而且是次熱門, 但都是英私小, 或者等明年扣門, 小朋友大多年, 會好點, 自己儘量安排其他部署, 而又合適自己的, 所以我和我小朋友都開心面對,唔覺自己有壓力 (雖然現時為止我己收了二間REJECT, 一間無音訊, 但人地2ND IN緊),

carriebaby111 發表於 12-8-29 17:37
上星期我帶仔仔去IN, 看見都有兩三個小朋友在場外哭得很可憐, 真的很可憐....那刻我在想, 如果我是那小朋友 ...

點只fling 開隻手, 喊打喊殺, 我都見過
‹ 上一主題|下一主題