用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田圍呂明才小學澳洲遊學團「掠水
go

沙田圍呂明才小學澳洲遊學團「掠水   [複製鏈接]

回覆樓主:

十分失望,7年來收的澳元現金團費和支出入賑,而家真係任你自己講,係無時間處理?無人舉報和見報就继續唔出声?小學去澳洲遊學,需要嗎?

cloudcloudrobot 發表於 18-10-5 12:08
我諗份報紙講的掠水,係指校長教師涉挪用作私人旅費

三皮嘢去澳洲包機票食住,其實幾抵

有報導話首星期老師帶住宿營,之後住接待家庭包食,週末老師帶活動,週日参加接待家庭活動,咁嗰兩星期老師做什麼?

回覆樓主:

記者会校長話只剩下幾萬澳元,除開百多人每人好少,這是重點嗎?為人校長

PanMada 發表於 18-10-5 14:17
記招幾時開架? 講左乜?
today
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20181005/58758478

回覆樓主:

我都唔希望/相信係掠水,但校長話澳元餘額用來支付下年訂金,所以無交俾家教会,這是狡辯,錢可放夾萬,但收入和支出條數要清楚交待,七年都唔做,真的想不到任何合理解釋

回覆樓主:

如日後發現文件,supporting 有問題,可以係刑事。佢話當petty cash, auditor要數下實際夾萬內現金和賑目是否符合,若從無入賑有誰知

回覆樓主:

奇又奇在,家教会D人知有收澳元現金,從無人問錢如何花,剩下幾多,如何處理等,希望唔係有人提供虚假資料,又可能係刑事㗎

la5711 發表於 18-10-5 23:24
1. 校長校監都解釋得好清楚,一直都核數師核實收支,亦從無把所有款項放入老師私人戶口。由於老師是澳洲公 ...

看得出你十分欣賞校長和交流安排,但今次事件重點在金錢處理安排,如日後發現賑目和supporting有問題,可以是刑事,你以上所講都只是求情原因。不幸有家長估中,今日報章再擠多些料,自己去睇,有人claim去衝浪酒店住宿費,這跟交流團有何關係?為何只交港元團費資料比会計師審計,澳元現金收入和支出不入賑?我有幾年義務替孩子學校家教会處理賑目交会計師審計,由於是公家錢,真是要好小心,仲緊張過睇住自己家庭開支,絕對無可能7年賑目無交待。

pccw2017 發表於 18-10-6 06:44
你係咪當時人呢?有無其他內幕資料?

我只係路人甲,係一個好"炆"的路人甲, 為何往往好叻的人在其他人眼中好簡單的事情上可以出事,真的想不到合理解釋。家長們,唔啱聽都要講,我們会教導孩子是非对錯,校長老師愛護孩子用心教學要感恩,但是非黑白要分清,若真在處理金錢上有錯誤/落差要尽快承認和勇於面对後果。看來報章掌握不少材料,事情拖下去可能会令當時人更難堪。

GSS 發表於 18-10-6 07:36
E家重點唔係遊學團辦得好唔好,有沒有家長支持,係學校有冇財務不當,及有冇欺詐行為,前者已肯定不用再說 ...

所有家教会在此事角色如何?誰人批老師claim form? 之前有講過該老師負責家教会盆數,是否自己批自己?家教会7年来無問過澳元收入支出?無辦法這是我職業病,但若真要調查事件這些問題要處理。

回覆樓主:

唉,而家問題似乎止是金錢,仲可能有聘用老師及其他。你強調是全部澳元入老師户口,唔好玩語言偽術,部分入私人户口都唔合適。又話澳元條數無交比会計師審計,你又怎知列明支出?難道你是pta

回覆樓主:

仲有,校監知不是開脱理由,校監知而報一樣有罪㗎

la5711 發表於 18-10-6 12:18
只要細心啲睇,  傳媒只能在校長和文老師的關係上大造文章, 是無法否定兩人優秀的工作表現.   (所以傳媒就唔 ...

家長,都話而家唔係質疑校長和文老師能力,答問題要看清題目,唔係無分㗎

mcl203 發表於 18-10-6 12:32
其實,遊學團讓小學學生住當地人住所,和帶學生出海遊覧,除非已確保學生100%安全,和有足夠人手去帶領, ...

小學是否要去遊學團?個人認為唔需要,孩子學校小四去北潭涌宿營,小五去貝澳露營,小六開始去中國,東南亞及其他,遠嘅欧洲南非都有,出外会有專辦學生團機構負責當地行程和接代。學校小六即中一,留港活動。

la5711 發表於 18-10-6 12:52
傳媒又話文老師獲聘時未有教育文憑, 暗示她是靠關係才獲聘.
但其實只要去教育局網頁查下, 就知道學校是可 ...

我又無咁嘅聯想喎,只想知文老師如何在澳洲讀書時同時在港受聘,又可同時在多過一間學校任職,又似乎校長轉工文老師又跟住轉,如招聘過程符合程序係無問題。今時今日好多資訊好透明,传媒会做了功夫才爆

mcl203 發表於 18-10-6 13:11
回覆 la5711 的帖子

根據記錄,文於1998至2000年,在Victoria University, Australia取得電腦系統管理學士 ...

断估學校server不会在澳洲吧

mcl203    發表於 18-10-6 13:22

la5711 發表於 18-10-6 13:14
佢係做顧問, 根本唔係長駐

咁學校要澄清,你真係好清楚喎

回覆樓主:

成件事太多不合理地方,歷時7年,怎講都唔会係無心之失或無知,即管睇下会計師查完澳元賑目結果如何,事件尽快交待處理,对當事人,學校和學生都好

la5711 發表於 18-10-6 16:39
廉署表示尚未有人報案。希望報料者直接去廉署報案,而不是利用傳媒做公審。 ...

蕷果話教署已將個案轉介廉暑,原來7年來文老師幫襯同一旅行舍同一agent訂澳洲机票,每年30萬,但並無招標,違反教署指引

回覆樓主:

hk01話違反教育局規定無招標,最嚴重可停止資助 ,蘋果查番過去幾年學校有為其他事項招標,校長会如何解釋机票就無招標?可能教署也覺可疑才轉廉署
‹ 上一主題|下一主題