用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請自重,確保小朋友有一個公平既interview ...
樓主: fion_yinyin
go

請自重,確保小朋友有一個公平既interview   [複製鏈接]

家長們請RELAX, 我有幾個朋友都係直資教, 年年都係INTERVIEW 畫畫, 積木, LEGCO, 集體遊戲, 問下日常生活問題, 間間都大同小異, 不是主要睇答案對不對, 是睇小朋友有沒有自信, 禮貌, SENSE, MATURE, 專心,以上表現就知家庭教育是如何!  到了2ND INTERVIEW真係主要睇父母, 如果父母表現太緊張, 會令學校好擔心, (如果收左她們的仔女之后....), 大家開心面對, 學校收不收小朋友, 他們自己有一套標準, 不代表小朋友本身表現不好, 不要太介懷...

TAKE IT EASY

MAYANGUSPO    發表於 12-8-29 17:44

年年INTERVIEW 模式都一樣, 搵番上年留言都知架啦, 但如果有些家長真係好堅持, (我知上年有家長, 因為小一INTERVIEW要睇心理醫生), 好執著, 為了 避免罵戰(年年BK 都有這情況), 大家可以儘量配合

ha8mo 發表於 12-8-28 11:19
我有舊同學的兒子今年升小一
佢就係從舊年考小一時發覺
原來宜家好多家長覺得直資/私立高級D
係呀, 我認同有D家長是有這種想法, 但我不覺得是這樣, 眼見身邊朋友如何吹谷小朋友, 唉! 到係個句,(因不想講得太多) 學校收不收小朋友, 有他們自己一套標準, 不代表小朋友比人差

我明白父母放了很多心機, 時間, 金錢, 在小朋友身上, 會覺得所得回報是成正比, 一旦事實與心想不符, 他們會好難接受, 但人生的路好漫長,...

AGREE, 人家有言論自由, .....其實林校長在簡介會上有答到過往收大仔比例稍高, 在申請書上有註明接受2006年9月1 日至2007年12月31日出生的小朋友申請, 由此可見, 學校是有一套收生標準.  還有其他.....比如家庭background等等, 不需要太緊張小朋友在面試過程上答唔答到個幾條問題, 家長們開心relax應對就可以啦..

ha8mo 發表於 12-8-29 10:44
講泥都sigh氣啦
我有朋友識人入面做
佢搭枱拎到一張飛入場聽口水校長口水show都不知幾高興

佢認識有人係入面做, 都問到人好多資料, 唔需要等人入晒表先, 可以自己IN 后D, 有大把時間收料啦...

fw9166    發表於 12-8-29 13:27
SII  識人好過識字   發表於 12-8-29 12:31

Charlotte_mom 發表於 12-8-29 12:44
我淨係唸到,遲d交可以儲多d cert咋! 我聽過學校主任講,最後幾日,係幾百份幾百份咁入,個個家長都想戰鬥 ...

我只係諗上完簡介會后交, 唔想走多轉

carriebaby111  me too  發表於 12-8-29 13:50
fw9166  same as me.  發表於 12-8-29 13:28
‹ 上一主題|下一主題