用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GT 同福附
go

GT 同福附 [複製鏈接]

建議盡量搵多d中學資料,再作取捨,不過至於GT有拔尖無補底方面,家長要慎重考慮!

原帖由 kc_01k 於 11-11-1 18:59 發表

你的言論是和學校一致的嗎?你咁講咪即係正正贊成而又同傳聞一樣ko唔得嘅小朋友出校囉!

Oh, 原來GT真係咁, 小朋友太可憐了.  真的有部份家長會認同成績唔好就應該離校.  不過家家有求.

原帖由 EYUNG 於 11-11-1 18:18 發表
福附的學生有些學生的水平是一般, 去年的簡介會我最 buy 校長的一句說話是她所收的學生可能不是 band one, 但希望六年後可成為 band one 生. 即學校是有準備地提升學生的水平. 福附的課程並沒有加快, 各主科定期都會有小測, 默書, 分數都會佔期考的一部分.

小測有它的好處就是可讓學生在平時都會温習, 範圍比較細, 卷亦不是太深. 但有時幾科都在同一個星期做感覺有點壓力.

小一話上學期沒有考試, 但其實已做了很多次小測. 有時老師會在小測前一天與學生加以温習, 短短兩個月學生已習慣了測驗. 據知福中都是類似以小測保持學生常在温習狀態. 有人愛這模式, 有人覺得太谷. 我就覺得明白學校的用意而家長又能接受, 才可與學校配合使學生能愉快有效地學習.

係呀, 學校平時嘅quiz真係好有作用, 我仔對統測唔會太緊張, 平時quiz佢仲話好好玩, 高分數仲有小獎勵, 大大增加自信心, 而呢d小quiz, 又可比我知佢邊方面強與弱, 同佢溫書輕鬆好多.  佢日日返黎都自動自覺做完巧課溫吓習, 同我講吓老師當日教d咩, 佢真係返學返得好開心, 有時星期日都問我可唔可以返學.  學校真的做到愉快有效地學習.

原帖由 benalg 於 11-11-2 14:20 發表
請問你係未福附既家長 ?  我都知福附每個星期有小測, 所以我都有啲 , 但係聽你咁講又好似唔係咁擔心

係, 我係福附家長.

原帖由 HaYi 於 11-11-2 15:28 發表
大的今年沒有考福幼, 但因有細的小朋友, 想了解下福幼上福中的情況, 是100% 無條件直上 band 1 福中 ? 會追得辛苦嗎 ?

只要合乎升班要求, 小六係全數升接龍福中的.  而如果由小一開始已在福附讀上, 應該唔會跟得辛苦.

原帖由 viv-viv 於 11-11-2 15:41 發表
剛在福附的網站見到其單張,相信說中了差不多所有家長(不論是否讀福附或GT)的心聲和心願...

To learn happily and effectively
To develop students' talents
愉快有效學習   成就學生潛能

各學校如能如此為學生著 ...

totally agree !

原帖由 HaYi 於 11-11-2 16:17 發表
thx ! 升班要求有說是要多少分嗎 ? 因福小得2年, 由福小自行收的P1生都剛開始P3 呈分 ? 福小高小是以前臻美的學生為主 ? 不知他們呈分的表現如何?  福中如全數接收前臻美的學生, 會影響 banding 嗎 ?  定前臻美的學生在高小已表現得很好?

另有少少想法, 如要同Band 1 中學接龍, 福小會如 LHT, 慢慢變的谷嗎 ?

睇返資料, 當時福中係預留咗50個位比前臻美小六學生, 當時小六只有兩班, 位係足夠的.  上福中係有成績要求, 如果成績唔達標, 福附會幫學生補低至合乎要求入福中.  而入咗福中嘅前臻美學生, 我睇倒佢地大多comment而家讀得好開心, 老師好好.

至於我地而家小一學生, 6年後真係唔知會點, 但福附林校長講過, 一定會做好接龍, 我諗福附會睇住我地呢級嘅成績進度.

另外, 谷唔谷, 真係好難有個介定, 要呈分, 即係要對成績有要求, 咁, 你叫學校唔理學生, 由佢極愉快上學嗎 ??  我諗到時家長又會講, 教得淺考得深, 其實只要做到教同考深淺度相約, 學生唔會大壓力下讀書, 就唔會叫谷啦.   只有遁序漸進由小一開始, 跟住課程進度上, 呈分試應該都唔會係大問題.  最怕1,2年級好輕鬆好輕鬆做賣點, 一到3年班, 就一下子摧谷, 咁反而學生同家長都會好辛苦, 在我黎講, 咁就先至會叫谷.  因呈分試, 全香港要呈分嘅學校都係咁考, 所以唔可以一下子話學校有呈分就叫做谷, 學校唔同嘅配套同教學方法, 其實大大影響學生對呈分試嘅能力, 所以就要睇學校點樣比學生一個平衡.  

(個人睇法)

原帖由 EYUNG 於 11-11-3 10:43 發表
今年福附會做一個大型的 Musical , 由外來的團體教授. 開學第二天便安排學生參與選拔, 每星期都有堂上, 期間都有安排學生出外睇表演. 是學校今年的重點項目.

...

haha, 呢樣我真係唔知喎.   小一有無呢 ?   不過我仔唱歌唔叻的.

原帖由 EYUNG 於 11-11-3 11:28 發表
是高年級.

good, 好想睇!
‹ 上一主題|下一主題