用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 棄St.Francis選陳守仁,是否明智?
樓主: kelvinwan88
go

棄St.Francis選陳守仁,是否明智? [複製鏈接]

我自己喜歡SFA, 不是TSL 不好, 我本身考慮到, 香港教育制度, 睇考試, 睇成績, 再讀上去, 都係跟住這模式走, 好多人會讀完小一, 小二, 由SFA 轉考出去名津一條龍, 不是SFA 不好, 是學術超班左, (佢地所用的書, 跟名校用的一樣)的大多數可轉出來, 好多名津好LIKE,
SFA 是主要睇學術多, 小一入到去準備考MOVER程度英文, 所以要諗下做家長可不可以一起倍跑, 我相信樓主小朋友一定OK, 否則SFA不會比OFFER你, 中學方面, SFA HISTORY 耐, 好多中學知道SFA學術STRONG, 所以要睇下樓主心態, 會不會有機會明年扣門轉考, 或者唔想晚晚花很多時間跟小朋友讀書, 功課等等, 本人認為, 香港教育制度都是這樣, 有邊一間小學不多功課, 默書,小一至小三輕鬆學習, 到了小四至小五, 學校都要做野, 應付TSA, 學校校長 都唔想拉低自己學校BANDING

flyda  Can't agree more! 好多SFA 嘅未入小一已經考了mover添;我就係預咗陪囝囝跑。  發表於 12-8-31 00:31
MSBOY  Very agree, I also like SFA more ....  發表於 12-8-30 09:45

ms.giggle 發表於 12-8-30 12:41
蕭亞姨,我係你fans來的。我明你唔明咩,嗯嗯。簡單來說,我告訴了男Xinterview內容俾我的同事聽,估唔到她 ...

個間學校好喜歡收大仔, 大大仔, 而且父母又是醫生, 專業人仕之類, 根本學校就喜歡收這類的人, 不一定是人家有晒INTERVIEW TIPS而WIN左個2ND INTERVIEW, 跟有沒有告訴INTERVIEW內容俾人聽沒關係, 年年2ND IN 都係這些內容吧, 不要怪責自己

某些熱門學校, 今年申請表註明可接受2006年9月1日至2007年12月31日出生的小朋友, 所以TARGET左大仔或大大仔了, 細仔又想讀的話明年請早
‹ 上一主題|下一主題