用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 找不到好中學、DSE 考不到好成績、入不到三大,這是因為 ...
發新帖回覆
go

找不到好中學、DSE 考不到好成績、入不到三大,這是因為 ...   [複製鏈接]

回覆樓主:

請過不少三大畢業, 工作能力不如三大以外畢業生

其中一個名津畢業, DSE高分入港大一科讀了三年, 差一年畢業再轉另一科由year 1 讀起, 最終過唔到probation, 我同佢做probation appraisal, 同佢講問題係邊, 佢邊流淚邊話一定會比父母鬧,已經廿幾歲人,我同情佢㗎

RainyRice    發表於 24-4-10 09:36

猴子爸 發表於 24-4-10 09:25
如此说来,你们公司会不会主力聘请非三大的毕业生?

我哋會計連最大的四間行都請唔夠人,何況我係二線頭,四大以前唔請恒大,而家也會請,我部門以前唔考慮經副學士入大學嘅,而家有就見咗先

mcl233 發表於 24-4-10 09:36
例子似乎同是否3大並沒有関係,非3大,你地可能根本連面試都唔會比佢~
...

我問過老細當日怎會比offer, 其實佢應對唔係好得,以佢profile 應該入了四大,老細話見佢profile 咁好,但仲未有工,好可憐喎,唉,咪苦了我們囉

jiljill 發表於 24-4-10 09:51
那是為勢所逼之下的妥協、屈就,這例子更突顯三大的地位。

但probation都過唔到,入咗嚟又如何?

猴子爸 發表於 24-4-10 09:59
那么恒大,都大,副学士这些毕业生,质素如何?如果是每况愈下,会不会导致public accounting service的质 ...

我部門係處理税務,恒大課程這方面教得好,個教授(唔知有無轉)以前工作上接觸過,technical knowledge 好solid, 我哋之前請係直接入恒大,乖巧肯學肯做,雖然未必好醒目,在我公司浸了幾年轉去big 4, 都大就未接觸過

audit quality 每況愈下,已經不止是香港的問題

jiljill 發表於 24-4-10 15:53
有冇諗過疫情之後,大專爭相開辦相關課程,政府亦向外地醫護人員招手,幾年後這行業會供過於求?

這現象 ...

回歸後英聯邦醫生無得在港免試執業,醫生短缺問題已20年有多,雖然近年加多了兩大醫科生名額,遠水怎能救近火,牙醫就慘D,指定深圳牙醫已可用醫療卷

我公司也有招聘內地會計系畢業生,聽聞可以唔book佢哋落job 就唔book, 水平唔得

其實嚟緊AI對所有行業,包括醫生,律師也有影響,重點係孩子需要什麼skill set去面對未來改變

jiljill 發表於 24-4-10 16:04
引入內地醫生和醫護人員只是時間問題,內地不乏這些人材,而且他們工資非常低,不怕有衝擊?
...

你有無聽過分析,香港融入大灣區意味物價,人工和樓價將會慢慢看齊,你估係我哋跌定人哋升?

minnieevergreen 發表於 24-4-10 16:29
律師真係神科不再。
除非你紅背景+一顆赤紅既心﹐否則我都唔建議小朋友讀LAW....

law畢業可向consulting 方面發展,分析力強加上文筆好,有優勢,我部門有個director港大 law畢業入big 4 tax dept,佢話畢業已無打算考PCLL, 無家底人脈,比你入到PCLL, 跟到師傅也未必有好發展

TAIOU4    發表於 24-4-10 17:32

mcl233 發表於 24-4-10 21:52
Poly Acc勁,應該係轉學位前果批勁,之後改制已經~

dse直入poly那批ok, 副學士那些上就差好多, interview 要寫篇文, 睇完嚇死
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊