用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 LOCAL SCHOOL 轉了國際學校中學
go

LOCAL SCHOOL 轉了國際學校中學 [複製鏈接]

回覆樓主:

睇番樓主以前D post, 似是剛升中, 讓孩子自己適應一下先, 我估計補習社多補內容, 未必在學習模式上幫到。一直在is孩子,多數自動波做research, 亦習慣了小組做project, 如在這些地方未適應, 要自己多嘗試

jk121299 發表於 18-5-20 18:13
補習社?? Don’t bring local culture to IS pls.
你又唔洗咁大反應,補習在is又不是新鲜事

freespeech 發表於 18-5-21 01:04
好同意!
其實有些家長不適合放小朋友在Is,因常覺要出手幫仔女,如安排補習。尤其加上1S冇考試,又少功課, ...

上到中學, 会有考試同功課,樓主孩子轉了is,希望跟得到,成績好D,好正常,靠補習就唔知可否解決樓主問題

bobbycheung 發表於 18-5-22 22:47
我個細路話全級40幾人,以佢所知無去補習嘅同學只有一個。
唔補係因為嗰個同學太叻,唔駛補。

講真定講笑?幾年班?

回覆樓主:

幾位形容的中小學補習情況同我理解相同,越低年级越明顯,只是無想到全班只有一個無,有時我想是父母教育水平高了所以要求也提高,還是其他原因?有一點幾可肯定是香港ib成績会越來越好

回覆樓主:

補唔補因人而異,但要留意孩子会否因有外援而上堂唔留心,覺得之後問補習老師就得,我孩子同學就出現這情況
‹ 上一主題|下一主題