用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 非常不滿 ST ROSE
go

非常不滿 ST ROSE [複製鏈接]

真係好火, ST ROSE當我地D家長及學生係乜?
當日brife幼園校長話 "必需2次選校表首選我校(重要copy), 先有得叩間".我信佢, 特登擇左過34校綱住扯租, 放棄我心義41網. 連夸區都選佢1st (因校長話夸區都要).
18/6個日係點? 110 interview得20-30個student係st rose, 重有d係第1輪及派左第1志願other school都照見.外校生又見,5使擇佢第1又見, 咁做乜欺騙我地d"單純"家長?小學幼園5妥協,做乜要我地放棄找1d好學校, 係要選你弟1?
重有面試當日, 場面又混亂, 300幾人(1學生+2個家長)big在無冷氣及細少禮堂, 叫我地排隊, 又5知排去邊,攪左好耐至上樓. 上到課室重離譜, 叫2個家長填1份表, 即係點?1人填1句ar? 1係其中1個盲, 填5到.最頂引係個miss, 5知係米有職業病, 來回巡, 驚我地"出貓"?以為我地係小學生? 重有本手冊叫我地帶, 無用過. 賺我地拿得少, 特登帶d野5用呢?
到散la, 又話小朋友去toilet慢左, 得5,6歲咋. 你自已都有需要ar. 自問今年見左appox10間小學, 包括比佢高級女拔, 陳守仁, 油天, 德雅, 馬頭涌, 都5會覺得被"侮辱". 我地需然求個學位, 但5係乞. 做乜當我地乞衣? 依d野各有所求, 佢都想要個品學兼優. 小女曾得到女拔, 陳守仁2nd in, 因為運氣未收, 馬頭官(我稔同級)已收, 所以我絕對相信5係"乞"佢個位.
自問不是經常發言的人, 實在頂5住, 我在此呼與曾經被"欺騙"及"侮辱"的家長聯署向教統局投訴. 如有其他好提議, 請pm我
   5    0    0    1

回復 4# wkpapa 的帖子

馬頭涌(福馬)今日收到消息叩門收左

raytw  Congratulations!

回復 27# ICbaby 的帖子

2/7 注冊, 多謝關心

回應各位:
我今年見左14 間小學包括女拔, 陳守仁, 德雅, 油天, 林文燦, 馬頭涌, 民生, 宣道...從來無1間叫2個家長都"必需出席" 得st rose一定要, 黎到填1份表, 聽1個10min brife, 使乜2個. 就算全港top 1女拔都無要求; 而且係考小朋友, 定係考家長服從性, 隨傳隨到, 我去左外地, 立刻要塔air 番來, 咁重5係侮辱我地. even我見林文燦, 1個家長都無去, 1樣收.
第二, 從來無1間叫我地帶d野5用(手冊,同color pen), 佢有無尊重我地d家長.
第三, 任到any 小學都清楚表致/專人帶去冷氣候見室等叫名, only st rose 300幾人等局.要自已查至知邊組,  d教師, 主任all 無掛牌, 都5知邊個係教師 邊個係家長,佢有無考慮我地.
最后, 太多打手, 費事報復我小朋友, only希望幼園校長睇到, 5好再吳導后面家長, 重踏我舊路. 我之前6-8幼園都收,包括st catherine, 根德園, 我選st rose, 重要放棄41網, 真係心傷

擇srl 原因:
1.我個女同d sister好投緣. (因為找學校忙, 差d5記德多謝德雅幫我路sister, 需然5知你乜名, 非常感激, 希望你見到)
2. 信校長講叩門收番, 我諗好似我2個選區都擇srl又抽5到, 最多10幾個, 有12個學位, 好大机会(if only srl)
3.我想個女讀得開心, 小學至開始博殺.

回應jollyma:
1. 油天, 馬頭涌都係津校 or 官校, 無侮辱我地, 無叫1定要2個家長見, 無安排失當. 油天d問題都好難: 要小朋友用英文介紹自己, 但佢都5敢考筆試.
2. 我個女係名列前矛, 5係我自己話: 女拔&陳守仁3000幾人in, 得3-400 second in, 我個女有份, act我5碓定乜原因最后5收, 但個女講:其中1個group 面試小朋友"偶吐", d sir拿拿林送番比家長, 人地10min, 個女得5夠1/2, 係米無运. 馬頭涌400幾叩門 收10個(校長自己講)收我個女. 林文燦260form 收26個收我個女(web 有得check), 同我個女1齊去朋友個仔5收. 重有d小學末有result. 到now 確定5收only srl, 佢偏見幼園5收(我自己諗), 所以我5係乞佢個位, 我相信個女係有能力.

自問我都係受過高深教育, 5應該底位srl, 但係佢實在過份, 欺騙, 侮辱我地d家長. 最最希望后面家長, 5好重蹈複切.

根本5使繞過, 個女同班同學第1輪OTHER SCHOOL 收左(父母畢業生), 都係交比KG叩門, 個同學之前同小女1齊跳舞, 我地好熟. BUT我5會怪人, 有機會米試下. 5守遊戲規則係SRL.

SO HAPPY, 陳守仁收左, 700幾人in 收10個, 更+証明SRL有問題

5知, 無見家長.
馬小就有見家長

不過我今次主比個考驗我地, 知道D邊個係好人,  知道只要派位后第一時間去叩門的話, 一定可以找到好學校, 我派位后即叩了10間, 10間都有得面試, 我只見了8間, 其中5間已有結果, 4間TSL, 馬小, LMC & 德雅, 收我個女, 只是SRL小學唔收, 我相信個女唔係唔夠叻, 只係SRL小學想要超人.

Cat108

收唔到你PM

原帖由 Cat108 於 11-6-23 18:29 發表
Unfair .....please check the PM!!

收到資料SRL小學叩門收左3個SRL幼生,都好, 好過一個都唔收

恭喜你, 我PM左你呀!!!
同意SRL 幼園是good good good, 我個女讀得好開心

之前以為3個SRL KG 生"叩門"收左, 2/7謝師宴問家長, 2個根本無收, 1個係派位收, 即係"叩門"1個SRL KG 都無收.

5想屈SRL校長, 係"叩門"收左, 請通知, OTHERWISE, 以后家長不要希望SRL 小學收自己KG學生(包括小女)

今年我終於感受到了, SRL 幼園生叩SRL 小一D好處都無, 可能唔係自已幼園學生仲叩到.

之前傳言小學校長同幼園校長不和, 應該係, 因為幼園畢業禮及謝師宴小學校長沒有到場, 反而中學校長兩次都有到場, 同時幼園謝師宴與小學謝師宴撞期, 完全沒有共悉.

今年我認識幼園生全部沒有一個成功叩到SRL 小, 反而叩其它學校成績非常好, 有德望, 馬小, 陳守仁x3, 九龍塘聖家x2....

你是srl幼生? 其實5駛咁驚, 只要有私校back up, 派位后再叩門便可. 我女之前沒有back up, 都可以叩到好多比srl更好學校.

原帖由 wing 於 11-7-24 03:38 發表
一口氣睇晒6版...得一個字 " 驚 "

亞女9月升K3, 佢係第二個, 無宗教, 唔同區, 之前都一相情願自以為是, 諗住自行揀佢, 甲部又揀佢; 等最後會有機會叩門....

點知睇完呢6版後, 突然 " 叮 " 一聲, 似乎可以提早放棄 ...

你5賺長氣, 就分享下

之前見左3間小學 DGJS; TSL(直資); SMC, 以私校為主(因收左都可以派位). 過左2ND IN 但無收(你睇番之前).

派位派左全港第三小學(由尾數上),打電話SRL話5收生好無助,好傍徨. 因周六派位, 用左2日(周1假期)做PROFILE; 打電話, 上綱查重有邊間收生. 7JUN 請左假, 周圍派PROFILE, 收就放下, 5收就寄(E個好重要, 因好多小學會派位后收生).

德雅係1個5錯BACK UP, 佢係1ST收我女, 無論地點, 教學理念, BANDING, 派位都差不多SRL. 最重要係德雅好喜歡收SRL KG, 在1個無助,傍徨的人係天主打救.

至於見福馬, 你睇番:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2302427

TSL 因無見家長, BUT你可以睇番蕭亞姨:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2280588&extra=page%3D1

有需要就PM我LA.

原帖由 yeoj 於 11-7-26 14:22 發表
Hi Unfair123,

Congratulation! Your daugher is doing so good. My son will be in K3 this Sep. May I ask if those 10 schools that you knocked on... you only apply after lottery result is released? or y ...

重有5記講: 天神都有得in, 好似話凡send profile 都有得in, but我地無去, 個女話無同學仔入e間5梗去, 無佢辦法. 祝大家找到心儀好學校 l.

原帖由 Opus599 於 11-8-8 17:12 發表
St. Rose小學是津校,從來都沒有人說過幼稚園生會直升小學,要不滿,要憤怒,都只是自尋煩惱,何苦呢!

我稔所有家長都知津,官校是要派位, 不會直升小學. 之前所講係:

1. SRL KG扣門沒有優待
2. 校長誤導甲1,乙1都要填佢,先有得叩門
3. 叩門安排混亂.

你根本不會明白我們家長不停損助建小學校舍,3年以來期望,一舜間幻滅的感覺.

再者,我們接受有不同意見, 但你來"踩場"都應該"爬下格仔"先呀!

多謝各位支持, 實在感激.

回應之前, 其實真係有打比教育處投訴, 佢話收后備生, 小學有絕對權力, 教署管不了. 有無憑良心收生佢自已知.

but, 我知好多家長都找到心儀小學(包括抽到SRL的), 誓要努力讀下去, 要話比校長知 "活得比佢好".

原帖由 koeydadamama 於 11-8-11 17:58 發表

五年前 - 幼生叩門全部有得Interview.  現任小學校長話我朋友個女唔喺2 round都 選SRL, 機會留俾2次都選SRL的幼生。
3年前,開學家長會上幼稚園校長(修女)都講明要2 round都選SRL才會推薦去小學。我哋喺第一年有20分 ...

好同情你的糟遇, but我想知道你有無再send多個profilo去小學?萬一佢地夾計話唔見左, 都多左個保障嗎.

我實在5明點解要打激自己kg生, 我在另一個topic見到考頭20名都係kg上去 & 重有派5番srl, 都得到好多好學校認同收左.

天主保佑你女學業進步
‹ 上一主題|下一主題