用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖瑪加利2nd interview
go

聖瑪加利2nd interview [複製鏈接]

[quote]原帖由 hatfield 於 09-10-12 22:46 發表
我想問吓, 第二輪interview之後個程序係點?  幾耐會知道結果?  仲會唔有第三輪?

各位團友 :

我喺8月23日交表, 即日安非月8月26日第一次面試,
係9月2日收電話(手提) 約9月6日第二次面試.
9月17日收到信通知被取錄.

第二次面試內容如下:

首先,小朋友自己跟職員進入會議室, 由一位副校及英文科主任接見, 大約10-15分鐘, 職員會叫家長進入會議室, 一齊由校員接見.
副 : xx媽咪, 我有啲擔心你小朋友啲中文喎
我: 點解呢 ?
副: 頭先, 我用中文問小朋友, 佢答答吓都用返英文回覆, 係咪好細個已用英文溝通呀 ?
爸: ...係呀, 佢講中文有啲怪怪地...
副:..哦...唔怪之得啦, 咁樣...我地會比較擔心中文嗰方面...
我: ...(徐徐地係個手袋攞出一張剛由幼稚園頒發的 "中文科學科獎") 其實我都有啲奇怪呀, 亞仔學校啱啱派咗成績 (因之前流錦停學, 開學後才補考) 佢仲攞咗班裡面中文科最好嗰個獎...
副: ...嘩...(即時o咀)咁呀...咁呀...(期間佢不停係張紙裡面  寫嘢) 咁...頭先問到小朋友, 問佢星期日, 你地帶佢去邊度玩, 佢凈係識講 swimming...咁...小朋友仲有無其他活動呀 ?
我: (帶引亞仔講, 平時星期日佢既活動)
仔:打hocky呀...
副 : ...(不停寫嘢係張紙仔度)...
亞仔 : ..(開始有啲不耐煩, 落咗chair, 行咗去 "抄"我個手袋 ,當時好驚佢攞我部手提出嚟話要打機, 好彩, 帶咗本圖書, 於是亞仔攞咗本圖書, 放係枱面自己睇....真係一額汗)
副 :...(表情, 好滿意,  雖然走開咗, 原來去"抄"本圖書睇)

最後, 由英文科老師, 講解吓學校編班情況, 制度, (有抜尖班..等等) 但係都未同你講收定唔收...

profile內有 :

1)學校成績表
2)學spanish cert (2-3年)
3)劍橋-15個盾
   (如果, 有呢張cert, 必入, 因呢間學校好buy)
其他嘢--無

第二次面試緊記 :

1)帶定小朋友鐘意既圖書 1-2本喺手袋
2)小朋友==不用刻意著得==老積
3)父母==一般 (恤衫+牛記也可)

以上資料都好詳細, 希望幫到各位團友啦 !!

努力, 加油 !!!

原帖由 G-Ma 於 09-10-13 10:44 發表
你仔仔係英文, 中文同西班牙文都有唔錯既成績, 呢點係smc好buy架, 學校比較注重language, 所以語文好既小朋友會易入d.

...都係啱啱達標啫...(好彩, 好彩..)

原帖由 hatfield 於 09-10-13 10:45 發表
唔該哂, kakaloklok.

果封取錄信要求妳幾時去註冊?
有無要求妳放棄自行收生結果?

1)係9月17日收到信, 隻c6第二日就即刻叫我去學校註冊
   (信件內註明, 於9月26日之前要註冊, 否則當放棄)

2)有, 係註冊嗰日即刻簽埋consent放棄抽獎

原帖由 G-Ma 於 09-10-14 12:51 發表
Welcome to our big family!!

Thank you...see u there !!!

原帖由 hatfield 於 09-10-14 21:40 發表
thanks, kakaloklok.

估唔到咁有效率!

Your welcome la...

原帖由 mamay 於 09-10-14 13:02 發表
May I know if the interview is conducted in Chinese or Eng?  Or both?

Both of them...
my son ask me, they talk to him in spanish as well

原帖由 mcheung1 於 09-10-14 23:50 發表

請問係咪已截止報名, 學費幾錢, 英華好d定聖馬加利好d,
因朋友話報但未報,唔知佢係咪遲了, 謝謝!!!

截止日期呢方面又不太清楚, 你可致電查詢..
英華好啲定係聖瑪好啲, 真係見人見智...
英華每年15,000
聖瑪每年29,000

當然早啲報梗係有著數

原帖由 Chincco 於 09-10-15 19:48 發表

我囡囡都係12月細B, 可能真係細B啲關係, 早幾日同朋友講開, 佢哋都係咁話, 可能係細B啲關係喎 ! 如果真係咁......唉 !

未必呀...我個仔都係12月尾...尾到好尾...(差幾日變大仔)

因為不想浪費時間, 所以照俾佢做細 仔咋...

原帖由 cylokmum 於 09-10-15 11:24 發表
我囡囡31/8 1st interview, 19/9 收到學校電話21/9 去2nd interview, 28/9 收到取錄信, 29/9 去留位
2nd interview時, 囡囡完成個人面談之後 (15 min, 主要用英文問家庭狀況, 課外活動等), 家長就一齊見與副校+主任, ...

唔好客氣啦...

嘩...乜學校問埋你啲咁深既問題呀 ?...若果問我個仔, 大獲全...敗都似...

p.s.>>你女兒就好啦...學咁多
大家等住做同學仔啦

原帖由 Chincco 於 09-10-15 19:48 發表

我囡囡都係12月細B, 可能真係細B啲關係, 早幾日同朋友講開, 佢哋都係咁話, 可能係細B啲關係喎 ! 如果真係咁......唉 !

嘩...朋友仔

原來你女兒都係跟ms flora大 ?
我個仔都係喎..佢未夠1.5yrs已經返緊...
亞仔叫 maverick呀, 我地係咪間唔中撞到既 ?

嘩...原來你千金都係跟ms flora大 ?
亞仔都係呀, 他叫 maverick , 呀...我地係咪間唔中撞到既 ?
‹ 上一主題|下一主題