用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 MYP looking for honest review
發新帖回覆
樓主: Hoola
go

[其他] MYP looking for honest review [複製鏈接]

回覆樓主:

孩子學校小四到初中也會參加international school assessment, Eng and Math papers, 學校都會睇返overall school results vs global, 睇下有那些改善地方, 雖然pyp無test, 自己也有個概念孩子大約水平

HoneyButter 發表於 24-4-29 21:23
有standard test, 有pre-assessment, unit assessment 什少, 大概了解孩子的水平。
會skip 部份 maths 嗎  ...

即老師會選人做角色, 好多時同一批人?按成績?

RainyRice 發表於 24-4-29 23:44
看見大家的回覆,基本上IB尤其是PYP MYP只是一個框架。似乎行IB PYP MYP 的IS,VSA ESF-RC都做得不錯,但有 ...

pyp 加myp嘅學校得幾間

Saboc 發表於 24-4-30 08:23
讀緊英基中學,去到中學完全唔知道每一個學期教學topic嘅sequence,雜亂無章,可能佢好有系統,但學生同家長一 ...

你那間是igcse 定 myp?

Radiomama 發表於 24-5-1 06:57
Track record不應只局限於IBDP公開考試的成績,也要睇學校整體如何推行(execute)IB的理念、老師的教學質素 ...

相比你,我只係一個矇查查的IB家長,兩個孩子pyp, myp,dp之後入大學,不是神校神科,而家做普通打工仔。師兄師姐同學不少入神校神科,咁即係話 ib through train school一樣可以培育孩子足夠的能力。

我自己也是一路學習什麼是ib, 盡量去學校安排比家長的 coffee morning,3 way conference等

ib是否符合一個家長的要求,好睇你要求什麼,我相信 skill 比 knowledge 重要,有skill set有興趣,孩子可以不停學習,去找需要的knowledge

近日聽一個YouTuber講東西方教育理念,亞洲國家普遍認為孩子去到某一個歲數就要達某個標準,所以多考試測驗去評核水平,亞洲孩子亦比較考試叻,睇PISA結果就知。

西方一般無這些標準,比較着重孩子個人發展,有能力有興趣的孩子可跑得好遠,大部分就做普通人(其實全世界都係)。

無話邊套制度好D,選自己喜歡啦

Radiomama 發表於 24-5-1 09:30
以下有感而發:
我不是IB fans, 不過因為孩子進入了IB school, 所以多年以來我嘗試認識這種連本地教育都想 ...

好嘅老師係可遇不可求,什麼學制都一樣,多年來好嘅有,hea 教嘅有,學歷好好但唔識教又有,有時A同學(或家長 ) 覺得好但B同學又唔同意

學校管理層理念十分重要,盡量出席家長會去聽多D
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊